Thibaut Pinot eindwinnaar Tour of the Alps, slotrit voor Mark Padun
foto: Sirotti
vrijdag 20 april 2018 om 15:12

Thibaut Pinot eindwinnaar Tour of the Alps, slotrit voor Mark Padun

Thibaut Pinot heeft de Tour of the Alps gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ hield stand in de slotrit naar Innsbruck. De ritzege ging, na een etappe van 164 kilometer over gedeeltes van het aanstaande WK-parcours, naar neoprof Mark Padun van Bahrain Merida. George Bennett (LottoNL-Jumbo) werd andermaal tweede in de daguitslag.

Kopgroep draait als eerste WK-parcours op
Na een mooi eerbetoon aan Michele Scarponi voorafgaand aan de etappe, begon het peloton aan een generale repetitie van het WK-parcours in Tirol. Negen vroege vluchters draaiden met een voorsprong van drie minuten het lokale circuit rond Innsbruck op: Bidard, Bagioli, Rodríguez, Anton, Gavazzi, Adreeeta, Senni, Niv en Mosca. De maximale voorgift was negen minuten.

De ronde rond Innsbruck werd ingeleid met de beklimming van Gnadenwald (2,6 km á 10,5%), waarop Sky het peloton uit elkaar trok. Het zwaartepunt van de lokale ronde volgde daarna nog met de klim naar Igls (7,8 km aan 5,7%) – omgedoopt tot Olympia Climb – die drie keer op het programma stond. Sky en Bahrain Merida zetten klassementsleider Thibaut Pinot onder druk, door David De la Cruz en Giovanni Visconti naar de kopgroep te sturen.

López met ultieme poging op slotklim
Op de tweede klim trok Astana de gashendel open, maar Pinot counterde bijna elke aanval. Ondertussen mocht Óscar Rodríguez van Euskadi-Murias de bergpunten pakken en zo het nevenklassement winnen. In de afdaling sloegen Miguel Ángel López en Giovanni Visconti een gat. De Colombiaan liet de Italiaan direct achter zich op de slotklim. Het gat met de groep-Pinot was toen al een halve minuut.

López, die in het klassement een achterstand van vijftien tellen begon aan de slotrit, liep alleen maar uit. Toen Pinot dat doorkreeg, viel hij zelf aan. Froome zat even te slapen en wist met moeite het gat op de groep-Pinot (met Visconti, Elissonde, Pozzovivo en Hirt) te dichten, met in zijn wiel George Bennett. Ritwinnaar Ben O’Connor ontbrak op dat moment op de voorposten; hij reed aan het begin van de slotklim lek.

Drietal met voorsprong laatste afzink in
Een nieuwe demarrage leek de definitieve genadeslag voor Froome te worden. Pozzovivo versnelde met Pinot in zijn wiel, waarna de twee nog voor de top de aansluiting vonden bij López. Bennett, Elissonde, Hirt en Ciccone volgden op een tiental seconden, maar de samenwerking verliep niet goed. Froome kon terugkeren, maar het verschil was toen al opgelopen tot twintig seconden. Het koptrio had daardoor vrij spel in de afdaling richting Innsbruck.

Koplopers vallen stil, Padun ziet kans schoon
Na de afdaling waren nog enkele vlakke kilometers richting de finish. Op het vlakke viel de kopgroep stil, waardoor de achtervolgers terug konden keren. Dat gebeurde op vijf kilometer van de meet. In de bochtige straten (met hier en daar tramrails) van Innsbruck schoot Mark Padun weg. De jonge Oekraïner sloeg een gat van tien seconden. Bennett ging nog in de achtervolging, maar de Nieuw-Zeelander strandde op de tweede plaats. Hirt sprintte achter hem naar de derde plek.

De leidende positie in het algemeen klassement van Pinot kwam niet meer in gevaar, omdat de bonificaties naar ‘ongevaarlijke’ renners gingen. Pozzovivo eindigde als tweede, voor López. Froome moest genoegen nemen met de vierde plek in de eindrangschikking, voor Bennett.

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
20 april 2018 15:13
Klasse! Karsten Kroon ook in topvorm op Eurosport.
20 april 2018 15:14
Laat Bennett nu maar lekker 2e worden. In de Giro mag hij de etappes pakken ;)


