Rotterdam wil World Ports Classic voortzetten als eendaagse
foto: ASO
woensdag 2 december 2015 om 08:00

Rotterdam wil World Ports Classic voortzetten als eendaagse

De World Ports Classic verdwijnt definitief in de huidige vorm. Het aflopende contract tussen de Gemeente Rotterdam en Tourorganisator ASO is niet verlengd. Rotterdam hoopt in eigen beheer op een doorstart als eendaagse wedstrijd.

Rotterdam wist de Tourorganisator na het succesvolle Grand Départ in 2010 te binden als organisator voor een tweedaagse rittenkoers tussen de havensteden Rotterdam en Antwerpen. In 2010 werd een overeenkomst getekend voor vier jaar. Door tegenvallende inkomsten uit sponsoring is de financiering voor een nieuwe verbintenis niet rondgekomen.

De afdeling van Topsport Rotterdam, die de afgelopen jaren samen met de ASO de wedstrijd organiseerde, onderzoekt momenteel de haalbaarheid voor een doorstart als eendaagse wedstrijd. “Er wordt gekeken naar een World Port Classic met maar één s omdat het om nog naar maar één haven gaat”, zegt Hans Zoethoutmaar van Topsport Rotterdam tegen WielerFlits. “De haalbaarheid hangt af van sponsoring. Momenteel zijn we met een aantal sponsoren in gesprek. We hopen snel knopen door te hakken in positieve zin.”

Volgens het huidige plan blijft de World Port Classic een internationale wedstrijd met de UCI-status 1.1. Over de definitieve route wordt nog gesproken, wel is duidelijk dat deze door het Rijnmonds havengebied trekt. Start- en finish blijft op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Ook de plaats op de wedstrijdkalender (zaterdag 21 of zondag 22 mei) blijft behouden.

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
2 december 2015 08:13
Jammer dat de ASO niet doorgaat. Dat leverde juist de komst op van leuke ploegen als Bretagne en Roubaix die je nooit in Nederland kunt zien.
2 december 2015 09:32
Het was ook gewoon een redelijk saai parcours, niet zo heel vreemd dus dat de wedstrijd snel in de problemen komt.
2 december 2015 10:07
@David
Als je zo redeneert is ieder koers in Nederland ten dode opgeschreven behalve de Amstelgold race... In mij optiek had de koers juist veel mogelijkheden in het voorjaar of najaar vanwege zeeland als wind provincie bij uitstek, in Brabant waren dan weer enkele aardige kasseien stroken te vinden.
(het klassements gedeelte was dan weer 3x nietszeggende)
Bvendien zijn er voldoende andere saaie races te vinden: HEW classic, schelde prijs, bijvoorbeeld - het kan daar, dus waarom rotterdam niet?

(eigenlijk is de vraag dus: waar en hoe kan je buiten Limburg een levensvatbare koers van internationale allure opzetten en hoe?)
(Eneco telt niet mee, die bestaat bij de gratie van Belgie)
2 december 2015 10:14
@knightbiker. Nou bijvoorbeeld door eerst eens af te stappen van het idee dat een waaierkoers interessant is. Buiten Nederland en België om vind niemand dat dus trek je weinig interessante ploegen. Vorig jaar was de WPC de ideale kans om de tourrit naar Neeltje jans alvast eens te rijden. Elke ploeg reed met een b of c ploeg. Etixx had helemaal geen interesse.

Overigens is de Ronde van Drenthe al jaren een vaste waarde buiten Limburg. Mix van Kasseien en de VAM Berg.
2 december 2015 10:25
yep, de eerste etappe naar Neeltje Jans in de Tour was heel saai...
2 december 2015 12:34
Een waaierkoers is leuk als er een (belangrijk) klassement aan hangt, dan doen tijdsverschillen er toe. In een eendagskoers laat de tweede waaier veel sneller lopen en heb je in feite vaak een koers met een man of 30 met één of twee zwaar dominerende ploegen. Helemaal niet echt spannend.
2 december 2015 14:07
Daarom is het ook jammer dat er nooit een waaieretsppe op het einde van de Eneco Tour zit. Zou veel spannender zijn.
2 december 2015 14:48
@ditisdavid het probleem is dat je heel leuk een rittenkoers kunt opstellen, maar wat als het net als de etappe dit jaar rondom Bolsward windstil weer en 25 graden hebt... dan krijg je geen waaier. Het is niet zo dat je een rit neerlegt en er dan waaiers komen.
2 december 2015 19:29
Deze ports classic vond ik altijd saai, daarentegen vond ik de ronde van het Westland destijds wel wat hebben
2 december 2015 23:12
"World port classic met maar een s" > ik geloof niet dat ik dit snap.
Hoop wel dat het plan gaat slagen. Mooie plaatjes, fietsen in Rotterdam.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.