Tom Van Asbroeck: “Leuk opnieuw voor eigen rekening te mogen rijden”
foto: Cor Vos
donderdag 28 maart 2019 om 11:04

Tom Van Asbroeck: “Leuk opnieuw voor eigen rekening te mogen rijden”

Tom Van Asbroeck (28) rijdt sinds dit jaar voor het procontinentale Israel Cycling Academy. Hij is een van de speerpunten van het Israëlische team dat hoopt om volgend jaar te kunnen starten in alle WorldTour-koersen. “De Giro moet wijken voor de Ronde van Noorwegen omdat het daar gemakkelijker is om UCI-punten te scoren”, vertelt de Oost-Vlaming aan WielerFlits.

In 2014 was Van Asbroeck goed voor meer dan veertig toptienplaatsen. Hij won daarmee ook het regelmatigheidsklassement van de Europe Tour. Het leverde Van Asbroeck een transfer naar het toenmalige Team LottoNL-Jumbo op. Daar reed hij vooral in dienst van kopman Sep Vanmarcke. Twee jaar later volgde hij Vanmarcke naar Team EF Education First, maar een nieuwe verlenging zat er niet in. “Er werd mij nochtans een nieuw contract beloofd, maar twee dagen voor de deadline kreeg ik te horen dat er geen plaats meer was”, vertelt Van Asbroeck in een gesprek met WielerFlits.

Gelukkig bood Israel Cycling Academy hem een uitweg. Het was ploegleider Eric Van Lancker die op de komst van de Oost-Vlaming aandrong. “Ik wou absoluut een Belg bij het team en Tom past perfect in ons profiel. Hij is met de klassiekers opgegroeid en heeft veel parcourskennis”, vertelt de West-Vlaamse ploegleider. “Daar kunnen zijn ploegmaats iets van opsteken. Wielrennen is meer dan snel met een fiets rijden.”

foto: Cor Vos

Geven en nemen
Van Asbroecks team telt dertig renners. Daarmee is Israel Cycling Academy kwantitatief de grootste van alle profploegen. Opvallend is dat ze bij de procontinentale formatie met Van Asbroeck, Barbier, Minali en Cimolai vier spurters aantrokken. Terwijl ze met onder anderen Sbaragli, Räim en Enger al enkele spurters in hun rangen hadden. Toch trekken ze bij het team allemaal aan hetzelfde zeel. “Ons motto is geven en nemen. in De Panne moet ik bijvoorbeeld de spurt aantrekken voor Räim. In de E3 wordt dan weer mijn kaart getrokken. Zo krijgt iedereen zijn kans.”

De winnaar van bronzen medaille van het WK voor beloften in 2012 mag vanaf dit jaar dus opnieuw voor eigen rekening rijden in de klassiekers. Dat is van 2014 geleden, toen hij nog bij Sport Vlaanderen- Baloise het mooie weer maakte. Van Asbroeck grijpt daarom terug naar zijn trainer van toen, Koen Scheerlinck. “In WorldTourteams is een eigen trainer geen optie. Ik vond dat jammer. Nu heb ik opnieuw de vrijheid om samen te werken met wie ik wil”, legt de Iddergemnaar uit.

Giro
Israel Cycling Academy kreeg net als in 2018 ook dit jaar een wildcard voor de Giro d’Italia. Van Asbroeck laat die aan zich voorbijgaan. “Het is makkelijker om punten te pakken in de Ronde van Noorwegen dan in de Ronde van Italië”, meent Van Asbroeck. “De doelstelling van de sponsor is om bij de beste twee procontinentale teams te eindigen. Dan krijgt de ploeg startrecht in alle WorldTour-wedstrijden inclusief de drie grote rondes.” Daarvoor wil de Israelische formatie zoveel mogelijk renners inzetten om zoveel mogelijk UCI-punten te halen.

Of een terugkeer naar WorldTour tot de mogelijkheden behoort weet de renner van Israel Cycling Academy niet. “De voorbije jaren reed ik altijd in dienst. Voor het kopje is het eens goed om te kunnen koersen voor mezelf. Ik hoop om terug de renner van 2014 te worden”, aldus Tom Van Asbroeck.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.