Tour 2019: Ewan verslaat Groenewegen in Parijs, Bernal eindwinnaar

zondag 28 juli 2019 om 21:18
Tour 2019: Ewan verslaat Groenewegen in Parijs, Bernal eindwinnaar

foto: Cor Vos

De laatste etappe van de Tour de France is op de Champs-Élysées gewonnen door Caleb Ewan. De Australiër van Lotto Soudal was na 128 kilometer in en om Parijs de beste in de massasprint, voor Dylan Groenewegen. De eindoverwinning van Egan Bernal werd uitgebreid gevierd. Hij wordt op het eindpodium geflankeerd door ploegmaat Geraint Thomas en Nederlander Steven Kruijswijk.

Na de gebruikelijke fotoshoots, grappen, grollen en glazen champagne werd op tachtig kilometer van de finish het tempo opgevoerd door Team Ineos. Zij kregen het signaal van de organisatie dat vaart gemaakt moest worden in verband met de geplande finishtijd. Iets na 20.00 uur werd bij ondergaande zon de Champs-Élysées opgedraaid voor acht inmiddels wel bekende rondes.

foto: Cor Vos

Viertal valt aan op Champs-Élysées
Omar Fraile was daar de allereerste aanvaller, samen met Tom Scully. Nils Politt en Jan Tratnik sloten bij hen aan en zetten daarmee de sprintersploegen aan het werk. Het viertal pakte dertig seconden. Een lekke band voor Geraint Thomas kwam de nummer twee in het klassement op 35 kilometer van de meet niet duur te staan, want hij was snel weer terug in het peloton.

Fraile, Scully, Politt en Tratnik hielden lang stand. Of beter gezegd, Scully en Tratnik, want zij lieten hun medevluchters vijftien kilometer van de finish hun hielen zien. Lotto Soudal en Deceuninck-Quick-Step namen het initiatief in de achtervolging, terwijl ook Jumbo-Visma een mannetje mee liet draaien.

Sonny Colbrelli kreeg nog wel een tegenslag te verwerken. De sprinter van Bahrain Merida reed twee rondes voor het einde lek, waarna hij lang moest achtervolgen. Op het moment dat van voren de laatste vluchter gegrepen werd, sloot Colbrelli aan bij de staart van het peloton. Michael Matthews had minder geluk, zijn mechanische pech kwam op negen kilometer van de finish.

Greg Van Avermaet probeerde het nog met een ultieme aanval bij het begin van de slotronde. De demarrage van de olympisch kampioen was op het ‘oplopende’ deel van de Champs-Élysées, maar hij werd binnen no time weer gegrepen. Daarna was het tijd voor de sprinters…

foto: Cor Vos

Ewan sneller dan Groenewegen
Deceuninck-Quick-Step leek de beste lead-out te hebben voor Elia Viviani, maar zij werden verrast door een vroege sprint van Edvald Boasson Hagen. Dylan Groenewegen moest van ver komen. De Nederlander had nog wel de kracht om links van de weg voorbij Niccolò Bonifazio en Maximiliano Richeze te sprinten, maar aan de andere kant van de weg schoot Caleb Ewan naar de ritzege.

Voor Ewan is het zijn derde ritzege in zijn eerste deelname aan de Tour de France. Voor zijn ploeg Lotto Soudal was het de vierde overwinning, omdat ook Thomas De Gendt nog een etappe wist te winnen.

Het eindpodium: Thomas – Bernal – Kruijswijk – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.