Tour 2016: Chris Froome daalt naar dubbelslag
foto: Sirotti
zaterdag 9 juli 2016 om 17:17

Tour 2016: Chris Froome daalt naar dubbelslag

De achtste etappe van de Tour de France 2016 is gewonnen door Chris Froome. De Tourwinnaar van 2015 maakte met zijn Sky-ploeg de finale hard en verraste de concurrentie op de top van de laatste klim, om in de afdaling van de Peyresourde richting Bagnères-de-Luchon zijn voorsprong alleen maar uit te breiden.

Snel begin
Met nog steeds alle 198 renners aan de start vertrok het peloton onder een stralend blauwe lucht in Pau voor 184 kilometer koers. De openingsfase was uiterst attractief en snel. Geen enkele vluchtersgroep kreeg de ruimte. De Nederlanders lieten zich goed zien. Onder meer Tom Dumoulin, Wout Poels, Stef Clement en Dylan van Baarle wilden mee in de kopgroep. Pas na de tussensprint – waar Matthews won – kregen een paar renners de ruimte.

Pinot en Majka in de aanval
Thibaut Pinot wilde zich revancheren voor zijn slechte dag van gisteren. De Fransman kreeg Rafal Majka met zich mee op de flanken van de Tourmalet. Door het hoge tempo bestond het peloton nog maar uit zo’n vijftig renners. Voor Greg Van Avermaet ging het te hard. De geletruidrager moest vroeg lossen en leek afscheid te nemen van zijn tricot. Tony Martin maakte in zijn eentje de oversteek uit de favorietengroep. Hier bepaalde Sky het tempo, wat te hoog bleek voor Julian Alaphilippe, de nummer drie in het klassement. Op de Tourmalet (van buitencategorie) was Pinot als eerste boven, dit leverde hem een beloning van 5000 euro op. Het gat met de favorieten bedroeg ruim twee minuten.

Waar Pinot strijdt om de bollen, gaat Majka er mee heen
Op de tweede klim van de dag, Hourquette d’Ancizan (tweede categorie), trok de trein van Sky door en snoepten de knechten van Chris Froome een halve minuut van het verschil af. Pinot pakte hier eveneens de meeste punten voor het bergklassement. Op de flanken van de derde beklimming, de Col de Val Louron-Azet van eerste categorie, deed ook Movistar een duit in het zakje. Dit was funest voor de drie koplopers, die al op 42 kilometer gegrepen werden. Op de top probeerde Majka nog de bergpunten te pakken, maar Froome en Poels staken daar een stokje voor. Desondanks pakte de Poolse kampioen genoeg om morgen in de bollentrui te starten.

Sky-trein dendert door
In de afdaling van de Val Louron-Azet kwam Kelderman ten val in een bocht, waardoor hij de aansluiting verloor met de favorietengroep. Na een fietswissel wist hij zonder veel moeite terug te keren. De trein van Sky hield een straffe snelheid aan op de Peyresourde, waardoor de favorietengroep uitgedund werd. Onder andere Warren Barguil, die gisteren al in de problemen kwam, hing aan het elastiek. Op dat moment kwam het vuurwerk. Sergio Henao trok ten aanval. Valverde, Froome, Quintana en Daniel Martin sprongen direct op zijn wiel. De BMC-mannen reden de rest (met Mollema en Kelderman) terug in het wiel.

09-07-2016 Tour De France; Tappa 08 Pau - Bagneres De Luchon; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Col De Peyresourde;

Froome in de afzink – foto: Sirotti

Eindelijk vuurwerk op de Peyresourde
Froome was zelf de volgende die demarreerde. Quintana plakte direct op zijn wiel, maar de Brit kon de versnelling niet doorzetten. Henao en Froome speelden het spel slim en vielen om de beurt aan. Contador en Kelderman konden de tempowisselingen niet volgen. Bardet zag daarna op een stil moment zijn kans schoon, maar hij werd overvleugeld door Quintana. De Sky-toppers waren attent en reageerden snel. Vlak onder de top van de Peyresourde hield Henao het tempo hoog in dienst van zijn kopman.

Froome de meesterdaler
Een verrassende move van Froome volgde op de top: hij viel aan in de afdaling. Hij sloeg direct een gat. Als een erkend daler trapte de Tourwinnaar van vorig jaar, al zitten op zijn stang, bij in de afdaling. Valverde leidde de achtervolging, maar kwam niet dichterbij. Sterker nog, Froome pakte alleen maar extra tijd. Solo arriveerde hij aan de finish in Bagnères-de-Luchon.

In de achtergrond pakte op dertien seconden achterstand Daniel Martin zes bonificatieseconden, voor Joaquim Rodriguez, die vier tellen boni krijgt. Bauke Mollema was aanwezig in die groep. De groep met onder meer Barguil, Kelderman en Contador verloor ruim anderhalve minuut.

603172640

Alweer de 31e gele trui voor Froome – foto: Sirotti

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2016 17:35
@thailand

99% zeker dat Quintana dat deed.

Edit:

Net weer de beelden gezien en Froome drinkt niet eens, heeft zijn handen constant aan het stuur.
9 juli 2016 17:35
Thailand, hou eens op joh.

