GP Oetingen afgelast wegens slechte weersomstandigheden
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 8 maart 2023 om 09:26

GP Oetingen afgelast wegens slechte weersomstandigheden

Update Slecht nieuws vanuit België: de GP Oetingen zal vandaag niet worden verreden. De 1.1-koers is vanwege de slechte weersomstandigheden namelijk afgelast.

“Om 11.00 uur zal de beslissing genomen worden of de wedstrijd kan doorgaan. We staan in contact met de weer- en strooidiensten. Het parcours zal meerdere keren worden gecontroleerd op gladheid. Na samenspraak met de organisatie, de veiligheidscoördinator, de UCI en één afgevaardigde van de ploegen zal de beslissing worden genomen”, klinkt het.

In gesprek met Belga geeft organisator Steven Christiaens nog meer tekst en uitleg. “Het is pijnlijk om zien, maar ook de streek van Oetingen ontsnapt niet aan de sneeuwval. We laten ons via allerlei kanalen informeren over het verdere verloop van de weersomstandigheden. Straks gaan we de toestand op enkele cruciale plekken bekijken. Is het er berijdbaar of niet?”

Plaatselijke ronde als alternatief?
“De kans dat we de vooropgestelde omloop zullen kunnen rijden met de kasseistroken en de hellingen, zoals de Congoberg in de eerste twee grote lussen, schat ik al klein in. Daarom ook dat we gisteren al een alternatief parcours uittekenden. Slagen we er niet in de wedstrijd te laten rijden over de voorziene 119,3 kilometer, dan kunnen we misschien terugvallen op zes plaatselijke ronden van elk 18 kilometer.”

“Iedereen is nog onderweg naar de permanentie. We hakken om 11 uur wellicht definitief de knoop door. We gaan natuurlijk geen enkel risico nemen, de veiligheid van de renners en volgers primeert”, aldus Christiaens.


Update 11.00 uur

De organisatie van de GP Oetingen ziet zich genoodzaakt om de koers af te gelasten. Door de hevige sneeuwval zijn de wegen te glad en is het voor de rensters te gevaarlijk om te koersen. Het bleek ook niet mogelijk om over te schakelen op plan-B en de rensters op een alternatieve, plaatselijke omloop van 18 kilometer te laten koersen.

“We kunnen niets anders doen dan de wedstrijd af te gelasten”, zegt koersdirecteur Ine Beyen. “We kunnen de veiligheid van de rensters en volgers niet garanderen. Een aantal mobiele seingevers is niet tot in Oetingen geraakt. Het is een emotionele beslissing, maar de enige echte en juiste. We hopen er volgend jaar opnieuw te staan met de GP Oetingen.”

Lorena Wiebes blijft zo nog een jaar langer de laatste winnaar van de Oetingen. De Nederlandse rekende vorig jaar in een sprint af met de Italiaanse vrouwen Chiara Consonni en Maria Giulia Confalonieri.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.