Sanne Cant evenaart Liboton met tien Belgische titels op rij
foto: Photopress.be
zaterdag 12 januari 2019 om 15:51

Sanne Cant evenaart Liboton met tien Belgische titels op rij

Sanne Cant heeft haar favorietenrol waargemaakt op het Belgisch kampioenschap veldrijden. De wereldkampioene domineerde op een loodzware omloop in Kruibeke en pakt zo haar tiende Belgische titel op rij. Ze is zo ruimschoots recordhouder en evenaart zelfs Roland Liboton, die van 1980 tot 1989 tien keer op rij bij de mannen won.

Sanne Cant kon vanmiddag voor haar tiende Belgische titel op rij gaan en dat bracht uiteraard de nodige druk met zich mee. Vanbinnen bleef Cant ogenschijnlijk rustig, maar vanaf de wedstrijd op gang geschoten werd, ging de wereldkampioene stevig te keer. Cant straalde kracht uit, maar moest na haar eerste versnellingen nog haar grote uitdaagster – en nichtje – Loes Sels in haar wiel dulden.

Aan het einde van de eerste ronde pakte Cant uit met een technisch sterke passage op een van de talloze schuine kanten. Sels ging in de fout en kwam ten val. In een klap was de 33-jarige crossster een tiental seconden kwijt op de wereldkampioene, die zelf zelden in de fout ging.

Of toch, in de tweede ronde bleef Cant iets te lang op de fiets op diezelfde schuine kant en kwam ze voor het eerst in aanraking met de Kruibeekse modder. Sels kon daar niet van profiteren, want ze ging even later op diezelfde strook wederom in de fout. Verder bleef het een kat- en muisspel tussen de twee topfavorietes, die nooit meer dan twintig seconden van elkaar verwijderd waren. Toch leek Cant op elk ogenblik van de wedstrijd zegezeker en moest ze een terugkeer van Sels nooit echt vrezen.

Voor Cant, die in 2009 voor het laatst een BK verloor van Joyce Vanderbeken, is het de tiende Belgische titel op rij: een unicum. Alleen bij de mannen deed Roland Liboton even goed.

Belgisch kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag vrouwen elite

1. flag-be Sanne Cant (IKO-Beobank)
2. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 17s
3. flag-be Laura Verdonschot (Marlux-Bingoal) op 1m58s
4. flag-be Ellen van Loy (Telenet-Fidea) op 3m44s
5. flag-be Joyce Vanderbeken (Bike Advice-ITAF)

Belgisch kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag vrouwen beloften

1. flag-be Axelle Bellaert
2. flag-be Marthe Truyen
3. flag-be Jinse Peeters

Belgisch kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag vrouwen junioren

1. flag-be Julie De Wilde
2. flag-be Tessa Zwaenepoel
3. flag-be Kiona Crabbé

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.