Zelfs als ie uit een afdaling wint, en men dus niks over doping kan zeggen, krijg jij het voor mekaar om hem van vals spel te betichten?

edit: en in de herhaling blijkt ook dat je het gewoon uit je duim zuigt. Froome heeft helemaal niks met een bidon van doen op de top.
9 juli 2016 17:36
3km regel voor Henao?
9 juli 2016 17:38
Je kon nu weer heel duidelijk in de herhaling zien dat Quintana die bidon tegen de stoeprand gooide en niemand anders. Voor degenen die Froome hiervan beschuldigen...
9 juli 2016 17:38
Mollema en Kelderman voldoen aan de verwachtingen.
Froome verbaasd iedereen en hij blijft zich ontwikkelen. Daarmee wint hij vandaag mijn sympathie.
9 juli 2016 17:39
WOW, die Buchmann.. geweldig voor onze buren, ze hebben weer een klimmer!!
9 juli 2016 17:39
3km telt niet in bergetappes
9 juli 2016 17:40
Ja, Froome had zijn handen op het stuur, deed niets met een bidon. Quintana's bidon zorgde voor enig gevaar. Maar het is vooral Froome die gewoon hard wegrijdt, terwijl Quintana even rustig aan doet.
9 juli 2016 17:40
Van Moorsel maar niets meer laten zeggen WF. Echt bedroevend.

Ik vond er weer weinig aan deze etappe. Maar wel leuk op het einde even.
9 juli 2016 17:41
'Sir' Froome heeft maar weinig respect voor de supporters die er al uren staan, hij laat ze gewoon een halfuur wachten voor het podium.
Moet hij ook nog een schoonheidslaapje doen?
9 juli 2016 17:41
Ben ook benieuwd naar Aru. Daar zijn ze nog niet vanaf...
9 juli 2016 17:41
Letterlijk in slaap gevallen en ergens halverwege de laatste klim wakker geworden om nog steeds alles bij elkaar te zien zitten. Ik vond het weinig bijzonder maar ik snap de ophef om die afdaling wel, je moet het toch nog enigszins spannend laten lijken. Het was mooier om te zien dat Quintana en zelfs Henao beter leken te klimmen dan Froome, hopelijk morgen wat meer vuurwerk.
9 juli 2016 17:42
Techniek niet volslagen nieuw. Al meerdere malen gezien en hoofd om geschud.
9 juli 2016 17:43
Ai ai ai.. Rolland vol langs die muur geschramt..
9 juli 2016 17:43
@ Leegloper, wat bedoel je precies? Majka springt op de top voor de puntjes, waarbij Froome hem toch middels het uitsteken van een elleboog dwingt om te remmen waardoor hij als 3e passeert ipv eerste? Dat is toch gewoon onsportief? Als dit je dit in de sprint doet wordt je gewoon terug gezet.
9 juli 2016 17:43
3km wel van kracht, geen bergop aankomst.

Alleen niet van kracht in de volgende etappes:

• at the finishes of the 13th and 18th stages, which
are individual time trials;
• at the summit finishes of the 2nd, 9th, 12th, 17th
and 19th
9 juli 2016 17:43
Ik geloof dat de tijdslimiet rond de drie kwartier is. Dat lijkt me een grote opgave voor Cavendish.
9 juli 2016 17:43
Zijn Cav en Eisel al binnen? Gaan die op tijd binnenkomen?

@ Onie

Ah, mooi nieuws! Het dat erg zuur gevonden voor Henao. Moet nog zien of Sky niet met twee op het podium staat straks! Ik blijf in herhaling vallen (maar dat doe ik natuurlijk graag ;) ), maar Henao is écht heel erg goed!
9 juli 2016 17:43
Zo, Dionne kapt Zonneveld ff vies af terwijl hij vol aan het vertellen was, haha
9 juli 2016 17:45
waar zit Groenewegen, trouwens?
9 juli 2016 17:45
Froome wat een baas.

Zou TGA weer teleurgesteld zijn in Barguil?
9 juli 2016 17:49
@ diversen, ik zie het nu ook, was niet zijn bidon. Had t verkeerd, gezien, sorry mannen.
@ LyndaLid, nee hoor, ik beschuldig niemand van vals spel hoor of van doping, dat is niet mijn stijl. Ik doe niet mee aan dat soort verhalen. Ik dacht even te zien dat hij dat een bidon naar achteren gooide om daar voordeel mee te behalen, dat vond ik niet erg sportief. Als dat klopte zou jij dat ook niet erg waarderen neem ik aan?
Maar dat is niet het geval, en daarmee is gewoon een knappe, verrassende actie die ik ook waardeer!!!
9 juli 2016 17:49
@robotour
Inderdaad. Ik weet niet eens of ik er blij mee moet zijn. Want in deze vorm kan hij ritten winnen + strijden voor de bolletjestrui.

Maar ach, ik moet ook weer niet teveel zeuren. Ik ben al blij dat hij weer strijd met de wereldtop, in de belangrijkste koers van het jaar :)
9 juli 2016 17:50
Froome = baas
9 juli 2016 17:50
Waarom doet iedereen zo hysterisch over deze manier van afdalen...dit zien we toch al jaren ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.