zondag 21 mei 2017 om 21:44

Steven Kruijswijk: “Nu de batterij opladen”

Steven Kruijswijk wist vandaag te finishen in de voorste groep. De kopman van LottoNL-Jumbo werd twaalfde en verloor (bonificatieseconden daargelaten) geen tijd op zijn concurrenten. “Ik wist vooraf wel dat de finale voor mij pittig ging worden. Ik probeerde mij goed te positioneren in die laatste klim. Dat kostte mij in de finale de aansluiting, maar gelukkig kon ik in de laatste kilometer weer terugkomen”, kijkt hij terug,

Hij kijkt uit naar de rustdag. “Ik ben blij dat ik met de eersten ben gefinisht. Dat was het doel vandaag. Morgen een dagje rust en dan begint de laatste zware week”, kijkt hij vooruit. “Ik heb wel een goed gevoel overgehouden aan de laatste twee etappes. Nu even de batterij opladen.”

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2017 21:54
Zal die vroeg durven aan te vallen dinsdag?
21 mei 2017 21:57
Denk dat hij nog 5 plaatsen gaat stijgen de laatste week
21 mei 2017 21:59
Hij zou moeten proberen met Fraile/Rolland mee te schuiven en dan tijdens de afdaling een beetje tempo rijden. Dan kan hij ze de punten gunnen
21 mei 2017 22:03
Waarom zou hij vroeg aanvallen? Dinsdag lijkt me vroeg voor alles of niets..
21 mei 2017 22:18
Als Steven de derde week zijn niveau van zijn slotweek van voorgaande jaren haalt kan hij nog een stuk stijgen in de top tien. Want er gaan zeker nog slachtoffers vallen. Alleen al door uitputting.
Komende dagen mee proberen te schuiven met de favorieten, zonder zich te veel te forceren. En wachten op een moment dat hij afstand kan nemen van een paar concurrenten. Dat lijkt me de juiste aanpak. Een vijfde/zesde plaats in het AK zou grandioos zijn. En dan volgend jaar een nieuwe poging om de ronde te winnen.
21 mei 2017 22:25
Wat een strategisch spel is het dinsdag! Stamsnijder en Bauhaus opofferen en als een gek laten rijden tot eerste klim om te voorkomen dat minder klimmers vooruit gestuurd worden?

Kruijswijk zou 1 van de kopmannen kunnen zijn die daarvan kan profiteren. Na de eerste col kun je echt nog wat hebben aan die mindere klimgoden. Dan zou wegspringen op de eerste col al kunnen lonen...

Als Dumoulin na de eerste col alleen zit, dan is ie de klos. Dus hoe dan ook zou ik rustig blijven op de eerste klim en met minstens twee man van Sunweb de eerste col over gaan. Als de ploeg van Tom slecht is, dan zou Kruijswijk bij demarrages op de eerste klim van concurrenten gewoon meegaan.

Maar het zou ook kunnen dat men wacht op de tweede klim, want donderdag is ook alles nog mogelijk - is veel zwaarder.
21 mei 2017 22:27
Niks vroeg aanvallen op dinsdag. Movistar zal vast wel een gestoord hoog tempo rijden op de 1e klim en op de top waarschijnlijk nog 10/15 renners en 2e klim aanval Quintana en daar moet Kruijswijk meezitten.
21 mei 2017 22:34
Idd wat Mollemarijden zegt. Gewoon proberen mee te kachelen dan wapperen er vanzelf wel concurrenten weg.
21 mei 2017 22:38
Het zou me niks verbazen als Kruijswijk gewoon top-5 rijdt. Die etappes van dinsdag en donderdag zijn op z'n lijf geschreven, en dan zijn minuten kinderspel.
21 mei 2017 22:46
Crossdistrict krijgt zijn mojo terug. Mooi, die gaat erop vliegen komende week.
21 mei 2017 22:57
Ik zou het mooi vinden als hij met een solo-aanval, zoals 2 jaar geleden, voor de dagwinst probeert te gaan.. Zou alle teleurstellingen in een keer goed kunnen maken..
21 mei 2017 23:18
@Verstandopnul
Mooi maar niet realistisch.
21 mei 2017 23:52
@verstandopnul
je doet je naam eer aan. Maar het is een zware rit van 220 km met een behoorlijk vlak stuk tussen de 1e en 2e col dus dat is absoluut niet slim aangezien sommige renners zeker nog knechten bij zullen hebben. Dat zullen er niet veel zijn maar verwacht toch Reichbach en Amador en Anacona er nog bij na de 1e klim.
22 mei 2017 07:13
Ik lees net in de Volkskrant dat hij een scheurtje in zijn rib heeft en daarom gedwongen is anders op zijn fietst te zitten. Was dat al bekend?
22 mei 2017 08:03
@ assen

Wat zeg jij nou? Donderdag "nog veel zwaarder"??

