Tom Boonen: “Salbutamol doping noemen is belachelijk”
foto: Sirotti
vrijdag 6 april 2018 om 13:32

Tom Boonen: “Salbutamol doping noemen is belachelijk”

Tom Boonen neemt het op voor Chris Froome en Sky nu zij in opspraak zijn vanwege de Salbutamol-zaak rond Froome. “Ik krijg de indruk dat zij vogelvrij verklaard zijn. Ze zijn té goed, hun kop moet eraf”, zegt de voormalig klassiekerkoning in het Belgische tijdschrift Humo.

Boonen reageert in het tijdschrift op de soap over de te hoge salbutamolwaardes bij Froome tijdens de Vuelta. “Salbutamol doping noemen is belachelijk. Mijn dochtertjes moeten elke dag puffen, daar kan al eens een fout mee gebeuren”, aldus de ex-renner. “Ik krijg de indruk dat de renners van Team Sky vogelvrij zijn verklaard. Ze zijn té goed, hun kop moet eraf.”

“Tot nu toe zijn er toch weinig harde bewijzen. Pas op, ik heb écht een degout (wansmaak, red.) van mannen die de boel belazeren, die mogen ze levenslang schorsen. Maar je zou ervan schrikken hoeveel sporters met ademhalingsproblemen salbutamol nodig hebben om hun sport te kunnen beoefenen. We gaan hen toch niet over dezelfde kam scheren als epogebruikers?”

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
7 april 2018 12:37
@Djoop
Goed dat je onderzoeken probeert te vinden, en deze deelt. De feiten over deze onderzoeken op een rij:
Nr. 1: website die conclusies uit onderzoek 2 bespreekt.
Nr. 2: onderzoek onder slechts 8, recreatief fietsende, atleten. Zeer beperkt, niet representatief voor topsporters, te weinig om sterke conclusies te trekken. 1 van de atleten presteerde slechter met salbutamol.
Nr. 3: ironisch genoeg een onderzoek dat juist aantoont dat je bij de toegestane hoeveelheid ingenomen salbutamol een kans hebt om alsnog een te hoge concentratie in je urine te hebben. Dit onderzoek test verder geen prestaties.

Deze onderzoeken worden rondgeslingerd op het internet, zonder dat mensen begrijpen wat ze aantonen. Ze vormen zeker geen overtuigend bewijs voor een prestatie bevorderende werking van salbutamol, laat staan een effect vergelijkbaar met EPO.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.