Sprintzege Dylan Groenewegen in openingsrit Tour de Yorkshire
foto: ASO/P.Ballet
vrijdag 29 april 2016 om 18:11

Sprintzege Dylan Groenewegen in openingsrit Tour de Yorkshire

Dylan Groenewegen heeft de openingsrit van de Tour de Yorkshire op zijn naam geschreven. De 22-jarige renner van LottoNL-Jumbo won na een 184 kilometer lange rit tussen Beverley en Settle de massasprint. Caleb Ewan werd tweede, voor Nikias Arndt.

Zes vluchters
De rit werd gekleurd door zes vluchters. Jens Wallays (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Nils Politt (Katusha) vormden samen met de voor de Britse ploegen rijdende Pete Williams (One Pro Cycling), Graham Briggs (JLT Condor), Mathew Cronshaw (Madison Genesis) en Sebastián Mora (Raleigh GAC) de ontsnapping van de dag. De zes bleven in een regenachtig Yorkshire lang samen voorop, maar op 73 kilometer van het einde plaatste Politt een versnelling. Enkel Wallays en Williams konden volgen. De vier slaagden erin de voorsprong uit te breiden tot 4,5 minuut, maar onder aanvoering van Team Sky kwam het peloton dichterbij.

Williams wint bergprijs
Op weg naar de beklimming van Greenhow Hill wist Williams weer aan te sluiten. De Brit kwam bovendien als eerste boven, waardoor hij morgen in de bergtrui mag vertrekken. Hij probeerde vervolgens brutaal weg te rijden, maar uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld en zou hij met drie medevluchters de wedstrijd voortzetten. De vier slaagden er niet in hun vlucht tot het einde vol te houden. Op 35 kilometer van het einde had het peloton de vluchters achterhaald en volgde er een hergroepering.

Massasprint onvermijdelijk
Sky en Orica-GreenEDGE hielden in de slotfase het peloton gesloten. De wedstrijd leek te stevenen op een massasprint, maar bij de tussensprint in Giggleswick probeerden de Fransen Anthony Turgis (Cofidis) en Thomas Voeckler (Direct Energie) daar een stokje voor te steken. De twee gingen vol door, maar slaagden er niet in om een massasprint te voorkomen. Het duo werd op vier kilometer van het einde ingerekend. Een poging van Stephen Cummings (Dimension Data) had evenmin succes.

Ter voorbereiding op de sprint nam LottoNL-Jumbo het initiatief. In de straten van Settle wist Groenewegen zich goed de positioneren en bleef hij aan de finish de Australiër Ewan nipt voor. Met Danny van Poppel (vijfde) en Floris Gerts (zesde) eindigden er nog twee Nederlanders in de top tien.

Groenewegen start door zijn derde overwinning dit seizoen morgen in de leiderstrui. De Tour de Yorkshire duurt nog tot en met zondag.

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
29 april 2016 20:56
Sow. Die Groenewegen is niet bepaald bang uitgevallen.

Must have voor een sprinter
29 april 2016 21:12
Mooie zege van Dylan! En inderdaad ook een goede lead-out dit keer.
Enige nuance is echter ook op zijn plek. Zowel in Nokere Koerse als de Scheldeprijs verliest Dylan het wiel van zijn treintje. Zeker in Nokere Koerse liet hij zich gewoon wegboksen door andere renners.
Benieuwd hoe de Lotto-trein het zal doen tegen sterke andere lead-outs. Ik verwacht dat ze het tegen teams als Katusha, Etixx en Lotto Soudal gewoon moeten afleggen. Vraag me ook af of Groenewegen wat dat betreft wel wat te zoeken heeft in de Tour. Het lijkt me niet een jongen die a la Viviani de sprint rijdt zonder enige hulp van zijn team.
29 april 2016 21:17
Mooi van Groenewegen! Maar wat te denken van Floris Gerts. Die wordt -enigszins onder de radar- steeds beter. Ik voorspel een klassieke zege voor hem -e3, wevelgem o.i.d.- binnen nu en drie jaar.
29 april 2016 21:24
Gerts maakt hele mooie progressie Cycles, dat zeker, en laat m nog maar lekker onder de radar blijven.

Front-runner: terechte kanttekening, en ik denk dat ze het verliezen van dat soort beuk treintjes. Alleen Tankink zie ik terugbeuken, en misschien Wynants als hij zich een keertje boosmaakt.. de rest is te lief vrees ik.
29 april 2016 21:29
@Front-runner
Het mooie van Dylan is wel dat hij het zichzelf aantrok en niet met een passief 'ik raakte ingesloten'-excuus kwam. In de sprint zelf lijkt hij wel een echte durfal en met wat meer ervaring krijgt hij de positionering in de sprintvoorbereiding allicht nog beter onder de knie.
29 april 2016 21:54
Proficiat Dylan Groenewegen
Met zijn overwinning rijdt hij al zeven keer bij de eerste drie. Ik gun hem graag alle succes.
29 april 2016 22:09
Nederlandse media: DUMOULIN TWEEDE IN TIJDRIT. En oh ja, er is ook nog ergens een ritje gewonnen.

Tot zover de theorie dat alleen winnen telt ;)
29 april 2016 22:27
Keurige overwinning. Van deze jongen gaan we nog veel horen!
29 april 2016 22:30
@sephiroth

Wagner misschien nog? Heeft Groene wegen ook gewoon al een paar keer uitstekend gepiloteerd, en is nou niet bepaald een bang aangelegde renner. Of rijdt hij de tour niet?
29 april 2016 23:11
Wat een geweldige overwinning, heel knap de sprint gewonnen.
29 april 2016 23:48
tendam

de nlse pers heeft dumoulin nu op een voetstuk staan maar mocht het niet zo gaan als gepland dan dondert hij er net zo snel van af. erg jammer allemaal
30 april 2016 00:16
@ Raketvuist: nu op eurosport 1.
30 april 2016 08:14
@MDKIDW
De Ronde van Romandië is WT. Dit koersje is van de categorie 2.1.
30 april 2016 13:36
Knap gewerkt als ploeg, met stevige beurten. De overnames valt nog wat op te verbeteren, dat kost volgens mij telkens net teveel moeite/kracht. Maar als dit de tekenen van progressie zijn, hoop ik dat die lijn zich doorzet dit seizoen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.