Tour 2018: Gaviria sprint naar zege in Sarzeau, Groenewegen vierde
foto: Sirotti
dinsdag 10 juli 2018 om 17:54

Tour 2018: Gaviria sprint naar zege in Sarzeau, Groenewegen vierde

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Quick-Step Floors won in Sarzeau na een rit van 195 kilometer de massasprint. Hij bleef Peter Sagan en André Greipel voor. Dylan Groenewegen finishte op een vierde plek. Greg Van Avermaet blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Frans/Belgische vlucht
Na drie dagen is de Tour aanbeland in Bretagne, waar een vlakke rit op het programma stond. Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert) trok vlak na de officiële start ten aanval en kreeg landgenoot Dimitry Claeys (Cofidis) en de Fransen Anthony Perez (Cofidis) en Jérôme Cousin (Direct Energie) met zich mee. Het peloton deed het relatief rustig aan en liet de maximale voorsprong oplopen tot meer dan zeven minuten.

Aan kop van het peloton waren het FDJ, LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors die het tempo bepaalden. De voorsprong werd al vrij vroeg teruggebracht tot twee minuten. Fernando Gaviria pakte onderweg de overgebleven punten bij de tussensprint, voor André Greipel en Peter Sagan.

Een valpartij in het peloton op ongeveer vijftig kilometer van het einde zorgde voor een nieuwe situatie. Onder meer Jakob Fuglsang, Mikel Landa, Robert Gesink en Bauke Mollema zaten achter de val en moesten in de achtervolging. De renners wisten terug te keren in het peloton, maar de voorsprong van de vluchtersgroep was inmiddels gegroeid tot drie minuten. De vluchters gaven nog een keer extra gas. Nadat Quick-Step Floors een paar mannetjes bijzette in de achtervolging, nam de voorsprong weer af.

Kruijswijk valt
Met tien kilometer te gaan had de kopgroep nog meer dan een minuut over. Tijdens een zenuwslopende finale ontstond er consternatie door een nieuwe valpartij voorin het peloton. Onder meer Steven Kruijswijk, Ilnur Zakarin en Rigoberto Uran moesten in de achtervolging.

Andere ploegen begonnen mee het tempo te bepalen aan kop van het peloton. Dat was funest voor de renners voorop. In de slotkilometer werd Van Keirsbulck als laatste vluchter ingelopen. In de sprint om de dagzege zette Ariel Richeze ploeggenoot Gaviria af. De Colombiaan ging van vrij ver zijn sprint aan. Greipel wist Gaviria te passeren, maar met een ultieme krachtsinspanning lukte het Gaviria om te remonteren. Met een wiel voorsprong passeerde hij als eerste de finish, wat hem zijn tweede zege van deze Tour opleverde.

Kruijswijk en Uran zou uiteindelijk geen tijd verliezen. Zakarin was de verliezer van de dag en verloor 59 seconden.

RIDE Magazine
81 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2018 18:01
@Matito

Dumoulin zat in het peloton, anders stoppen de Sunwebs wel.
10 juli 2018 18:02
Wel mooi hoe Robert zijn ploeg ondersteund op het vlakke. Die gozert is goed bezig...
10 juli 2018 18:02
Dat gebaarte daar hoorden woorden bij nu even niet, je hebt net voluit gesprint en baalt. terecht toch dat je ff je gedachten op een rijtje wilt zetten. O f denk ik nu zo verkeerd ?
10 juli 2018 18:02
Wat een gezeur om Groenewegen en zn armbewegijg naar de cameraman. Zit nog vol in de adreline en of de perswolven er nou bij horen of niet, mag je dat best storend vinden in je persoonlijke frustratie.
Hij wil gewoon winnen, alles minder is ruk
10 juli 2018 18:03
Dumoulin in peloton gezien.

Gaviria, wat een man. Had dit echt niet aan zien komen. 2 etappes in de Tour en wie weet waar dat eindigt.

Ik vind dat Demare toch wel echt flink teleurstelt. Ja, eerst een valpartij en flink pech, maar vandaag had zijn dag moeten zijn.

