Sastre wint op Alpe-d’Huez en pakt het geel
woensdag 23 juli 2008 om 17:50

Sastre wint op Alpe-d’Huez en pakt het geel

Sastre heeft de zeventiende etappe gewonnen. Hij reed gedurende de hele Alpe-d’Huez alleen op kop. Hij kwam ook alleen boven, en pakte genoeg tijd om de gele trui van zijn teamgenoot Fränk Schleck over te nemen. Schleck kwam in een groepje met favorieten binnen, dat waren Cadel Evans, Bernhard Kohl en Denis Menchov. Laatstgenoemde kan waarschijnlijk geen gooi meer doen naar de gele trui, of hij moet een hele goede tijdrit rijden.

De laatste 21 bochten, allen op de Alpe d’Huez, waren erg spannend. Alle favorieten reden bij elkaar in een groepje en alleen Pineau en Velits reden nog voor het groepje uit, maar die werden al snel teruggepakt. Velits reed nog als enigste van een kopgroep van vier voorop. Die kopgroep van vier bestond naast Velits uit Ruben Perez, Stefan Schumacher en Rémy Di Gregorio. De maximale voorsprong was een dikke zes minuten, maar toen de CSC-trein op gang kwam was daar al snel niet veel meer van over.

Op de voet van de klim sprong Sastre weg en Menchov kon mee, maar de Rus kon Sastre niet bijhouden en viel terug in het groepje met favorieten, waaruit hij óók moest lossen. Nadat Sastre vooruit reed, domineerde CSC de rest van de rit. Elke aanval van wie dan ook werd gepareerd door de gebroeders Schleck, en vooral Andy Schleck deed veel werk. Menchov kon op vijf kilometer vanaf de top nog terugkomen, maar was al helemaal kapot. De Spanjaard Samuel Sanchez kon in de laatste kilometer nog uit het groepje met favorieten ontsnappen en nam daarbij Andy Schleck mee. Sanchez eindigde als tweede, Schleck is één plaats lager te vinden op de uitslag.

Sastre liep alsmaar uit op zijn concurrenten en zag zijn overwinning niet meer in gevaar komen. Het was de tweede ritzege voor CSC, nadat de Noor Kurt-Asle Arvesen al eerder deze Tour een etappe won. De concurrenten van Sastre voor het podium kwamen 2 minuten en 13 seconden na de Spanjaard binnen, en in het klassement moet hij een voorsprong van 1 minuut en 24 seconden verdedigen op Fränk Schleck. Derde staat Kohl, op 1 minuut 33 en Evans staat vierde, op één seconde van Kohl. Menchov staat nu vijfde met een achterstand van 2 minuut 39 op Sastre, waardoor het pakken van de Tourzege heel lastig voor hem gaat worden.

Beste Nederlander was Pieter Weening. De renner uit Harkema, Friesland, kwam als 24e over de finish. De best geklasseerde Nederlander, Laurens Ten Dam, kende een mindere dag en eindigde als 32ste, en zakte drie plaatsen in het klassement naar plaats 23.

Uitslag zeventiende etappe
1. SASTRE Carlos
2. SANCHEZ Samuel
3. SCHLECK Andy
4. VALVERDE Alejandro
5. SCHLECK Frank
6. EFIMKIN Vladimir
7. EVANS Cadel
8. MENCHOV Denis
9. VANDEVELDE Christian
10. KOHL Bernhard
11. KREUZIGER Roman
12. VALJAVEC Tadej
13. GOUBERT Stephane
14. MONCOUTIE David
15. VOGONDY Nicolas
16. CASAR Sandy
17. FOFONOV Dmitriy
18. CUNEGO Damiano
19. MOINARD Amaël
20. KIRCHEN Kim
21. AERTS Mario
22. SIUTSOU Konstantsin
23. BOTCHAROV Alexandre
24. WEENING Pieter
25. VERDUGO Gorka

Klik hier voor de complete uitslag.
Later meer…

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.