Tom Dumoulin: “Jammer dat ik de overwinning niet kan pakken”
maandag 11 augustus 2014 om 18:52

Tom Dumoulin: “Jammer dat ik de overwinning niet kan pakken”

Tom Dumoulin

foto: Sirotti

Een meter of veertig kwam Tom Dumoulin vandaag te kort voor de dagzege in de Eneco Tour. In de laatste hectometers van de openingsrit sloeg de Limburger een gat op het peloton. Zijn eerste overwinning in een ‘gewone’ rit leek even heel dichtbij, maar bleef ver weg. “Dit is kloten! Hier baal ik echt van”, pufte de Limburger na afloop.

De straffe zeewind was de bepalende factor in de rit met start en finish in Terneuzen. Een kopgroep met drie renners vergaarde al vroeg in de rit een riante voorsprong. Dat verschil werd even snel weer verkleind door sprintersploegen Omega Pharma-Quick Step en Lotto Belisol, zeker toen BMC Racing en Team Sky op veertig kilometer van het einde pogingen tot waaiervorming ondernamen. Veel leverde dat werk niet op, behalve veel nervositeit in het peloton.

Dumoulin probeerde in de laatste kilometer van die nervositeit te profiteren. De Nederlands kampioen tijdrijden wilde in een ultieme krachtsexplosie de ritzege, en nog belangrijker: de bonificatiesecondes winnen. Maar de moedige poging van de 23-jarige renner strandde op zo’n veertig meter van de finishlijn. “Zoals altijd is het wéér net niet”, verwoordde Dumoulin de teleurstelling.

De nummer twee van het eindklassement van vorig jaar hoopte in de finale in de zeewind een bondgenoot te treffen. “Door de sterkte tegenwind zou het peloton weleens extreem kunnen stilvallen, dacht ik. Dat is het voordeel van wind tegen, maar je weet ook dat ze ineens heel snel kunnen komen. Helaas gebeurde dat laatste”, blikt hij terug. “Ik heb een tijdritje gewonnen in het Critérium International en een mooie nationale titel tijdrijden, maar in de grote wedstrijden wil het niet lukken, ondanks dat ik wél goed ben. Daar baal ik van.”

De renner van Giant-Shimano is naar de Eneco Tour gekomen met de eindzege als voornaamste missie. De honger naar het behalen van dat doel wordt, na alweer een nipte misser, steeds groter. “Ik wil hier een etappeoverwinning halen of het eindklassement, en liefst allebei”, klinkt het zelfverzekerd.

Lees ook
Andrea Guardini sprint naar winst in Eneco Tour

Tom Dumoulin: “Mijn doel is om Eneco Tour te winnen” (video)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.