Terpstra viert voor de tweede keer in GP Le Samyn
foto: © Tim De Waele
dinsdag 27 februari 2018 om 17:25

Terpstra viert voor de tweede keer in GP Le Samyn

Niki Terpstra heeft voor de tweede maal in zijn carrière de GP Le Samyn (1.1) gewonnen. De Nederlandse klassiekerspecialist rondde een ruim tien kilometer lange solo af, na een dominante koers van zijn ploeg Quick-Step Floors. Philippe Gilbert wist het feestje voor de Belgische formatie compleet te maken door als tweede te eindigen, voor de Fransman Damien Gaudin (Direct Energie).

Elitegroep met 6(!) Quick-Step Floors-renners trekt al vroeg op avontuur
Al vroeg in de koers besloot Quick-Step Floors om het peloton op de kant zetten, waardoor er een zestienkoppige vluchtgroep ontstond. De Belgische ploeg zag zich uitstekend vertegenwoordigd met maar liefst 6(!) werknemers, met kopmannen Philippe GilbertZdeněk Štybar en Niki Terpstra, Tim Declercq, Davide Martinelli en Florian Sénéchal. Met Damien Gaudin (Direct Energie), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) en Alex Kirsch (WB Aqua Protect) waren er nog enkele sterke renners mee.

Op ruim tachtig kilometer van de meet verzilverde Quick-Step Floors zijn numerieke meerderheid vooraan. Onder initiatief van een beresterke Gilbert wist een vijftal zich af te scheiden van de rest. De Waal kreeg zijn ploegmaat Terpstra, Gaudin, Van der Sande en Kirsch met zich mee. Ondanks verschillende initiatieven van achteruit, wisten de vijf avonturiers hun voorsprong stelselmatig uit te bouwen.

Duel op het scherpst van de snede tussen Gilbert, Terpstra en Gaudin
Op een kleine dertig kilometer van de finish versnelde de Nederlands-Belgische tandem nogmaals. Een sterke Gaudin wist zijn wagonnetje aan te haken op de kasseistrook van de Rue de Belle Vue, terwijl Kirsch en Van der Sande moesten passen. Met het ingaan van de slotronde – op 25 kilometer van het einde – hadden de drie koplopers vijftien seconden voorsprong op de eerste achtervolgers. Het peloton volgde inmiddels al op twee minuten.

Met nog 17 kilometer te gaan demarreerde Gilbert, maar Gaudin weigerde te plooien. Wat volgde was een vreemd schouwspel. Terpstra besloot om achter de rug van Gaudin de sprong te wagen naar zijn Belgische ploegmakker, maar het was Gilbert die – eenmaal ingerekend door Terpstra – zijn benen stilhield om zich in het wiel te nestelen van de bonkige Fransman.

Ondanks het natuurlijke overwicht, wilde Gaudin aanvankelijk van geen wijken weten. Hierdoor bleef de voorsprong van Terpstra enige tijd schommelen rond de tien seconden. Met nog tien kilometer te gaan brak bij de Fransman echter de veer, waardoor Terpstra zijn voorsprong kon uitdiepen tot ruim twintig seconden. Op de laatste kasseistrook van de dag wist Gilbert nog weg te rijden voor de tweede plaats. Dit was echter allemaal in de schaduw van de Nederlander, die uitgebreid de tijd had om te zegevieren.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2018 20:21
Het is jammer dat deze koers in Vlaanderen nauwelijks weerklank krijgt met zo een mooi parcours. De Tro Bro Léon is idd ook zo een mooie koers, net zoals de Schaal Sels en Dwars door het Hageland. Helaas zijn ze allen gekenmerkt door een mager deelnemersparcours. Hopelijk schopt een van deze koersen het toch ooit tot World Tour.
27 februari 2018 20:22
Blijft een mooie wedstrijd, niets mis met het parcours, deelnemersveld en datum. Gure koude of baggerweer maakt het zo aantrekkelijk en een liefhebber komt ruimschoots aan zijn trekken om het ploegenspel van QS, de voortbeukende Gaudin en het niet opgeven van Van Keirsbulck te aanschouwen.
Top afgemaakt door Terpstra.
27 februari 2018 20:26
Mooie koersen, maar ja, de koersen in Wallonië, het mooiere gedeelte van België, zijn dan ook veel mooier dan de Vlaamse koersen
27 februari 2018 20:30
@ djerkson
Ik zou het tegenovergestelde willen beweren: als je de charme van deze wedstrijden wilt behouden moet je ze juist geen WT-status geven.
27 februari 2018 20:43
van Keirsbulck ook zo iemand die ik naast Gaudin een zeer voorspoedig voorjaar toewens ja.
27 februari 2018 20:50
Zojuist de samenvatting gezien, prachtig parcour en wedstrijd en een sterke Terpstra. Opvallend wederom een tegenvallend Lotto soudal. Eerste man op plaats 22 !
27 februari 2018 21:00
Ik heb het vorig jaar ook al gezegd. Deze koers gaat er komen.
27 februari 2018 22:23
Cadeau van ome Philip, Terpstra meesterknecht in P-R
27 februari 2018 22:30
Wtf.. Als dit soort koersen jouw aandacht niet trekt ga aub terug naar Abu Dhabi waar je favorietje Tom Dumoulin koerst?
27 februari 2018 23:35
De charme van dit soort wedstrijden is juist dat het deelnemersveld uit een dertigtal World Tour renners bestaat; aangevuld met proconti's en conti's. Die laatste groep heeft zulke wedstrijden ook nodig om te groeien als renner. Prima koers op een prima plaats met een prima categorie. Sterk podium!
27 februari 2018 23:39
Gaudin is terug!!!
Petit ook sterk gefinisht. Was dat uit verbrokkeld peloton of zat ie in eerste waaier? Bij dat laatste gek om kirsch te noemen als sterke man en niet de bekendste met grootste palmares buiten qs.

Ik vind het juist prettig dat niet elke wedstrijd dezelfde startlijst heeft. Zo kun je bijvoorbeeld jonge renners zien komen of oude krijgers zich in vorm zien rijden.
28 februari 2018 00:06
@xistnc - 27 februari 2018 om 20:19
Volgens mij heb je sowieso niks te klagen als je op een doordeweekse dinsdag uren lang de tijd hebt én neemt om een koers als Le Samyn te kijken

Haha Voilà. Als Terpstra alleen weg is kijk ik altijd. Al reden ze voor 2 preien en ne zak wortele.
28 februari 2018 00:11
Fabio Jakobsen op plaats 13, als eerste van een groepje dat op 2m09sec binnenkwam. Daar mag ie niet ontevreden mee zijn.
Terpstra prima natuurlijk wat ie hier laat zien, goed ploegenspel ook.
Boonen mag morgen bij Lotto op koffie visite.
28 februari 2018 00:25
Toch prachtig zo'n maarenhoek. Vorig jaar voor het eerst strade gezien en nu doen alsof hij de koers zelf heeft uitgevonden. Lekker bezig hoor, doorgaan!
28 februari 2018 09:49
Maarenhoek.......... Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
28 februari 2018 09:58
Voor de liefhebbers vandaag herhaling
Le Samyn op Europoort.
Ik wens jullie weer heel veel plezier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.