Tom Dumoulin over tijdritparcours: “Precies zoals ik het graag wil hebben”
foto: Sirotti
dinsdag 16 mei 2017 om 09:35

Tom Dumoulin over tijdritparcours: “Precies zoals ik het graag wil hebben”

Tom Dumoulin treft vandaag een tijdritparcours dat naar eigen zeggen op zijn lijf is geschreven. De kopman van Sunweb kan in de veertig kilometer lange rit tegen de klok tussen Foligno en Montefalco de roze trui veroveren. Maar het is niet vanzelfsprekend dat hij de leiding ook pakt, benadrukt de Limburger.

“Dat is precies zoals ik het graag wil hebben”, zegt hij tegen het ANP. “Heuvelachtig en lang. Hoe langer, hoe beter, zeker als het draait om tijd winnen op concurrenten. Maar zelfs wanneer ik in goeden doen ben, betekent dat niet automatisch dat ik de zege pak of de roze trui verover.”

Om de roze trui te pakken moet hij precies een halve minuut goedmaken op Nairo Quintana. “Je kunt ‘m beter maar pakken als dat mogelijk is, want voor hetzelfde geld doet die kans zich daarna niet meer voor.” Om de roze trui te pakken moet hij ook minstens twee seconden sneller rijden dan Frans tijdritkampioen Thibaut Pinot.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
16 mei 2017 11:30
@Denise,

Quintana is toch echt (nu nog) een maatje te groot voor Dumoulin. Zeker met de laatste week waarbij Quintana meestal in de ronde groeit en er met zij sterke ploeg ook mogelijkheden zijn om in afdalingen een coup te plegen.

Maar je weet nooit, Quintana kan vallen, kan verkoudheid oplopen, of zelfs ervoor kiezen in de "ernergy save mode" rond te rijden om zo net aan de Giro proberen te winnen en genoeg over te houden voor de Tour. Ik verwacht dat Quintana niet al te veel in het rood zal gaan rijden (wel roze).

Maar dat biedt mogelijk wel kansen voor Dumoulin, met deze tijdrit en zeker afsluitende tijdrit.
16 mei 2017 11:43
Dumoulin gaat Quintana eenvoudig oprollen dit rondje. Hij heeft op de lastigste aankomst in de hele ronde 25 seconden. Hij houdt 2,5 minuut over in Milaan.
16 mei 2017 12:00
Zou een verassing zijn als Dumoulin de Giro pakt, is vooralsnog een outsider. De belangrijkste tijdritten zullen waarschijnlijk die van Nibali, Kruijswijk en Zakarin zijn. Dat zijn allen renners die heel gevaarlijk zijn tot aan het eind toe. Wie van hen een opzwieper krijgt is out, maar wie weinig tijd van hen verliest kan ver komen en de winnaar worden. Ik vind persoonlijk Quintana een beetje te sterk zo vroeg in de ronde. We weten hoe dat toen met Froome ging in de Tour, dik tijd pakken in de eerste bergritten maar zwalken de laatste etappe. Gaat altijd hoog eindigen maar is hij taai genoeg voor de hele Giro. Waar Mollema en Pinot heen gaan rijden geen zicht op.
16 mei 2017 12:14
Leuk allemaal hier. Dumoulin hier Dumoulin daar.. Maar als men realistisch is, dan is Quintana de laatste week toch echt nog een maatje te groot voor Tom. Vandaag zal hij vast en zeker 1.00 tot 1.30 pakken maar dat is natuurlijk niet genoeg. Op de Blockhaus alleen al pakte Quintana 30 seconden. En zo volgen er in de laatste week nog veel meer van die obstakels. Neemt niet weg dat Dumoulin wel weer een stap heeft gezet bergop. En dat is mooi voor de eerstkomende jaren.
16 mei 2017 12:18
Dumoulin pakt vandaag op zo'n beetje iedereen tijd. Zo niet dan wordt het geen top 5 voor hem. Ik verwacht dat Amador of Jungels wint, Kiryienka stond volgens mij bij de valpartij. Dat gaat niks worden op een tijdritfiets.
16 mei 2017 12:19
Vandaag het roze pakken moet sowieso lukken. Hoe lang hij vervolgens mee kan blijven doen voor die trui, of het podium, moet inderdaad nog blijken met de zwaar te van de der de week en de klasse van Quintana en co. Het beloofd in ieder geval een mooie ervaring te worden de komende twee weken.
16 mei 2017 12:20
Een echte tijdrijder kan niet zonder druk, geeft hem juist dat beetje extra adrenaline waar Nairo de dunne van krijgt..
De italianen willen geen Quintana int roze en daar is het parcours wellicht naar gemaakt, oppassen voor gemanipuleer van buitenaf want wie weet was afgelopen zondag wel de bedoeling om hem uit te schakelen. Blijft een verassende move naar links waar de weg breed genoeg was.
16 mei 2017 12:22
Amador winnen? Heeft ie ooit dicht bij een zege in een tijdrit gezeten?

Als Dumoulin al niet voor Jungels en Amador kan eindigen wordt het een lastig verhaal
16 mei 2017 12:38
Met het oog op het klassement was een biljartvlakke tijdrit nog meer in z'n voordeel geweest aangezien hij nog meer tijd kan pakken op vlieggewichten, maar voor de ritzege is dit een ideaal parcours. Kans op roze is gewoon heel groot. Dertig seconden op Quintana moet geen probleem zijn. En ja, Pinot is goed gaan tijdrijden, maar in een dergelijke tijdrit gaat hij echt Dumoulin niet kloppen.

En nog even off-topic: Campenaerts moet zich sparen van TLJ vanmiddag.
16 mei 2017 13:48
Vandaag roze pakken
Morgen een groepje onbekenden flink weg laten rijden. En roze weer kwijt. Win Win situatie
16 mei 2017 16:06
@denistel
Ook vrouwen hebben verstand van koers hoor, soms meer dan mannen. Als je goed op had gelet had je gezien dat Tom tijd won op die kleine jongen zondag in het tweede gedeelte.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.