Sven Nys: “Telenet-Baloise mag met ambitie de winter in”

Door , zondag 1 september 2019 om 08:47
Sven Nys: “Telenet-Baloise mag met ambitie de winter in”

@Jonas Verheyen / Telenet-Baloise

Op zijn Balenberg stelde Sven Nys (43) gisteren, één week voor de start van het veldritseizoen in Eeklo, Telenet-Baloise voor. Nys en co zijn er klaar voor. WielerFlits had een goed gesprek met de teammanager. 

Laten we beginnen met een beetje triest nieuws. Na vijftien jaar trouwe samenwerking neemt het team afscheid van Fidea als sponsor…
“De verzekeringsmaatschappij is in de loop van dit jaar overgenomen door Baloise, dus een echt afscheid is het niet. Maar Fidea is de voorbije vijftien jaar inderdaad ontzettend belangrijk geweest. Niet alleen voor onze ploeg, maar voor het veldrijden in het algemeen. Indertijd sprongen ze in de bres toen het fout ging met SpaarSelect en het zette meteen een grote stap richting professionalisering met de sport. Dat heb ik de voorbije drie jaar zelf mogen ervaren. En ik ben overtuigd dat de filosofie van Fidea via Baloise aanwezig blijft.”

De verzekeringsgroep is reeds in de wielersport actief met Sport Vlaanderen-Baloise. Kan dat problemen opleveren voor de continuïteit van de ploeg? Behoort een fusie eventueel tot de mogelijkheden?
“We hebben met Baloise een overeenkomst tot eind volgend jaar (2020), net zoals met al onze andere partners. De komende maanden gaan we dus met iedereen om de tafel zitten. Er zijn positieve signalen richting een verlenging, maar er is natuurlijk nog niets concreet. Een samensmelting met de wegploeg Sport Vlaanderen is volgens mij niet aan de orde. Daarvoor zijn er teveel andere belangen.”

“Stel nu bijvoorbeeld deelname aan de Ronde van België. Daar wil ik altijd mijn zeven of acht profs aan de start. Maar dat zullen ze bij Sport Vlaanderen ook willen. Niet haalbaar, dus. Maar via enkele interne meetings en met het nodige respect zullen we wel een oplossing moeten vinden wie volgend jaar welk programma rijdt. Dat lijkt echter geen onoverbrugbaar probleem. Maar we blijven zeker onze eigen identiteit behouden.”

Heuglijk nieuws: met Lucinda Brand komt vanaf 1 januari 2020 een wereldtopper naar Telenet-Baloise. Dat is een mooie transfer.
“En ik ben ontzettend blij dat Lucinda voor ons heeft gekozen. Ik heb daar ook behoorlijk wat tijd ingestoken om uiteindelijk een heel mooi project voor haar op poten te zetten, in combinatie met Trek-Segafredo. Want Lucinda’s ambitie ligt ook nog op de weg. Maar van bij een eerste gesprek voelde ik dat het goed zat. Ik hoop dat we op lange termijn kunnen blijven samenwerken met haar.”

Tijdens een eerste stage heeft ze blijkbaar indruk gemaakt…
“Wel, ze traint op de weg vlotjes mee met de mannen. En dat heeft op iedereen indruk gemaakt, denk ik. Ook op mezelf. Maar Lucinda zit nu natuurlijk in de laatste rechte lijn richting het WK in Yorkshire. Ze is fysiek dik in orde. Met dat wegprogramma gaan we trouwens ten allen tijde rekening houden. Lucinda zal niet gepusht worden om meer te crossen.” Dat laatste vertelt Brand ook in een interview met WielerFlits.nl.

Kan Brand, qua visibiliteit, straks het vertrek van Corné van Kessel en Quinten Hermans opvangen?
“We verleggen die visibiliteit. Bij de heren hadden we al Toon Aerts en Lars Van der Haar. Als daar een schakel wegvalt, gaat dat minder opvallen. Dat vind ik het strategisch een goede zet om iemand naast Ellen Van Loy te zetten bij de dames. Zo zijn we – in vergelijking met vroeger – twee uur vol in beeld in plaats van één uur.”

Even naar het sportieve. Hoe was jullie zomer?
“Heel goed. We hadden ook wel iets te bewijzen, want in 2018 was onze zomer ook uitstekend. Maar de jongens hebben het even goed gedaan. We winnen de Ronde van Luik met Nicolas Cleppe. Luik is niet het allerhoogste niveau, maar toch is het knap. Quinten Hermans en Toon Aerts deden het super in de Flèche du Sud én de Ronde van Wallonië. Ik vind dat we in de breedte opnieuw wat vooruitgang hebben geboekt. Net zo belangrijk: we hebben niks negatief meegemaakt. Geen blessures, geen zware valpartijen. Dus moeten we deze winter zeker proberen nastreven wat we vorig seizoen hebben neergezet.”

Van der Poel (tot eind oktober) en Van Aert (afhankelijk van zijn revalidatie) zijn er een tijdlang niet bij. Moeten we met een bang hartje afwachten wat dat geeft richting de kijkcijfers en de publieke opkomst?
“Ik denk dat we de afgelopen jaren gezien hebben dat de cross ook spannend kan zijn als die twee niet aan de start staan. En vergeet niet dat Toon Aerts af en toe zijn voet naast Mathieu en Wout zette. Denk maar aan de Koppenbergcross. Toon is ook Belgisch kampioen. Stel dat hij straks een Wereldbeker wint, dan hoop ik dat de mensen toch beseffen dat het niveau hoog is, anders klop je een jaar eerder Mathieu en Wout niet.”

“Veel schrik dat de cross een knauw krijgt omdat Mathieu en Wout er niet bij zijn, heb ik trouwens niet. De mensen houden van de cross en als er duels zijn, dan zullen de fans genieten en blijven kijken. Maar toegegeven, ook ik heb liever dat die twee er bij zijn. Dan smaakt een overwinning nog zo zoet.”

Veel druk op Toon Aerts straks. Wie worden die eerste weken zijn grootste rivalen?
“Ik zag deze zomer uiteraard vooral mijn jongens aan het werk. Ik denk dat Quinten een stapje vooruit kan zetten. Lars zit ook wel op niveau. En ze starten met vertrouwen. Wat de concurrentie betreft ben ik benieuwd naar Laurens Sweeck. Herpakt die zich na een iets minder seizoen? De naam die ook al eens valt is die van Daan Soete, die traditioneel goed aan het seizoen begint. Maar de grote uitdager voor onze renners wordt volgens mij Michael Vanthourenhout.”

Wanneer zal jij op het einde van het seizoen een tevreden manager zijn?
“Als de renners  en rensters het beste van zichzelf gegeven hebben. Cijfers? Dat heb ik nooit gedaan. Als ik zie dat ze boven zichzelf uitstijgen, ben ik content. En ik heb het gevoel dat ze dat elk jaar opnieuw doen. Wat me trouwens ook tevreden stemt: ook al gaan er straks twee jongens (Van Kessel en Hermans, red) weg, de sfeer is beter dan ooit. Zij blijven goed ondersteund worden en omgekeerd blijven zij op een positieve manier met de ploeg(maats) omgaan. Dat is leuk om te ervaren. Dus tot 31 december zullen ze nog wel mooie dingen doen. Daar ben ik van overtuigd.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.