Heb je de Moritolo, Stelvio en Umbrail weleens opgereden? Of zelfs bekeken? ;) De etappe door de Dolomieten wordt fantastisch, maar qua zwaarte kan er echt helemaal niets tippen aan wat er morgen te wachten staat. Sterker nog, dit is de zwaarste etappe in jaren in een grote ronde!

De afstand is gigantisch voor een bergetappe, en als de Stelvio de makkelijkste col is in een etappe met drie bergen..... Dan weet je het wel!
22 mei 2017 08:10
Het wordt oorlog op de Mortirolo, niet alleen voor types Kruijswijk om weg te komen. Movistar gaat daar proberen Tom te lossen. Zo ja, hele dag strijd. Zo nee krijg je in de vallei naar Bormio status quo waardoor een vluchtgroep op de 1ste Stelvio wel weg kan rijden. Op de slotklim gaan we dan weer van vooraf beginnen.
22 mei 2017 08:32
Ik denkj dat het morgen een beetje gaat tegenvallen. Ja, Moviestar gaat vast straf tempo rijden, maar gaan ze te straf dan lossen hun knechten eerder dan Dumoulin (mits in goede doen), en ik denk niet dat Quintana al te lang zonder knechten wil zitten want dan heeft hij niks aan z'n betere ploeg. Verder zal iedereen bang zijn van wat er nog komt na morgen. Kortom, het zou best wel eens bij aftasten kunnen blijven, en als niemand tekenen van zwakte vertoont gebeurt er niks. Er zijn ook na morgen nog genoeg momenten om met minuten te strooien als de concurrentie verzwakking vertoont.
22 mei 2017 08:46
Gelukkig zijn er altijd ploegen die niks te verliezen hebben en de streep leggen op elke eerstvolgende bergtop. Cannondale, Sky, Astana zie ik vroeg openen.

Ten Dam zal een sleutelrol spelen voor Dumoulin.
22 mei 2017 08:53
De mortirolo pakken ze vanuit Monno, kleine 12km tegen 8% gemiddeld, lichter dan de Alpe. De zwaarste klim van de stelvio, die vanuit prato, dalen ze juist af, jammer! Desalniettemin loodzwaar. Die vanuit Bormio is dinsdag duidelijk de zwaarste (en de fraaiste) hier zullen de klassementsmannen met ambitie hun kaarten op tafel leggen. Kan al bijna niet meer wachten.
22 mei 2017 09:25
@ Bobby

Ah, daar had ik overheen gezien! Scheelt natuurlijk wel wat, maar maakt het nog steeds onvoorstelbaar zwaar natuurlijk. Overigens niet met je eens dat de Stelvio het zwaarste is, vanuit die kant dan. De Umbrail is zodanig steil, en toch ook lang, dat die er meer in hakt.

Ik ken de Umbrail trouwens als pas met stukken onverhard, en/of zeer slecht wegdek. Weet iemand of, en wanneer, ze dit hebben aangepast?
22 mei 2017 09:31
Lyndalid, naar mijn weten is de umbrail al jaren verhard. Kan mij niet herinneren dat ik er ooit over onverharde stukken heb gereden in ieder geval.

Correctie: Lees net dat het sinds 2015 volledig gerestaureerd is.
22 mei 2017 09:37
Mensen vergeten denk ik hoe lang die etappe dinsdag wel niet is. Welke idioot gaat nu op 140 kilometer van de aankomst in de aanval? Dat is natuurlijk je reinste zelfmoord. Vergeet niet dat dit pas de eerste bergrit is van velen. Niemand wil zich hier al compleet leegrijden. En natuurlijk wil Movistar niet z'n hele ploeg opsouperen op de Mortirolo, want dan zit Quintana vervolgens op de Stelvio ook gewoon geïsoleerd.
22 mei 2017 09:46
@raketvuist: Landis :p
22 mei 2017 09:52
@ Basjee, danke!

@ raketvuist

Ik denk juist dat Sunweb wat mannetjes zal gebruiken om tempo te rijden op de Mortirolo, om te voorkomen dat er goede knechten van Nibali en Quintana kunnen wegspringen. Datzelfde deden ze gisteren ook op die eerste klim, toen Orica weg was. Gebruik daar wat van je jonge honden, en zorg dat je na de Mortirolo nog minstens 3 man (Ten Dam, Geschke en Preidler) bij Dumoulin hebt. Dan heb je voorkomen dat je concurrenten de sterke knechten vooruit kunnen sturen, en ben je dus nog volledig in controle.
22 mei 2017 10:04
@LyndaLid
Klopt, maar ik denk dat die ploeg van Quintana wat overhyped wordt. Amador is lang niet zo goed als vorig jaar en is ook een stuk minder dan Anacona, die wel goed rijdt, maar ook niet overdreven super is. Iedereen heeft het wel over het vooruit sturen van knechten en zo, maar die knechten moeten dan natuurlijk zelf ook goed zijn.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.