Thibau Nys: “Ik vrees op het EK nog iets tekort te komen”
© Cor Vos (archief)
Nico Dick
dinsdag 2 november 2021 om 07:00

Thibau Nys: “Ik vrees op het EK nog iets tekort te komen”

Interview Thibau Nys hervatte gisteren de competitie na zijn sleutelbeenbreuk. De Europese wegkampioen eindigde derde in de U23-wedstrijd na een sterke tweede koershelft. “Een opsteker met het oog op het EK”, vond hij. Met zijn prestatie verraste hij ook vader Sven, al wil die hem vooral behoeden voor te veel optimisme.

Mooi tafereeltje net na de finish van de beloftencross, waar Sven Nys er na de wedstrijd als de kippen bij is om zowel winnaar Pim Ronhaar als zoonlief Thibau te feliciteren met hun cross. “Goed, hé?”, zoekt Thibau naar een tikkeltje extra bevestiging bij vader. “Goed? Geweldig!” reageert Sven enthousiast.

“Ik reed vooral een hele sterke tweede koershelft”, vertelt Thibau ons. “In het begin had ik het gevoel constant tegen de limiet te zitten. Maar beetje bij beetje kwam ik in mijn ritme. Ik denk dat ik op een bepaald moment bijna een minuut achter de leiders hing, en ik eindig op een half minuutje. Dat geeft vertrouwen voor de komende weken.”

Hoop
“Als ik zo nog een paar crossen kan rijden, dan moet het wel lukken om er helemaal te staan tijdens de belangrijke kerst- en nieuwjaarsperiode. Het EK van volgende week? Ik ben altijd ambitieus voor een kampioenschap en die derde plaats geeft hoop, maar een aantal jongens (onder anderen Ryan Kamp, Emiel Verstrynge en Niels Vandeputte, red) stond hier niet aan de start. En het niveau is hoog, hoor. Ik vrees volgende week nog net iets te kort te komen.”

Nys moest in de beginfase vooral achtervolgen – foto: © Nico Dick

Nys senior knikt. “Zijn basisconditie is oké. Daar hebben we goed op geanticipeerd. Zijn revalidatie is perfect verlopen, hij is al bij al heel snel kunnen herbeginnen en voelde vandaag geen pijn. Vanaf nu is elk uur in het rood goed in functie van zijn progressie. Dat is allemaal goed nieuws, maar hij mist natuurlijk wel nog wedstrijdritme.”

Goede flow
En net dat zou een probleem kunnen zijn op de VAM-berg, vindt de tweevoudige wereldkampioen. “Hij mag ambitieus zijn. Daar is niets fout mee. En misschien is een podiumplek zelfs haalbaar. Maar zoals hij zelf aangeeft, het niveau is hoog. Ryan Kamp, Cameron Mason, Niels Vandeputte, Pim Ronhaar. Dat zijn jongens die nu al meedoen voor een toptienplaats in de Wereldbeker tussen de profs. Die klop je niet zomaar.”

“Toegegeven, vandaag doet hij het beter dan ik verwacht had. Hij zit duidelijk in een goede flow, die deze zomer al is begonnen op de weg. Hij heeft in vergelijking met vorig jaar progressie gemaakt op alle vlakken. Het is ook goed dat die jongens zoals vandaag af en toe in hun eigen categorie kunnen rijden, zodat ze meedoen om te winnen. Dat hebben ze vorig jaar door de coronacrisis zeker gemist.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.