Sagan wint eenvoudig in Zwitserland, Mollema vierde
maandag 16 juni 2014 om 17:24

Sagan wint eenvoudig in Zwitserland, Mollema vierde

foto: Sirotti

De derde etappe in de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Peter Sagan. De renner van Cannondale won met speels gemak de sprint in Heiden. In de bochtige laatste kilometer eindigde Michael Albasini als tweede, voor Sergio Henao. Bauke Mollema viel net buiten het podium. Hij finishte als vierde.

De op één na langste rit in deze Ronde van Zwitserland begon met veel schermutselingen in de aanvangsfase. Vlak voor de eerste helling van de dag lukte het Steven Kruijswijk (Belkin) en de Zwitserse thuisrijder Martin Kohler (BMC) uit de greep van het peloton te blijven. Het tweetal had na zestig kilometer een voorsprong van meer dan vier en een halve minuut. Daarmee reed Kruijswijk virtueel in het geel. De 27-jarige renner begon de etappe als 41ste in het klassement met een achterstand van exact één minuut op leider Tony Martin (Omega Pharma – Quick-Step). Onder leiding van Orica-GreenEDGE werd het tweetal in de korte tijd – nog vóór de rechtstreekse televisie-uitzending was begonnen – teruggehaald.

Dat opende opnieuw de deur voor de aanvallers. Nino Schurter (Orica-GreenEDGE) glipte als eerste weg en kreeg het drietal Danilo Wyss (BMC), Laurent Didier (Trek) en Björn Thurau (Europcar) met zich mee. Bij het buiten rijden van de badplaats Sankt-Gallen verlieten ook Tosh van der Sande (Lotto Belisol) en Agnoli (Astana) het peloton. Het tweetal dichtte in een figuurlijke zucht het gat op de koplopers.

Warren Barguil
Op minder dan dertig kilometer van de streep moest Didier zijn medevluchters laten lopen. Ondertussen was Warren Barguil – die de Tour dit jaar niet rijdt – begonnen aan een tegenoffensief. De Fransman slaagde er niet in zich tussen de koplopers te mengen.

Met nog minder dan tien kilometer te rijden reed Van der Sande solo aan de leiding, met een voorsprong van slechts 22 seconden. Agnoli, zijn enige overgebleven metgezel, was in de laatste bochtige afdaling letterlijk uit de kop van de wedstrijd weggevallen. De Italiaan verloor de macht over zijn fiets en schoof met grote snelheid over het Zwitserse asfalt. In de berm kwam hij tot stilstand. Nadat het peloton was gepasseerd stapte hij weer op de fiets.

Finale
Zeven kilometer voor het einde werd ook Van der Sande teruggepakt. De sprintersploegen Giant-Shimano, FDJ.fr en Cannondale leidde om beurt het peloton. Op iets meer dan twee kilometer voor de finish liep de weg verraderlijk omhoog, waardoor het peloton stevig werd uitgedund. Bauke Mollema reed attent van voren. Onder de vlag van de laatste kilometer versnelde Laurens ten Dam met in zijn wiel Mollema.

De tempoversnelling werd direct overgenomen door gele truidrager Martin. In de bochtige laatste hectometers ging de strijd om de zege tussen Albasini en Sagan. Laatst genoemde hield lang in. Pas in de laatste rechte lijn, op tweehonderd meter van de streep, zette hij de sprint in. Met de vingers priemend naar beide knieën passeerde hij de finish. Met ogenschijnlijk gemak mag de Slowaak een nieuwe dagzege bijschrijven op zijn palmares. In de achtergrond sprintte Mollema naar de vierde plek.

Peter Sagan

flag-ch Tour de Suisse (2.WT)
Uitslag etappe 3: Sarnen – Heiden (202,9 km)

1. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) 5u22ms9s
2. flag-ch Michael Albasini (Orica GreenEDGE) allen z.t.
3. flag-co Sergio Luis Hena Montoya (Team Sky)
4. flag-nl Bauke Mollema (Belkin)
5. flag-au Cadel Evans (BMC)
6. flag-es José Joaquín Rojas (Movistar)
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
8. flag-fr Thibaur Pinot (FDJ.fr)
9. flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling)
10. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo)
Volledige uitslag etappe 3

Tony martin

Algemeen klassement na rit 3
1. flag-de Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) in 10u44m34s
2. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano) op 6s
3. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) op 14s
4. flag-nl Bauke Mollema (Belkin) op 17s
5. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) op 23s
6. flag-it Davide Formolo (Cannondale) op 27s
7. flag-es Ion Izagirre (Movistar) z.t.
8. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 28s
9. flag-ch Mathias Frank (IAM Cycling) op 29s
10. flag-it Mattia Cattaneo (Lampre-Merida) z.t.
Volledige stand na etappe 3

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.