Savio en Citracca in hoger beroep geschorst in Pay and Ride-zaak
foto: Sirotti (archief)
maandag 27 maart 2017 om 19:17

Savio en Citracca in hoger beroep geschorst in Pay and Ride-zaak

Gianni Savio mist hoe dan ook de Giro d’Italia. Hoewel Androni Giocattoli-Sidermec geen wildcard kreeg, doet de teammanager verwoede pogingen om zijn ploeg toch aan de start te krijgen. Mocht hem dat lukken, dan zal Savio er zelf niet bij zijn. Hij is in hoger beroep voor drie maanden geschorst in de Pay and Ride-zaak, meldt Cyclingnews.

Ook Coledan geschorst
Savio is met ingang van vandaag voor drie maanden geschorst. Datzelfde geldt voor Angelo Citracca, die door de schorsing sowieso de Giro d’Italia als de Ronde van Vlaanderen van aankomende zondag mist. Zijn ploeg Wilier Triestina-Selle Italia kreeg voor beide koersen namelijk een wildcard. Trek-Segafredo-renner Marco Coledan is voor vijftien dagen geschorst, waardoor hij tot half april langs de kant staat.

Omdat Liquigas op ging in Garmin, kwam Coledan terecht bij Trek Factory Racing – foto: Sirotti

Coledan zou volgens kroongetuige Elia Viviani een vertrekclausule hebben betaald om na 2014 over te stappen van Bardiani-CSF naar Cannondale, terwijl hij nog een doorlopend contract had. Coledan wilde die aantijging niet bevestigen, waardoor Bardiani-CSF-manager Bruno Reverberi vrijuit ging. Dat verdict blijft staan. De komende tien dagen volgen er meer details. Savio, Citracca en Coledan kunnen in beroep gaan, maar het risico op een veel hogere straf is daarbij groot.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2017 19:33
Na het lezen van het oudere bericht snap ik dat de ploegleiders een straf konden krijgen, maar waarom Coledan een straf krijgt is me niet duidelijk. Je mag toch gewoon je eigen contract afkopen? Dat deed Kittel ook bij Giant en ik meen mij te herinneren dat Gilbert het ook wel eens gedaan heeft.
27 maart 2017 19:52
Zou deze straf het grootste of op-één-na grootste onrecht in Savio's leven zijn?
27 maart 2017 19:53
@henkie: Coledan weigerde mee te werken aan het onderzoek, vandaar. Waarom zou hij hebben geweigerd?
27 maart 2017 20:02
Ik haal het ook niet echt het verhaal, maar blijkbaar is een 'penalty-fee' iets anders dan een contract afkopen en mag dat eerste niet.
Nu ga ik speculeren, maar ik kan mij er iets bij voorstellen dat het zoiets kan zijn:
1) Coledan koopt een contract voor een jaar bij Reverberi.
2) in dat contract staat dat als Coledan naar een andere ploeg overstapt hij een boete moet betalen. (De rede daarvoor is dat Reverberi niet wil dat Coledan naar bijv. Savio overstapt en Savio betaald voor een contract)
3) Coledan stapt over wil overstappen naar een echt contract bij Liquigas (ik hoop niet dat hij die ook zelf betaalde) en zou dus die boete moeten betalen voor het overstappen.
4) Die boeteclausule in het contact is illegaal, maar het enige bewijs is Viviani en niet Coledan en dus blijft het beperkt tot een korte schorsing voor Coledan ipv dat Reverberi aangepakt kan worden.
Edit: Huh, Coledan ging van Bardiani naar Trek; dus het kan alleen maar geweest zijn dat hij gezegd heeft tegen Viviani dat hij een boete zou moeten betalen als hij over wilde stappen naar Cannodale? want hij bleef bij Bardiani.
27 maart 2017 21:36
Viviani probeerde Coledan naar Liquigas (Cannondale) te krijgen, maar Coledan kwam er toen achter dat hij een boete moest betalen aan Bardiani om te mogen vertrekken. De hoogte van dat bedrag was niet duidelijk. Hij heeft geweigerd dit te betalen, waardoor hij uiteindelijk nooit meer naar Liquigas is gegaan.

De schorsing van Coledan is voor het niet meewerken aan de zaak. Hij zal dit hebben gedaan, omdat hij zelf vermoedelijk ook betaald heeft voor zijn plekje bij Bardiani.
27 maart 2017 22:02
@allen, dank. Het is zo iets duidelijker geworden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.