Tour 2017: Matthews vloert Van Avermaet in Rodez, Froome nieuwe leider
Foto: ASO/ B.Bade
zaterdag 15 juli 2017 om 17:46

Tour 2017: Matthews vloert Van Avermaet in Rodez, Froome nieuwe leider

Michael Matthews heeft de veertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. de Australiër van Sunweb vloerde in een elitespurt Greg van Avermaet (BMC) en Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Gele trui Fabio Aru verloor verrassend veel tijd op de slotklim naar Rodez, en moet zijn gele trui weer afstaan aan Chris Froome.

Vijftallige kopgroep formeert zich in het begin
Aangezien de rit naar Rodez op papier kansen bood voor een breed pallet aan coureurs, was de stille hoop dat een ziedende start het gevolg zou zijn. Thomas de Gendt (Lotto-Soudal), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Thomas Voeckler (Direct Energie) en Maxime Bouet (Fortuneo-Oscaro) kregen echter al gelijk de zegen van het peloton. Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin) leek met een late tegenreactie aan een heuse chasse patate bezig te zijn, maar wist na een tiental kilometer toch vooraan te postvatten.

BMC en Sunweb controleren de koers
De ploegen van Greg van Avermaet (BMC), Michael Matthews (Sunweb) en Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) waren duidelijk niet van plan om de vluchters teveel hoop te geven: de maximale voorsprong van het vijftal bleef de hele dag schommelen rond de twee minuten. De (spaarzame) spanning in de eerste twee wedstrijduren moest gehaald worden uit de tussensprint van de dag, die gewonnen werd door Thomas de Gendt.

De Gendt opent finale
Met het aansnijden van de heuvelachtige finale op vijftig kilometer van de streep, steeg ook de nervositeit in het peloton. De stevig blazende wind bleek funest voor Marcel Kittel. De Duitse spurtbom kende een heuse jour sans, en moest als een van de eerste coureurs het peloton laten gaan. Michael Matthews en Sunweb trokken daaropvolgend het tempo de hoogte, waardoor flink wat renners in de problemen kwamen. Vooraan schudde De Gendt zijn vluchtmakkers van zich af, in de hoop solo naar de zege te rijden. Ondanks een verwoede achtervolging van BMC, Sunweb en AG2R La Mondiale in het peloton, hield de Belg vooraan knap stand. Met nog vijftien kilometer te gaan was zijn voorsprong echter wel geslonken tot een halve minuut. Op de niet gecategoriseerde klim naar La Primaube moest De Gendt alsnog capituleren. Het inrekenen van de Lotto-Soudal coureur, was voor Tony Martin het sein om het te proberen. Ook de wereldkampioen tijdrijden kreeg echter geen vrijbrief.

Aanval Maurits Lammertink
Enige ruimte verschaften ploegmaat Maurits Lammertink en de Fransman Pierre Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro) zich daarentegen wel. De twee kregen met Nikias Arndt (Sunweb) en Damiano Caruso (BMC) echter twee waakhonden mee van respectievelijk Matthews en Van Avermaet. Mede hierdoor wisten de vier koplopers slechts een maximale voorsprong van 15 tikken bij elkaar te fietsen. Het sein voor Lammertink om het alleen te proberen met nog vijf kilometer te gaan. Een kilometer later werd echter ook de Nederlander opgeslokt door de buik van het peloton.

Zinderende finale op weg naar Rodez
Een ziedende lead-out naar de 570 meter tellende slotpuist in de straten van Rodez volgde. Het was de Belgische kampioen Oliver Naesen die al vanaf de voet aanging. Met nog 350 meter te gaan ging Philippe Gilbert op en over zijn landgenoot, gevolgd door Van Avermaet en Matthews. Met nog honderd meter te gaan zette de Australiër zijn turbo aan, en hield Van Avermaet makkelijk achter zich. Iemand die duidelijk meer moeite had met de aankomst, was leider Fabio Aru. De Italiaan verloor veel tijd op zijn concurrenten. De kopman van Astana zakt hierdoor naar een tweede plaats in de rangschikking, en kent een achterstand van 19 seconden op nieuwe leider Chris Froome.

RIDE Magazine
102 Reacties
Sorteer op:
15 juli 2017 18:20
Sterke Bouhanni ook trouwens.
15 juli 2017 18:22
Heeft van Avermaet al een excuus trouwens ? Eerste week verloor hij overduidelijk doordat de winnaar uit zijn pedaal schoot, en nu ?
15 juli 2017 18:25
Chavanel zegt op France 2 dat de groep in stukken was op een paar km voor de finish. Aru heeft zelf een gat moet dichten(met Chavanel in het wiel) omdat hij geen ploegmaat meer bij zich had en reed zich daardoor in het rood waardoor hij moeite had in de klim.
15 juli 2017 18:28
Dat maakt niks uit voor onderuitgehangen TV-kijker, die stelt gewoon ijskoud dat je maar 1 ding moest doen namelijk het wiel van Froome houden.
15 juli 2017 18:28
Matthewes oogde super sterk en maakt het met speels gemak af. Wat een klasse. Leuke etappe, maar ik ben dan ook fan van de heuvelklassiekers.

