Thibau Nys medefavoriet op WK beloften: “Maar geen zekerheid dat ik vooraan zal meespelen”

Thibau Nys medefavoriet op WK beloften: “Maar geen zekerheid dat ik vooraan zal meespelen”

foto: Cor Vos

Door Yob Hillewaert
donderdag 23 september 2021 om 19:35
Interview

Thibau Nys start vrijdagmiddag als een van de topfavorieten voor het WK voor beloften. En dat alles komt door zijn optreden op het EK in Trento twee weken geleden, waar hij verrassend won. “Ik ga niet zeggen dat ik bij de beste aanwezige renners behoor, maar door mijn snelle sprint zullen velen naar mij kijken”, zegt Nys op een persconferentie waar ook WielerFlits aanwezig was.

Aardig wat jongens met een goed eindschot haalden de Belgische selectie bij de beloften. Zo zijn er Stan Van Tricht en Arnaud De Lie, maar toch wordt vooral naar de jonge Thibau Nys gekeken. Hij is met zijn 18 jaar een van de allerjongste deelnemers vrijdag, maar door op het EK Filippo Baroncini (wordt prof bij Trek-Segafredo) en Juan Ayuso (al prof bij UAE Emirates) te verslaan, is hij medetopfavoriet. Ook loopt het parcours door zijn eigen streek.

“Dat ik het EK heb gewonnen, gaf natuurlijk wat extra verwachtingen voor het WK”, zegt Nys. “Als ik er op het einde nog bij ben op het lastige parcours, dan geloof ik dat er nog veel kan. Maar het belangrijkste is dat we alles in koers goed uitvoeren en de koers in handen nemen. Dan is de kans groot dat we met een Belgische wereldkampioen naar huis gaan. Wie dat dan is, speelt eigenlijk geen rol”, aldus Nys.

Concurrentie uit Nederland
Bij de concurrentie verwacht de zoon van Sven Nys vooral hét buurland bij uitstek. “Ik denk dat Nederland voor dit parcours ook heel sterk voor de dag komt. Hun selectie bulkt van de klassieke renners die ook zeker geen schrik hebben voor een sprint (denk daarbij aan Marijn van den Berg, red.). En voor de rest moet ik de vraag doorschuiven, aangezien ik nog maar heel weinig met de internationale beloften heb gekoerst.”

Op het parcours tussen Antwerpen en Leuven staan 1050 hoogtemeters gepland. Dat zijn er 1450 minder dan op het EK van Trento. Vindt Nys in eigen land een parcours dat hem nog beter ligt? “Eigenlijk wel”, zegt hij. “Maar toch zal de uitslag erg afhangen van hoe de koers zich ontplooit. Het is voor mij sowieso geen zekerheid dat ik vooraan mee zal spelen in de finale, dat is altijd afwachten. Er zijn heel wat renners die meer ervaring hebben in lange en lastige koersen dan ik.”

Ook de Belg Lennert Van Eetvelt is er net als op het EK opnieuw bij in de Belgische selectie. Hij reed toen een puike koers en hielp na een eigen solopoging onder meer de ontsnapte Louis Barré en Filippo Zana opnieuw in te rekenen, waardoor Nys kon sprinten voor de zege. Met alle snelle mannen die de Belgen paraat hebben, is hij een welgekomen kracht als er een gat moet worden dichtgereden. “Als het erop aankomt, ben ik zeker bereid om dat op het WK opnieuw te doen”, aldus Van Eetvelt.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.