Edit: En een mooie 5e plaats in het klassement mag ook in de Giro
20 april 2018 15:14
Arme Bennett. Weer 2de.
20 april 2018 15:16
Jammer dat Bennett te laat komt voor de winst van vandaag; hij is echt goed bezig en na zijn ongeval is dit toch echt goed. Maar Padun wint en Pinot overall.
20 april 2018 15:18
Een deja vu voor Bennett, maar wel attractief gereden en waarschijnlijk nog wat gestegen in het AK. Pinot erg sterk, maar Pozzovivo en Lopez wilden niet samen met hem naar de meet rijden.
20 april 2018 15:19
prachtig Bennet! nogmaals: waar zijn de tlj bashers?!
20 april 2018 15:19
Bennett speelt ook weer met de pedalen. Als hij dit door trekt naar de Giro kan hij meedoen voor een mooie top10 plek. Hoop ook voor TLJ dat hij wil bijtekenen.
20 april 2018 15:27
Bennett is uiteindelijk 5e. in 't AK geworden. Dus hij is op koers voor de Giro.
20 april 2018 15:29
@Jean.dumas.dat meen je toch niet
Over Kroon, die doet.aan zelfverheerlijking
En die onnozelaar die bij hem zit voed dit
Ook nog.
Europoort gaat toch flink achter uit.
Ben ik blij dat Been.en Traksel er.niet
zijn zit. Je opgescheept.met deze twee
onnozelaars.
20 april 2018 15:30
Van wat ik heb kunnen zien was het een prachtig rondje. Er werd niet eindeloos gewacht door de favorieten maar lekker aangevallen. Zelfs Froome krijgt door dat het best leuk is om aantrekkelijk te koersen; doet me denken aan Cadel Evans die ook opeens na zijn 30e liet zien het fietsen best geinig te vinden. Vraag is natuurlijk of deze uitslagen van de pakhaas ook daadwerkelijk in de boeken zullen blijven staan.
Elissonde ook weer flink op dreef; heb de wenkbrauwen gefronst toen hij de overstap maakte naar Sky maar zeker en vast dat hij elke maand met een brede glimlach zijn salarisstrook zal inzien. Toch zal hij hopelijk over 2 jaar gewoon weer vrijuit koersen bij een andere ploeg.
O’Connor kende ik nog niet, mooie belofte.
Bennett zag er goed uit.
Mooi podium en Pinot is gewoon een prima eindwinnaar.
20 april 2018 15:33
@marehoek

Ik begrijp niet heel veel van wat je schrijft. Maar het lijkt erop dat je de commentatoren niet zo goed vindt?

Waar komt die O'Connor vandaan? Heeft hij al meer uitslagen gereden?
20 april 2018 15:37
O'Connor was in Catalonië al bijna top 10 AK. Net als Padun lekker bezig de laatste weken. Twee jongens die min of meer definitief doorbreken deze week met ritwinst, waar het er al aan zat te komen.
20 april 2018 15:50
Is toch weer knap hoor wat Bennett dit jaar presteert ... 11e in de TDU, 9e in de Tirreno, 6e in Catalonië en nu 5e in het AK hier. Hopelijk kan hij nu ook in de Giro een mooi klassement rijden. Het is zeker geen veelwinnaar maar hij heeft zich buitengewoon goed ontwikkeld bij TLJ.
20 april 2018 15:54
Dus @rahimns die Bennett maar wat langer vastleggen lijkt mij.
20 april 2018 16:03
Sterk optreden van Bennett. Ik ben benieuwd naar zijn Giro, maar dat is wel andere koek. Ik waarschuw opnieuw voor al te veel euforie met hoge verwachtingen (etappezeges en klassementen).
@rahimns
Ik heb nog informatie over het jaarsalaris van Gesink van je te goed !
20 april 2018 16:05
Dit belooft wat voor de Giro en het WK. Prachtig rondje gezien de afgelopen dagen.
20 april 2018 16:16
Jammer van Bennet zijn slechte dag. Anders mooi podium gereden door hem. Verder mooi rondje gezien. Tlj doet goed mee het eerste gedeelte van het jaar (klassiekers uitgesloten)
20 april 2018 16:39
Begin bennet echt wel een leuke renner te vinden zo langzamerhand. Rijdt attractief en met lef. Als hij niets tegenkomt in een grote ronde kan hij zomaar top 5 rijden. Hij heeft alleen wel een fragiele lichaamsbouw volgens mij. Drie weken is echt een aanslag voor zo een kleine en lichte renner.
20 april 2018 16:39
Pinot sterk gereden! Als hij tijdens de tijdritten in de Giro niet veel verliest dan is hij een serieuze podiumkandidaat!!!
20 april 2018 16:42
Fijne renner, die Pinot. Attractief, rijdt gedurfd, echt klasse. Mooi om naar te kijken.
20 april 2018 16:55
Froome zoals verwacht gewoon ijzersterk. En die hield zich gewoon behoorlijk in. Die had nog geen zin om ff in de schijnwerpers te staan.
20 april 2018 17:02
Bennett en Roglic hebben wat met tweede plaatsen.
20 april 2018 17:09
@sooike
Gelukkig dat je ons daar voor waarschuwd, stel je eens voor dat we niet gewaarschuwd waren...
20 april 2018 17:16
@Sooike je hebt salarisinformatie van Gesink van mij te goed ??? Ik kan me niet herinneren dat ik dat had toegezegd, volgens mij doet de ploeg daar nooit een uitspraak over. Is dat voor jou interessant dan om te weten??
20 april 2018 17:51
@rahimns
Sooike zit weer eens duidelijk te trollen en anti-supporteren. Gewoon in zijn eigen sop gaar laten koken.

Mooie prestatie van Bennett, duidelijk op de goede weg. Ik ben benieuwd wat hij in de Giro kan. Benieuwd of hij zijn 10e plek in de Vuelta kan verbeteren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.