Steven de Jongh bekent dopinggebruik tijdens carrière
maandag 29 oktober 2012 om 18:08

Steven de Jongh bekent dopinggebruik tijdens carrière

De Jongh

foto: Sirotti

Eergisteren maakte de Britse krant The Sunday Telegraph bekend dat naast Sean Yates ook Steven de Jongh Team Sky als ploegleider zou moeten verlaten. Het Britse team bevestigt dit nu met een persverklaring. De Jongh bekende aan de ploeg het gebruik van verboden middelen in zijn carrière als professionele coureur tussen 1998 en 2000.

Teammanager David Brailsford blijft toch respect tonen voor de Nederlander. “We zijn erg tevreden met het werk dat De Jongh als sportdirecteur voor ons leverde. Hij verdient ons respect omdat hij eerlijk is geweest over zijn verleden. We doen ons best om hem te blijven steunen en wensen hem verder veel geluk.”

In een eerlijke verklaring op zijn website verduidelijkt De Jongh zijn beslissing. “Tijdens de gesprekken met Team Sky over doping leek het mij de ideale gelegenheid om eerlijk te zijn, het was tijd om alles te vertellen. Ik nam enkele malen EPO in de periode tussen 1998 en 2000. Het was makkelijk aan dat product te raken, en ik wist dat het niet kon worden gedetecteerd.”

De 38-jarige ex-renner neemt dan ook de gehele verantwoordelijkheid op zich. “Het was volledig mijn beslissing, niemand legde mij druk op. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes, en ik nam toen de verkeerde.” Toch is De Jongh geschokt in verband met de verhalen over georganiseerd dopinggebruik binnen teams. “Ik zag nooit zoiets, niemand dwong me ooit.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.