Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 17
dinsdag 16 juli 2013 om 22:54

Tour 2013: Voorbeschouwing etappe 17

Tony Martin

foto: Sirotti

Is de strijd om de gele trui in de Tour de France al beslist of gaan er nog belangrijke dingen gebeuren? Woensdag gaat het gevecht tussen de klassementsrenners door in een zware tijdrit in de Alpen. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Het is misschien wel een tijdrit tussen Embrun en Chorges, maar het is zeker geen normale tijdrit. Het is namelijk geen moment vlak in de 32 kilometer lange tijdrit. Gelijk vanuit de start moet de Côte de Puy-Sanières bestegen worden. Deze klim is 6.4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent.

Tour de France etappe 17

Daarna wordt er gedaald en gaat het beneden gelijk weer omhoog naar de Côte de Réallon. Deze beklimming is 6.9 kilometer lang en is 6,3 procent steil. Ook daarna wordt het niet vlak en gaat het in de laatste twaalf kilometer voornamelijk naar beneden tot in de finish in Chorges.

Favorieten
In een normale tijdrit staat wereldkampioen Tony Martin bijna altijd als topfavoriet aan de start als hij er bij is. De Duitser zal zeker een gooi willen doen naar de dagzege, maar zal het niet gemakkelijk krijgen en is met het zware parcours dan ook zeker geen topfavoriet. In zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step is het verder ook uitkijken naar Sylvain Chavanel en Michal Kwiatowski.

Tony Martin

foto: Sirotti

Gele trui-drager Chris Froome is wel de topfavoriet voor de dagzege. Hij was in Mont-Saint-Michel al dichtbij een tijdritzege, maar met dit zwaardere parcours moet dit de Brit eigenlijk beter liggen. Bij zijn ploeg Sky ProCycling staat verder Richie Porte aan de start die een zeer degelijke tijdrit in de benen heeft.

Chris Froome

foto: Sirotti

Bij Saxo-Tinkoff hebben ze ook een aantal renners die een mooie positie kunnen halen in deze zestiende etappe. Alberto Contador is de kopman van de ploeg, maar kan binnen de eigen formatie vooral op concurrentie rekenen van de Tsjech Roman Kreuziger. En ook oud-wereldkampioen Michael Rogers kan misschien verrassen.

Alberto Contador

foto: Sirotti

Bauke Mollema is in deze tijdrit de grootste Nederlandse troef. De renner van Belkin was al de surprise in de eerste individuele chronorit en dit is een parcours dat veel beter is voor de Groninger. Zijn ploeggenoot Laurens Ten Dam moet proberen de schade te beperken in Chorges. Bij de andere Nederlandse ploegen moet vooral uitgekeken worden naar Thomas De Gendt, maar ook naar de Nederlanders Lieuwe Westra en Tom Dumoulin.

Bauke Mollema

foto: Sirotti

Verder zijn er ook nog diverse outsiders aan de start, zoals de Belg Maxime Monfort, de Fransman Jean-Christophe Péraud, de Deen Jakob Fuglsang, de Spanjaard Alejandro Valverde en de Amerikaan Andrew Talansky.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Tony Martin, Alberto Contador
** Roman Kreuziger, Thomas De Gendt, Richie Porte
* Bauke Mollema, Michael Rogers, Maxime Monfort, Jean-Christophe Péraud

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.