Sander Armée start donderdag in Spaanse rittenkoers Gran Camiño: “Leuke afwisseling”
foto: Nico Dick
Nico Dick
dinsdag 22 februari 2022 om 10:13

Sander Armée start donderdag in Spaanse rittenkoers Gran Camiño: “Leuke afwisseling”

Interview Na zeven jaar Lotto Soudal en een jaartje Qhubeka NextHash, verdedigt Sander Armée in 2022 de kleuren van het Franse Cofidis. Na een meer dan bevredigende prestatie in de Tour of Oman, maakt de 36-jarige Vlaams-Brabander zich op voor de nieuwe Spaanse rittenkoers Gran Camiño.

Het was in Al Mouj, een modern havencomplex op pakweg twintig kilometer van Muscat en waar de slotrit van de Ronde van Oman van start ging, dat we Sander Armée spraken. De Leuvenaar kon tevreden terugblikken op zijn eerste rittenkoers in het roodwitte shirt van Team Cofidis.

“De eerste twee etappes waren vlak en werkte ik in de finale voor onze sprinter Max Walscheid. De daaropvolgende dagen, waarin best wat geklommen moest worden, kon ik voor eigen rekening rijden”, doet Armée zijn verhaal. “Ik werd een keer 9de en twee keer 15de. Vooral op Green Mountain zat er meer in, vond ik. Maar net die dag had ik geen te beste benen.”

Vrees voor einde carrière
“15de is niet super slecht, maar ik trapte daar toch twintig, dertig watt minder dan verwacht. Hoe komt dat? Je kan al eens een mindere dag hebben, zeker. Jammer, want met de benen van de dagen voordien zat er zeker een toptienplaats in. Maar ik wil niet te veel klagen, ik vlieg al bij al met een tevreden gevoel terug naar huis.”

Sander Armée was een van die WorldTour-profs die eind vorig jaar even voor het einde van zijn carrière vreesde. “Ik had het naar mijn zin bij Qhubeka en ik dacht lange tijd ook dat de ploeg gewoon zou doorgaan in 2022. Tot de alarmerende geruchten in de loop van oktober hardnekkiger werden. En het besef kwam dat ik op zoek moest naar iets anders. Begin november vond ik met Cofidis een mooi alternatief”, vertelt Armée.

Zware val in Vuelta
“Toegegeven, het was een paar weken spannend. 2021 was ook niet mijn beste jaar. Ik kwam iets te vaak ten val en op de koop toe moest ik mijn seizoen ook nog vroegtijdig beëindigen. Op 1 september, tijdens de 17de etappe van de Vuelta, kwam ik zwaar ten val en brak onder meer mijn sleutelbeen, schouder en vier ribben. Fysiek voelde ik me nochtans oké, maar de blessures remden me teveel af.”

Cofidis bracht dus soelaas. Armée kon er een contract voor één jaar tekenen. “Eens je 36 bent is het niet evident om nog een meerjarencontract te krijgen. De ploeg kende mij ook niet, dus begrijp ik dat wel. Maar ik heb het prima naar mijn zin in de ploeg. De sfeer is oké en veel verschil met andere teams merk ik niet. Ik ben ook niet de moeilijkste, denk ik.”

Armées rol in de ploeg is best divers. “Dat hangt af van de wedstrijden waarin ik opgesteld word. Zoals hier in Oman, als er wat geklommen moet worden, krijg ik zelf kansen om iets te doen. In de grotere wedstrijden wordt van mij dan weer verwacht dat ik de kopmannen bij sta. Ze mogen op mij rekenen.”

GP Monseré
Na de Ronde van Oman vloog Armée terug naar België, intussen maakt hij zich op voor de Gran Camiño, een nieuwe vierdaagse rittenkoers in Galicië. “Mijn programma is bijzonder gevarieerd”, vertelt Armée nog. “Zo staat na de Gran Camiño de GP Monseré op het menu, een compleet andere koers. Maar ik vind die afwisseling wel fijn. Een keer dicht bij huis, dan een keer wat verder weg. Dat is allemaal oké voor mij. Zoals ik daarnet zei: ik ben niet de moeilijkste… Ik start waar het team me opstelt.”

Later staan nog de Waalse klassiekers – toch minstens een paar – op de kalender van Armée. En in het najaar mag hij in principe naar de Vuelta.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.