Savio stuurt Tour of the Alps-revelatie Sosa niet naar Giro
foto: Sirotti
woensdag 18 april 2018 om 09:35

Savio stuurt Tour of the Alps-revelatie Sosa niet naar Giro

Iván Ramiro Sosa zal dit jaar nog niet zijn debuut maken in de Giro d’Italia. De 20-jarige Colombiaan van Androni Giocattoli maakt momenteel indruk in de Tour of the Alps. Na twee dagen heeft hij de leiderstrui om, door onder meer Miguel Ángel López, Thibaut Pinot en Chris Froome achter zich te houden. “Ik maakt de definitieve keuze. Het is in het belang van de renner”, zegt ploegbaas Gianni Savio tegen CyclingWeekly.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik weet dat Iván het goed kan doen in de Giro, maar mijn eigen filosofie en mindset is om talenten beetje bij beetje te ontdekken, en ze ook stapje voor stapje te laten groeien. Het is wel iets groots om een wedstrijd als de Tour of the Alps te rijden met kampioenen als Froome en Aru, maar het zijn slechts vijf koersdagen en de etappes zijn heel kort”, legt de excentrieke Savio uit.

“Het is iets anders om een een jonge, 20-jarige renner met geen enkele internationale ervaring voor de leeuwen te gooien in een drieweekse wedstrijd zoals de Giro, met etappes van meer dan 200 kilometer. Ik weet dat hij zelf wellicht graag deel wil nemen, maar ik wil hem beschermen”, aldus de Italiaanse baas van Androni Giocattoli. “Als Iván de Giro gaat rijden, dan zou dat fysiek en mentaal heel riskant zijn. Ik ken hem en ik weet dat hij vol gas zou geven en dan riskeer je dat hij zich opbrandt, wat hem weerhoudt van de juiste fysieke ontwikkeling.”

Savio heeft ervaring met het op laten groeien van talenten, zoals recent nog Egan Arley Bernal, die de stap naar Sky heeft gemaakt. Met Sosa heeft hij eenzelfde traject in gedachten. “Ik wil dat hij beetje bij beetje groeit en ik wil kenbaar maken wat hij met ons kan doen volgens het goede schema”, zegt Savio.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
18 april 2018 09:39
Groot gelijk. Dit soort rondjes zijn ideaal voor zo'n klimmertje, waar ze nog niet de gashendel opentrekken, maar elke rit rustig aanvangen. De Giro is hele andere koek
18 april 2018 09:48
Wat een verantwoordelijkheid voor zo'n kleine ploeg die altijd issues op korte termijn hebben en de aandacht voor zo'n talent hard kunnen gebruiken!
18 april 2018 09:50
Gelukkig maar. Sosa doet het hier uitstekend en heeft veel talent, maar hij is pas 20 en de Giro is natuurlijk heel andere koek.
18 april 2018 10:22
Krijgt Savio hier wel een premie voor?
18 april 2018 12:01
Als Sosa dit jaar top 20 zou rijden in klassement van de Giro dan is Savio's premie lager dan wanneer Sosa volgend jaar top 10 rijdt... ik vermoed dat Savio wel degelijk een eigen belang in deze beslissing heeft.
18 april 2018 12:21
Goed genoeg is oud genoeg.
18 april 2018 14:46
'Ik maakt' in de eerste zin van de quote van Savio.
18 april 2018 18:13
T371 dat dus
Bovendien ben je hem toch aan het opleideb voor sky ed, dus beter maar even profiteren voordat sky dat doet
18 april 2018 18:33
Groet kans dat Sosa volgend jaar wordt weggeplukt door een WT-ploeg, Sky, Movistar, Quick Step ...... Bij Androni blijven geeft geen garantie dat hij volgend jaar wel een grote ronde kan rijden.
18 april 2018 18:38
Hoe beter hij deze jongens opleidt zonder ze op te branden, hoe groter de kans dat hij goede nieuwe aanwas krijgt. En wellicht wil hij ook gewoon echt het beste voor deze jongens zelf, zonder direct zijn ploegbelang mbt resultaten in ogenschouw te nemen. Het is ook reclame als "die jongens van Savio" straks de sterren van de hemel rijden in de WT, ipv als een Lovkvist opgebrand te worden.
18 april 2018 23:36
Inderdaad die lovkvist...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.