Roy Jans na ereplaatsen in Duinkerke: “Vertrouwen van de ploeg doet goed”

Door , dinsdag 21 mei 2019 om 12:42
Roy Jans na ereplaatsen in Duinkerke: “Vertrouwen van de ploeg doet goed”

©Cor Vos

Limburger Roy Jans (28) heeft een verdienstelijke Vierdaagse van Duinkerke achter. Zowel woensdag in Saint-Quentin als donderdag in Compiègne sprintte hij naar een mooie ereplaats. “Tegen het BK wil ik helemaal top zijn.”

Altijd een snelle jongen geweest, die Roy Jans. En elk jaar goed voor minstens één UCI-zege. Een rit in Bessèges in 2015, bijvoorbeeld. Of Putte-Kapellen in 2016. Mooie ereplaatsen ook, zoals die tweede plaats na Jens Debusschere op het BK in Wielsbeke, vijf jaar geleden. Toch ontbrak de regelmaat de voorbije jaren. Dat lijkt Jans in 2019 wel te lukken.

Scheldeprijs
“Niet vergeten dat ik de voorbije jaren mijn portie tegenslag heb gehad”, vertelt Jans aan WielerFlits. “En dat ik in vorige teams niet altijd het vertrouwen kreeg. Laat dat laatste nu net het verschil maken bij mijn huidige ploeg. Bij Corendon-Circus heb ik het gevoel dat ze honderd procent in mij geloven. Dat doet een renner beter presteren.”

Eerder dit seizoen leverde dat al ritwinst op in de – weliswaar bescheiden – Ronde van Antalya. Een vijfde plaats in de Scheldeprijs ook. En dus twee topvijfplaatsen in de Vierdaagse van Duinkerke, waar toch wel wat sprintgeweld aan de start staat. “In de hectische finale van de openingsrit liep het jammer genoeg fout”, gaat Jans voort. “Op anderhalve kilometer van de finish ging ik onderuit.”

Rickaert en Van der Poel
Maar woensdag en donderdag kon Jans wel bikkelen voor winst. Telkens gegangmaakt door zijn ploegmaats Jonas Rickaert en David van der Poel.  “In Saint-Quentin kwam ik echter iets te vroeg op kop om de achteraf gedeclasseerde Venturini en Groenewegen te bedreigen. In Compiègne kwam ik tekort om mee te sprinten voor winst, maar duwde diezelfde Venturini me in de reclameborden.”

In Compiègne ging Venturini op wandel met Jans – Cor Vos © 2019

Zondag, tijdens de slotrit, kregen de sprinters nog een ultieme kans om zich te manifesteren, maar in de straten van Duinkerke liep het verkeerd voor de Corendon-boys. “Op anderhalve kilometer van de finish verloor ik plots té veel plaatsen om nog een degelijke sprint te rijden.”

BK als ultieme doel
De Bilzenaar blikt toch positieve terug op de Vierdaagse. Zondag is hij van de partij in de GP Marcel Kint in Zwevezele, de tweede proef in de Bingoal Cycling Cup. Later volgen onder meer nog Gullegem Koerse en de Ronde van Limburg. “Een thuiswedstrijd voor mij met een finish die me wel ligt, al bestaat de kans dat ik daar de sprint moet aantrekken voor Mathieu van der Poel. Dat kan ook voldoening geven.”

Vervolgens staat voor Jans ook de Baloise Belgium Tour, de Elfstedenronde en Halle-Ingooigem op het menu. “De ideale aanloop richting Belgisch kampioenschap, denk ik. Ik sta overal aan de start met de ambitie om te winnen, maar het BK is toch wel hét doel deze zomer.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.