Rohan Dennis: “Moeilijke periode achter de rug”

woensdag 25 september 2019 om 17:38

Rohan Dennis was op het WK tijdrijden een van de grote vraagtekens na zijn desastreus verlopen Tour de France. De Australiër antwoordde met de benen door voor het tweede jaar op rij de titel en de bijbehorende regenboogtrui te veroveren. “Het ging absoluut perfect vandaag.”

“Misschien vandaag wel”, antwoordde Dennis in het flashinterview lachend op de vraag of hij nu de snelste renner ter wereld is. “Het was niet gelukt zonder voorbereiding. Ik was veel thuis en heb veel gewerkt aan mijn hoofd. Om mezelf mentaal zó te kunnen voorbereiden voor vandaag was veel moeilijker dan het eruitzag. Ik ben veel mensen dank verschuldigd en het is goed dat ik ze kan terugbetalen op de dag dat het er echt om gaat.”

De Australiër ging snel van start in de chronorit en hield daarbij zijn tempo van vorig jaar aan. “Ik beet me daarin vast. Ik kwam in mijn ritme en bij het eerste meetpunt wist dat ik twintig seconden voorlag. Toen wist ik dat ik nog meer kon geven. Ik ging niet stuk op de beklimmingen, klom er zo snel als mogelijk overheen om op de vlakke stukken weer in het ritme te komen. Bradley McGee en mijn coach, die op de bijrijdersstoel van de volgwagen zat, sleepten me erdoorheen vandaag.”

‘Een moeilijke periode achter de rug’
“Het voelt beter dan vorig jaar”, voegde Dennis er later aan toe in gesprek met Sporza. “Zowel op als naast de fiets hebben we hard gewerkt. Om deze regenboogtrui nog een jaar te mogen dragen is niet alleen een beloning voor mezelf, maar voor alle mensen om me heen.” Ook voor zijn gezin, die hem aan de finish opwachtten. “Zij vormen een belangrijk deel dat ik hier sta, dus dat ik dit met ze kon delen aan de aankomstlijn was heel speciaal.”

“Na de Tour de France heb ik veel getraind op en vooral náást de fiets. Het is zwaar geweest. Het verschilde heel erg met mijn gebruikelijke training. We grapten wel eens dat ik een voorbereiding deed op het winterseizoen, maar het was eigenlijk niet iets om grappen over te maken. Het was een moeilijke periode. Je zit in een gat en het is lastig om je hoofd erbij te houden. Je hebt niet iets op de korte termijn om je op te richten, een kleine wedstrijd bijvoorbeeld.”

“Je staat al die tijd aan de kant en er is niemand die je kan helpen. Het grootste deel van de tijd ben je dan aan het trainen.” Volgens Dennis moet zijn WK-titel niet worden opgevat als revanche voor zijn vroegtijdige opgave in de Tour. “Het was mijn keuze om eruit te stappen, van niemand anders. Om eerlijk te zijn verliet ik de Tour op mijn voorwaarden en wat het beste was voor mijn gezondheid en mijn toekomst met mijn familie.”

‘Opgeven was de beste beslissing’
“In eerste instantie was het moeilijk om de voordelen voor de lange termijn te zien, maar het was de beste beslissing die ik maakte. Ook al was het een heel zware periode voor me.” Tot slot had de Australische tweevoudige wereldkampioen nog mooie woorden over voor Remco Evenepoel, die het zilver pakte. Hopelijk kan hij nog een paar jaar wachten, want hij wordt geweldig. In een woord: indrukwekkend.”

Dit artikel delen:

1 Reactie

leffe 25 september 2019 om 20:22

Er zijn personen die zich te vraag stellen of er Merida fietsen gaan verkocht worden volgens mij is er niets mis met Merida want er zijn reeds genoeg overwinningen gehaald met Merida en Merida is ook hoofdaandeelhouder van specialiced en dat is wel een goede fiets

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.