Groenewegen en zijn ‘trein’ komt duidelijk tekort voor dit niveau. Over plaatsing gesproken.. rijden compleet achter de feiten aan
10 juli 2018 18:04
De afgelopen 10 jaar heeft degene die de eerste massasprint won altijd 4-5 andere ritten gewonnen. Gaat Gaviria ook doen en komt zo in lijstje met Cav, Greipel, Kittel, etc.
10 juli 2018 18:04
Groenewegen verdient wel een diskwalificatie met zijn manoeuvre.
10 juli 2018 18:04
Sommige sprinters hebben nog niet één keer goed gepositioneerd gezeten. Lijkt me zeer frustrerend als je zo snel bent maar je team je telkens niet weet af te zetten.
10 juli 2018 18:05
@Schollekop

Niks daarvan. Het was Cav en die verdient dat (Veelers) als er maar geen valpartij aan gevolg is uiteraard.
10 juli 2018 18:05
Wel grappig dat Groenewegen het keer op keer laat afweten.
10 juli 2018 18:06
Roosen en Jansen allebei op achterstand binnen gekomen, dus dat verklaart voor een deel waarom Groenewegen niet goed gepositioneerd zat.

Uran uiteindelijk in de groep binnen gekomen. Zie vooralsnog Zakarin als voornaamste verliezer op 0.59
10 juli 2018 18:06
@Javier,
Wederom beetje overtrokken. Duidelijk te kort voor dit niveau na een 4e plek? En de afgelopen 2 Tours tonen wel aan dat hij rond de beste 5 zit.

@sauerpraum,
Nog sterker overdreveb.

Roosen bracht Groenewegen tot 900m. Jansen bij val. Martens zat bij Kruijswijk (volgens mij).
10 juli 2018 18:07
Ja het zal wel niet makkelijk zijn voor DG. Maar ik zag hem zijn positie afstaan aan Demare. En die bakt er werkelijk niets van. DG heeft veel meer snelheid.
Camera veel te snel bij hem voor een interview. Iets meer geduld graag, deze man is ff boos en vol adrenaline nog.
10 juli 2018 18:07
Jumbo mss eens in de leer gaan bij Quick-Step om eens een trein te vormen. Groenewegen krijgt naar mijn mening te weinig steun van de ploeg. Ze gokken met deze ploeg op meerdere paarden en jammer genoeg niet op het snelle raspaardje Groenewegen genaamd
10 juli 2018 18:08
Ik heb geen beweging van Groenewegen gezien. Iemand beelden?

Gaviria uitstekend weer, maar zeker niet de snelste sprinter. Des te knapper dat QS het al twee maal weet af te ronden
10 juli 2018 18:08
Volgensmij was het geen zware valpartij op de eerste paar na viel de rest vooral tegen elkaar aan. Geen idee over de status van Kruijswijk.
10 juli 2018 18:09
Vond het wel een mooie sprint, duurde net wat te lang voor Greipel. Mooie sprints altijd in de Tour vanwege de chaos zodat al die treintjes ontspoord raken en de sprinters het zelf moeten uitzoeken. Alleen QS weet zich daaraan te onttrekken met al hun ervaring en klasse.
Mooie etappe.
10 juli 2018 18:09
De helikopterbeelden wil ik nog wel eens terugzien! Met die lange streep tot aan de finish is het goed te zien waar sprinters goed zitten of waar ze de mist ingaan. Iemand een linkje?
10 juli 2018 18:10
Dumoulin zit er steeds goed bij, finisht elke etappe voorin het peloton. Nu maar hopen dat hij het circus van de eerste 10 dagen zonder valpartijen doorkomt.
10 juli 2018 18:10
Fantastische rechte weg maar toch nog een valpartij in de slotkilometers. Ligt dus niet aan het parcours. En wat een chaos en een heen en weer van de sprinters in de laatste honderden meters. Totaal niet doorheen te komen!
10 juli 2018 18:11
Zakarin dus op een minuutje. Valt ook wel weer mee.
10 juli 2018 18:11
Wat een vreselijk saaie rit! Inderdaad anti-reclame voor de sport dit theekransje. Gunde het één van de vluchters, maar helaas. Wel een knappe sprint.
10 juli 2018 18:11
Net de beelden terug gekeken. Lijkt me weinig aan de hand voor Groenewegen en Cavendish. Die laatste maakt veel handgebaar, maar het is ook alsof hij 90 rijdt waar je 130 mag.
10 juli 2018 18:11
Mooie overwinning, duidelijk de beste
10 juli 2018 18:16
Waarom kreeg Zakarin maar 1 mannetje om terug te komen? Zou de rest voor Kittel werken?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.