Stijn Vandenbergh afgetroefd door medevluchter in Boucles de la Mayenne
foto: Cor Vos
vrijdag 7 juni 2019 om 18:52

Stijn Vandenbergh afgetroefd door medevluchter in Boucles de la Mayenne

Mauricio Moreira heeft de eerste rit in lijn van de Boucles de la Mayenne gewonnen. In slotfase naar Changé was de Uruguayaan de betere van zijn medevluchters, waarvan ook Stijn Vandenbergh deel uitmaakte. De Nederlander werd uiteindelijk derde. Julien Duval is de nieuwe leider.

Gisteren slaagde Dorian Godon er in de straten van Laval opnieuw in om de proloog te winnen. Vorig jaar flikte hij dat kunstje ook al. Hierdoor begon de renner van AG2R La Mondiale vandaag als leider in de eerste rit in lijn naar Changé. Het serieuzere klimwerk begon al snel met de vijfhonderd meter lange Côte de Saint Nicolas, de Côte des Sources en de Mont de Feu. Hierna ging het via de Mont Rochard en de Montaigu naar de lokale rondes in en om Changé.

Vier renners vormden de lange vlucht na een onstuimige beginfase. De Spanjaarden Gotzon Udondo en Angel Madrazo, de Fransman Fabien Schmidt en de Nederlander Tim Naberman sloegen de handen ineen en pakten maximaal drieënhalve minuut op het peloton. Lange tijd bleef de voorsprong van de kopgroep schommelen rond de drie minuten. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer maakten meerdere renners de oversteek.

Wippert en Vandenbergh steken over
Daarbij waren ook de Nederlander Wouter Wippert en de Belg Stijn Vandenbergh. Naberman moest al snel vooraan lossen, net als de andere vroege vluchters Udondo en Schmidt. Een kopgroep met negen renners begon dan aan de finale met een mooie voorsprong op het peloton. Op tien kilometer van de streep bedroeg hun voorgift nog 1:15. Uiteindelijk zouden zeven renners in de laatste twee kilometer uitmaken wie de dagzege zou pakken.

Vandenbergh probeerde het met een vroege aanval, maar van achteruit werd gereageerd. Het was Mauricio Moreira die de beslissende slag sloeg. Julien Duval probeerde met een lange sprint de Uruguayaan nog terug te pakken, maar de renner van Caja Rural-Seguros RGA hield stand en kon zegevieren. Voor Duval restte de tweede plaats. Wouter Wippert kwam vier seconden na de winnaar als derde over de lijn. Stijn Vandenbergh werd zesde.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.