Ritzege Pinot in Dauphiné, Froome behoudt gele trui
Foto: Sirotti
zaterdag 11 juni 2016 om 17:38

Ritzege Pinot in Dauphiné, Froome behoudt gele trui

Thibaut Pinot heeft de voorlaatste etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De kopman van FDJ rekende in de koninginnenrit van La Rochette naar Méribel bovenop de top af met zijn landgenoot Romain Bardet. Chris Froome finishte als vierde en behoudt de gele trui. Hij nam zelfs nog wat meer voorsprong op zijn concurrenten Richie Porte en Alberto Contador.

Minnaard in omvangrijke kopgroep
Op de eerste van in totaal vijf zware beklimmingen ontstond een omvangrijke kopgroep van 27 man. Daarbij één Nederlander: Marco Minnaard van Wanty-Groupe Gobert. Thibaut Pinot had na zijn mindere dag van gisteren ook voor een plaatsje in de vluchtgroep gekozen. Verder waren ook onder anderen Daniel Teklehaimanot en Tsgabu Grmay, die strijden om de bolletjestrui, vooraan van de partij.

Contador valt aan, Mollema haakt af
De koplopers kregen nooit een hele ruime voorsprong van het peloton, waar aan de voet van de loodzware Col de la Madeleine de lont in het kruitvat werd gestoken door Alberto Contador en Fabio Aru. Ze kregen Joaquim Rodriguez en Contadors ploeggenoot Jesper Hansen met zich mee, maar de voorsprong van een half minuutje werd snel ongedaan gemaakt. Aru kreeg bij een tweede aanval wel de ruimte, terwijl Contador opnieuw door de mannen van Sky tot de orde werd geroepen. Bauke Mollema verging het veel minder. Hij haakte af bij de groep met de gele trui.

Aru maakte samen met Romain Bardet de sprong naar de uitgedunde kopgroep. Omdat het verschil met de groep der favorieten was opgelopen tot meer dan drie minuten, mocht Bardet zich virtueel leider noemen. Zijn eerdere metgezel Aru had zichzelf wat overschat en haakte vooraan af. Bij het begin van de slotklim waren vooraan nog tien man over, met België dankzij Jan Bakelants, Ben Hermans, Jurgen Van den Broeck en Laurens De Plus als hofleverancier. Ook George Bennett van LottoNL-Jumbo had de slag niet gemist.

Pinot wint, Bardet met lege handen
Op de 12,3 kilometer lange klim (6,6%) naar de finish waren het echter de Fransen die de dienst uitmaakten. Bardet gaf er als eerste een snok aan en kreeg alleen Pinot met zich mee. De twee sloegen de handen ineen, maar op drie kilometer van de top maakte Bardet met een demarrage aan de goede samenwerking een einde. Pinot kwam echter knap terug en bleek in de sprint steil bergop de sterkste.

Omdat het tempo in de favorietengroep nog aardig was opgevoerd, bleek ook de gele trui er voor Bardet niet in te zitten. Froome mocht ongeveer anderhalve minuut verliezen, maar kwam na één minuut en acht seconden als vierde over de streep. Daniel Martin werd derde. Porte en Contador verloren meer dan een handvol seconden.

Froome begint als leider aan slotrit
Froome begint morgen aan de zware slotetappe met een voorsprong van 21 seconden op zowel Porte als Bardet. Mollema, die aan het begin van de dag negende stond in het klassement, verloor bijna 28 minuten en valt hard weg uit de bovenste regionen.

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
11 juni 2016 18:23
@ purito

Ik verwacht hem vooral in Rio helemaal vooraan, met wellicht een tour zoals vorig jaar.
11 juni 2016 18:25
Alaphilippe is gewoon precies de nieuwe Valverde. Kan perfect over heuvels, is mega snel, en klimt ook met (of net achter) de besten. Die gaat nog heel veel winnen, wellicht meer etappes en klassiekers dan rondes, net als Valverde.
11 juni 2016 18:26
@LyndaLid
Dat gezeik over Astana, moet dat nu echt? Je wint niet met een weergaloze solo voor een aanstormend peloton als je een virus hebt.
Moet wel zeggen dat ik het volledig eens ben met wat je zegt over Alaphil en Daniel. Dit zijn echt toppers.
11 juni 2016 18:27
Is Purito al zeker van Rio? , ik heb het idee dat er namelijk zeker 5 Spanjaarden momenteel beter zijn.
11 juni 2016 18:30
Mollema 91e op 27.57.
11 juni 2016 18:33
Mollema lekker met de bus meegedaan.
11 juni 2016 18:36
Poels weer heel gedegen, had nog genoeg over toen ie liet gaan.
11 juni 2016 18:48
Mollema hopelijk gespaard voor een knalletje morgen?! Hesjedahl zelfs in de laatste bus, dus mss hebben ze plannen.
11 juni 2016 18:51
@Janjanssen
Als hij zijn niveau haalt van Baskenland/Luik, dan zal hij wel meegaan. Niet als kopman uiteraard, maar als bliksemafleider.
11 juni 2016 18:56
Ik vind D.Martin en Alaphilippe hartstikke goeie doch rete-retesaaie renners met hun wacht-wacht-wacht-poef, nee daar sta ik niet voor op de banken, gaap. Pinot, Aru & Bardet hebben deze DL (wederom) getoond renners te zijn die de planAB-bloedgroep dragen > AK naar de klote ? Leve de rit ! Porte en Contador liggen aardig op schema om in ieder geval de schijn op te kunnen houden eventueel misschien iets te kunnen gaan doen aan het monstercollectief dat in indiebandland 'Froome & SKYBots' geheten zou hebben.