Aru toch wel verrassend zwak. Ik hoop dat het een tectische blunder was en niet dat hij slechte benen had.
15 juli 2017 18:29
@schipperaar Joux Plane zit dit jaar niet in de Tour en de Galibier pakken ze vanuit St Michel de Maurienne, dus met eerst de Télégraphe.
15 juli 2017 18:29
@Lalsacien
Dat was inderdaad in een shot op zo'n 1,5 kilometer voor de finish te zien. Zonde.

Hopelijk gaat het nog een beetje regenen voor Tim Wellens overigens: komt op bijna een half uur binnen vandaag. De Tour rijden met zonneallergie lijkt mij een hel.
15 juli 2017 18:30
Ik had ook het idee dat Naessen hem aantrok voor Greg.
15 juli 2017 18:33
@Romāns Vainšteins

Quote:
Dat maakt niks uit voor onderuitgehangen TV-kijker, die stelt gewoon ijskoud dat je maar 1 ding moest doen namelijk het wiel van Froome houden.

Waar zou hij dan hebben moeten zitten oh wielerorakel Romāns Vainšteins ? btw het was niet houden maar "in het wiel te gaan zitten van Froome , balend of niet."
15 juli 2017 18:38
@lalsacien
Ok, laatste twee km zijn wel moordend, Froome lijkt moeite te hebben boven de 10%.
15 juli 2017 18:40
@US Ik vermoed dat RV bedoelt te zeggen dat lullen over in welk wiel je moet zitten makkelijker is dan dat doen. En gelijk heeft ie.
15 juli 2017 18:41
Benieuwd naar morgen. Als Sunweb doortrekt vanaf kilometer 1 kunnen ze het sprinters als Kittel en Groenewegen echt een hele lastige dag bezorgen. Vroeger vloog Kittel er ook wel vroeg af net als vandaag maar had zich daar sterk in verbeterd de afgelopen jaren.
15 juli 2017 18:42
Ik ben geen orakel en had het ook niet alleen tegen jou. Aru had er wellicht wat meer aan kunnen doen maar zat echt zonder ploeg, zonde voor de tour is dat.
15 juli 2017 18:43
@US: RV bedoelt het sarcastisch, vanwege het gratuite commentaar hier.
15 juli 2017 18:49
@Kosmonaut: daar gaan we weer... ik ga niet meer terugkomen op vorige keer. Bekijk het interview met Sporza eens na de finish. GvA zegt dat de beste gewonnen heeft vandaag en dat hij ook op voorhand had verwacht dat Matthews de te kloppen man was. Greg zei dat hij geen punch meer over had in de laatste 100m en Matthews wel. Klaar.
link: http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/Tour/1.3025457
Wat een lul die Van Avermaet...
15 juli 2017 18:53
@Romāns Vainšteins & @Sammysosa
Mijn excusses dan heren , dan heb ik te vlug gereageerd.
15 juli 2017 18:56
Non-verbaal was ie vandaag ook heel anders dan de vorige keer. En non-verbaal zegt veel meer dan woorden.
15 juli 2017 18:56
prima overwinning van mathews! Roglic aan het sparen voro morgen? verliest 13min vandaag
15 juli 2017 19:00
De vraag is of of ie al een wiel heeft van Froome, wordt moeilijk anders.
Maar ieder die ooit zoals Romans en ik tussen een op hol geslagen bende buffels even het wiel moet kiezen van je opponent weet dat dit niet ff 123 voor de hand ligt, Froome speelt graag verstoppertje.
15 juli 2017 19:00
Roglic spaart zich iedere dag voor morgen, maar misschien heeft hij nog last van een val.
15 juli 2017 19:01
@kosmonaut
Als voetbalsupporter kan je beter geen wielrennen kijken met dit soort onzinopmerkingen. Hij zegt net dat Matthews er als een "vliegmachine" overheen kwam.
15 juli 2017 19:06
Hebben jullie gemerkt hoeveel Sky communiceerde op 3km van de meet ? Ploegleider had via tv al opgemerkt dat Aru niet in eerste 50 meer zat. Stel u dus voor hoe de finish zou verlopen zonder oortjes. Aru kan inderdaad met zijn ploeg niks controleren. Een man als wijlen Scarponi wordt hier duidelijk gemist.
15 juli 2017 19:10
Aru weet ook wel dat hij vanvoor moeten zitten daar heeft hij wielerflits forum niet voor nodig,alleen is dat niet makkelijk als je geen ploeg hebt natuurlijk.
15 juli 2017 19:22
@schipperaar

Had jij in die tijd een helm op?
15 juli 2017 19:49
@pietertje
Vergat hem meestal, was te ijdel.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.