Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 18
donderdag 24 juli 2014 om 06:15

Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 18

vb

foto: Sirotti

Het is zover: de laatste bergrit van deze Tour de France staat voor de deur. Voor veel renners een licht aan het einde van de tunnel, voor sommigen de laatste kans om nog iets goed te maken of zichzelf meer vertrouwen voor de tijdrit te geven. WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
De naam Pau zal weinig wielerfans onbekend in de oren klinken. Het is dan ook al de 65ste keer dat het grootste wielerspektakel deze Franse stad aan de voet van de Pyreneeën aandoet. Daarmee hoeft Pau alleen Bordeaux en finishplaats annex hoofdstad Parijs voor zich te dulden. Vanaf Pau gaat om één uur het peloton vertrekken naar de eerste beklimming van de dag.

Deze Côte de Bénéjacq is net als de erop volgende Côte de Loucrup van de derde categorie, en ook qua lengte en stijgingspercentage verschillen beide beklimmingen weinig. Na een korte afdaling van de Côte de Loucrup zijn we al over één derde van de etappe, en gaat het steeds meer omhoog lopen naar de Tourmalet.

De mythische Tourmalet komt vaker terug in de Tour de France, en is er in al die jaren nog niet makkelijker op geworden. De eerste keer dat hij werd beklommen was in 1910, in een 326 kilometer lange rit waarin voor het gemak ook maar de Peyresourde (1569m), de Aspin (1489m) en de Aubisque (1709m) waren opgenomen.

Zo lastig wordt het in deze rit niet, maar de renner die als eerst boven is op de col krijgt wel traditiegetrouw het Souvenir Jacques Goddet, een geldprijs van 5000 euro vernoemd naar de oud-koersdirecteur die in 2000 overleed en zijn naam een jaar later voor het eerst aan de prijs verleende.

Na een lange afdaling volgt dan de klim naar Hautacam, weer een naam die de vaste Tourvolger wel zal herkennen. Sinds 1994 is de berg al viermaal het eindstation van een etappe geweest. Hoewel hij 3,5 kilometer korter is dan de Tourmalet, is hij wel steiler. Het zwaarste stuk ligt op zo’n 5 kilometer van de streep.

Beklimmingen van de dag
Km 28.0 – Côte de Bénéjacq: 2.6 kilometer aan 6.7% (3e categorie)
Km 56.0 – Côte de Loucrup: 2 kilometer aan 7% (3e categorie)
Km 95.5 – Col du Tourmalet (2115 m) Souvenir Jacques Goddet: 17.1 kilometer aan 7.3% (buitencategorie)
Km 145.5 – Montée du Hautacam (1520 m) : 13.6 kilometer aan 7.8% (buitencategorie)

Favorieten
Hoewel we vandaag een spectaculaire etappe hebben gezien, is er in de top van het klassement niet veel veranderd. Terwijl Vincenzo Nibali naar zijn eindoverwinning fietst, zijn de podiumplaatsen naast hem echter nog lang niet vergeven. Voor de mindere tijdrijders is morgen de laatste kans om hun voorsprong uit te bouwen, dan wel achterstand te verkleinen, voordat zaterdag het tijdritverdict valt.

Vincenzo Nibali

Hij is al genoemd: voor Vincenzo Nibali zou er weinig mooier zijn dan zijn Tourwinst te bekronen met een zege op de Hautacam in de laatste bergrit van deze editie. De Italiaan zal daarvoor echter wel alle aanvallen van concurrenten af moeten slaan. Daaronder zijn de standaard namen die de rest van de top van het klassement bevolken, waarbij Alejandro Valverde en Jean-Christope Péraud de belangrijkste zijn.

Ag2r La Mondiale Peraud Bardet

In tegenstelling tot Péraud kunnen Thibaut Pinot en vooral Romain Bardet niet bogen op een ijzersterke tijdrit. De twee jonge Fransen, met elkaar verwikkeld in een duel zowel om de jongerentrui als de laagste podiumplaats, zullen tijd willen pakken om een grotere marge op te bouwen. Bardet kan zich daarbij nog verschuilen achter het feit dat Péraud eigenlijk zijn kopman is.

Majka

Met de winst van vandaag verstevigde Rafal Majka zijn bolletjestrui, die hij eigenlijk alleen nog maar kan verliezen aan Vincenzo Nibali (31 punten achterstand) en Joaquim Rodriguez (37 punten achterstand). Op de Tourmalet en Hautacam zijn respectievelijk 25 en 50 punten weg te geven aan de nummer één, dus de Pool moet nog een serieuze inspanning doen om de trui te behouden.

Leopold Konig König

Tenzij natuurlijk een ongevaarlijke kopgroep gaat strijden om de winst, maar die kans lijkt door de zwaarte van de beklimmingen niet heel groot. Wellicht gaat een klassementsrenner die op relatief grote achterstand staat al vroeg ten aanval, zoals Mollema vandaag. In dat geval zijn Pierre Rolland en Leopold König interessante namen. Hetzelfde geldt voor Mikel Nieve, die vandaag opvallend goed klom.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Alejandro Valverde, Jean-Christophe Peraud
** Thibaut Pinot, Rafal Majka, Pierre Rolland
* Romain Bardet, Leopold König, Mikel Nieve, Tejay van Garderen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.