Toon Aerts: “Mental coach heeft mij nóg beter gemaakt”
©Photopress.be
zondag 13 januari 2019 om 18:33

Toon Aerts: “Mental coach heeft mij nóg beter gemaakt”

Interview Vertelt Toon Aerts op de persconferentie na het Belgisch kampioenschap: “Toen ik een jaar geleden in de aanloop naar het WK de mentale sterkte van Wout van Aert zag, was ik zwaar onder de indruk. Ik dacht toen: dit wil ik ook kunnen.” Zeven maanden later had ook Aerts een mental coach. “Ik heb er ondertussen úren gesleten. Met succes!”

Laten we eerst nog eens terugkeren naar het BK-verloop vanuit jouw oogpunt. Hoe buig je een achterstand van 14 seconden toch nog om naar een voorsprong?

“Eerst en vooral, ik wist heel goed dat ik die achterstand op Wout had opgelopen door een foutje op één van de schuine kanten. Anders was er op dat moment zelfs geen achterstand. Dus bleef ik op mezelf focussen. Proberen de foutenlast te beperken op de technische passages, in combinatie met zo hard mogelijk te fietsen in de modderstroken. En van de eerste tot de laatste meter blijven werken. Dat is niet nieuw, hoor. Ik doe dat al een hele winter achter Mathieu van der Poel. Toen ik opnieuw bij Van Aert kwam en ik op het stuk voorbij de finish een goede passage maakte, kon ik de rollen omkeren en hem op mijn beurt onder druk zetten.”

Vreesde je bij die achterstand niet even dat het over en out was?

“Jawel! Hier gaat de driekleur, was letterlijk wat ik dacht. Maar ik herpakte me snel. Met dank aan een aantal mensen rondom mij die mij vooraf hadden ingepeperd: ‘als het tegenvalt, vergeet niet dat een tweede plaats ook belangrijk is’. Mijn broer Thijs in de eerste plaats. Mijn ouders ook. Probeer nu maar gewoon eens op dat podium te staan, zeiden ze. En mijn mental coach, natuurlijk. Sinds deze zomer werk ik samen met Anja Van Gompel.”

Hoe kwam je bij haar terecht?

“Afgekeken van Wout van Aert. Toen ik een jaar geleden in de aanloop naar het WK in Valkenburg de mentale sterkte van Wout van Aert zag, was ik zwaar onder de indruk. Ik dacht toen: dit wil ik ook kunnen. Ik informeerde me en kreeg een aantal adresjes. Uiteindelijk heb ik in augustus de telefoon genomen en Anja opgebeld. Ik voelde ook meer en meer dat het op procentjes aan kwam. Ondertussen maakt Anja deel uit het van mijn vaste entourage. Samen met Tim Aerts (Aerts’ persoonlijke coach, geen familie, red), mijn familie en de Telenet-Fidea crew met Sven Nys en Kris Wouters.”

Hoeveel procent heeft ze jou het voorbije half jaar beter gemaakt?

“Ik ben zoveel rustiger geworden! Ik heb amper nog stress. Ze doet me op de juiste momenten op de juiste dingen focussen. Een voorbeeldje? Eenvoudige dingen, hoor. Als je bijvoorbeeld in de finishstrook komt, focus dan op het bordje met het aantal nog af te leggen ronden. Bij een schuine kant, focus alleen daarop en zorg dat je geen fouten maakt. Daarna  pak je de volgende passage weer aan…”

Je klopt vandaag de wereldkampioen in een rechtstreeks duel. Hoe verbaasd ben je?

“Ik ben aan een sterk seizoen bezig, zonder twijfel. Maar Belgisch kampioen worden tegen Wout van Aert, dé renner bij uitstek die kan pieken naar kampioenschappen, daarmee heb ik mezelf toch wel verrast, ja. Mathieu steekt er nog altijd ver bovenuit, maar ik denk wel dat ik dit seizoen de kloof met Wout gedicht heb.”

Twee jaar geleden werd je al Europees kampioen. Ongetwijfeld schat je de tricolore hoger in…

“Absoluut. Ik was daar in Pontchâteau echt goed, maar achteraf voelde het toch een beetje als een cadeau omdat we als nationaal team gekoerst hebben en Wout en Mathieu naar elkaar keken. Deze titel heb ik honderd procent zelf afgedwongen. Nog een verschil: voor die Europese titel was ik niet klaar. Ik zou en zal het nu anders aanpakken, meer mijn verantwoordelijkheid nemen. Dat kon twee jaar geleden gewoon niet. Maar om op uw vraag te antwoorden: jawel, ik schat deze titel een stuk hoger in.”

In tegenstelling tot Van Aert en Van der Poel ben je de voorbije maanden blijven focussen op álle klassementen. De volgende twee weekends verdedig je ook nog je leidersplaats in de Wereldbeker. Ga je niet aan frisheid inboeten richting het WK in Bogense?

“Sterker worden hoeft niet meer, denk ik. Het zal kwestie zijn deze vorm aan te houden. Dat moet lukken. Overschat dat trouwens ook niet, die klassementen. Het klopt, ik heb daar al heel wat energie ingestoken. Maar wat is het verschil met Wout van Aert? Die had de voorbije maanden ook beslommeringen, denk ik. Ik vraag me dan af wie het meeste energie verbruikt heeft.”

Sven Vanthourenhout liet al uitschijnen dat je een belangrijkere rol krijgt in de WK-selectie. Dat moet je ego strelen?

“De bondscoach berichtte me vorige week met dat nieuws. Hij zou me nog opbellen om dat te bespreken. Of dat betekent dat ik meer inspraak krijg in zijn selectie? Geen idee. Broer Thijs werd vijfde, misschien nog een grotere verrassing dan mezelf. Maar ik denk niet dat deze wedstrijd de enige maatstaf is voor de selectie.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.