@ Purito > Jij weet er altijd alles van dus vraag ik het maar > Zijn de bondscoach en Valverde, oeps, ik bedoel 'Bala', geen homies die lachend Rodriguez buitenspel kunnen zetten ? Neem je toch Herrada, Plaza & Moreno mee oid ? Of Contador, wil die niet ? Zou volkomen terecht zijn, sh*t OS.
11 juni 2016 18:58
De revelatie van de dag is Laurens de Plus. Die is 4 jaar jonger dan Alaphilippe en heeft vandaag een dijk van een koers gereden.
11 juni 2016 18:58
Dat vind ik nou een mooie eerlijke vaststelling van jou Purito. Hij lijkt idd over zijn top heen. Niets om je voor te schamen op zijn leeftijd.
11 juni 2016 18:59
De laatste jaren van SKY hebben helaas niets meer weg van een indieband, zelfs nergens een klein rafelrandje. Coldplay na hun eerste twee albums? Iets in die richting..
11 juni 2016 19:02
Ik verbaasde me over Tony Martin. Die zat er echt nog lang bij! Doet die eigenlijk mee aan de olympische wegwedstrijd? Want als die zo fietst maakt hij zo maar ook daar een kans!
11 juni 2016 19:06
@RV
Zou best kunnen. Het maakt me eerlijk gezegd niet zoveel uit. Río is een mooie koers, maar de laatste 15 kilometer zijn toch vlak. Dus verre van ideaal voor Purito. Daarnaast is hij gewoon minder dan vorig jaar, en de voorgaande jaren. Dus meedoen voor winst zie ik hem ook niet doen. Dan kun je beter lekker thuis blijven en je richten op de Vuelta. Scheelt je ook weer heel wat gereis en jetlag gedoe.

Maar stel: Purito rijdt een goede Tour. Wint een rit. Of doet het toch verrassend goed voor het klassement. Dan gaat hij mee. Minguez is ook erg gesteld op Purito. Hij wilde per se dat hij vorig jaar meeging naar Richmond, ondanks het feit dat het parcours hem niet lag.

Maar Valverde is de kopman. Volledig terecht ook. Is nog verre van over de hill + hij heeft een formidabele sprint.

@klootje
Ik kan moeilijk zeggen dat hij nog net zo goed presteert als in 2015 ;) Ten tijde van het Baskenland geloofde ik er echt nog in. Maar op een gegeven moment moet je het ook echt een keer laten zien, dat je dat niveau aankan. Hij kan het blijkbaar niet meer. Prima. Dan hoop ik alleen maar dat hij nog een mooie overwinning kan pakken in de Tour of Vuelta. Om toch nog mooi afscheid te kunnen nemen.
11 juni 2016 19:28
Het is niks voor Mollema om de rit te laten lopen. Zwoegt en sterft nog liever dan aan de dag van morgen te denken. Miss niet helemaal lekker. En onbegrijpelijk dat Ettix en BMC Froome weer gaan helpen. Als ze niets doen en gewoon meerijden blijven hun kopmannen ook wel in de toptien. Zo maak je het SKY wel weer makkelijk en zeggen ze bedankt. Of hebben ze wat geld geboden? Het blijft tenslotte wielrennen.
11 juni 2016 19:32
Quote:
Romāns Vainšteins - 11 juni 2016 om 18:56 - Bewerkt op 11 juni 2016 om 18:59
Ik vind D.Martin en Alaphilippe hartstikke goeie doch rete-retesaaie renners met hun wacht-wacht-wacht-poef, nee daar sta ik niet voor op de banken, gaap. Pinot, Aru & Bardet hebben deze DL (wederom) getoond renners te zijn die de planAB-bloedgroep dragen > AK naar de klote ? Leve de rit !


Dat mag je natuurlijk vinden, maar Martin heeft al net zo vaak laten zien van het avontuur te houden als bijvoorbeeld Aru. Het verschil is dat Bardet, Aru en Pinot intrinsiek veel betere klimmers zijn en met dat avontuur meer resultaat geboekt hebben. Martin is echter zonder klassement standaard een potentiële rittenkaper, ook uit ontsnappingen.
11 juni 2016 19:40
Ik hoop dat we nog een reactie van Mollema krijgen over wat er nou aan de hand was. Hij heeft nog geen contractverlenging op zak, dus hij moet nog wat laten zien om sterk te staan in de onderhandelingen. Hij lijkt mij niet iemand die daar zenuwachtig van wordt, dus dat zal niet verlammend hebben gewerkt. Misschien toch ziek?
11 juni 2016 19:54
edit redactie: ontopic svp
11 juni 2016 20:00
Is er al ergens een verklaring voor Mollema's matige rijden vandaag?
11 juni 2016 20:02
puritoflits.nl wordt sowieso landaflits.nl daarna, bereid je alvast voor.

@LL > Die Martin is een renner die zijn kwaliteit(en) prima kent en rijdt precies zo als ie moet doen, ik vind er gewoon weinig aan. Wat avonturen betreft ? Ik zou het niet weten.
11 juni 2016 20:10
Mollema heeft keelklachten en was volledig uitgeput volgens de NOS.
11 juni 2016 20:20
Mollema had hier vorig jaar last van zijn rug. Zou hij vandaag daar weer last van hebben gehad? 27 minuten is wel heel erg veel voor iemand die gisteren nog zesde was...

http://www.nu.nl/wielrennen/4066853/mollema-kampt-met-frustrerende-rugblessure-in-dauphine.html
11 juni 2016 20:20
Ah ok. Liever nu dan straks in juli.
11 juni 2016 20:26
edit redactie: ontopic svp

Om te reageren moet je ingelogd zijn.