Tourpeloton rijdt zevende etappe zonder gele trui
vrijdag 10 juli 2015 om 08:43

Tourpeloton rijdt zevende etappe zonder gele trui

Het peloton in de Tour de France moet het vandaag doen zonder de gele trui. Tony Martin brak in de etappe naar Le Havre zijn sleutelbeen en wist ’s avonds al dat de Tour voor hem gedaan was. Chris Froome erft de leiding in het klassement, maar krijgt het geel vandaag niet om de schouders.

De UCI noch de ASO heeft in het regelboek een stukje gewijd aan het scenario waarin de drager van de gele trui niet van start gaat in een etappe. En dus moest er overlegd worden en kwamen de juryleden tot een oplossing. “Tony Martin was gisteravond na afloop van de zesde etappe de leider in de Tour”, aldus het Belgische jurylid Guy Dobbelaere tegenover Het Laatste Nieuws. “Als de leider er de dag nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui. Drie andere juryleden waren het met mij eens. Ik heb de beslissing meegedeeld aan koersdirecteur Thierry Gouvenou, die is het er ook mee eens.”

Overigens is dit scenario niet uniek; Michael Rasmussen werd bijvoorbeeld in 2007 als klassementsleider uit koers gehaald door Rabobank, waarna Alberto Contador de volgende dag het geel niet wilde aantrekken. Joop Zoetemelk weigerde het tricot in 1980, na het afstappen van Bernard Hinault.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2015 10:50
@spherepeer +1: Onze Joop heeft hier in 1980 al een mooi voorbeeld van laten zien:
'Uit respect voor mijn tegenstander trek ik vandaag de trui niet aan' (na de opgave, ook 's avonds, van Bernard Hinault wegens knieproblemen).
Jury moet zich niet in bochten vinden om hier een regel voor te maken. Is voor de sponsoren ook niet leuk.
10 juli 2015 11:12
@Bazz de laatste etappe kent geen laatste 3km regel... dus dit is niet van toepassing...
10 juli 2015 11:22
Martin is gisteren niet gehuldigd als Gele Trui drager, omdat hij geen nieuwe trui in ontvangst heeft genomen en met zijn oude op de tribune stond. Hoewel dit een logisch gevolg was van zijn blessure, was hij toch niet gehuldigd (Terwijl Contador in de Giro schouderpijn had en de trui in ontvangst MOEST nemen).
10 juli 2015 11:23
Froome vindt het wel best denk ik. Hij had die trui al weggegeven aan Martin, duidelijk geen zin om nu al het geel te moeten verdedigen. Hij was allang blij dat hij de vloek van de gele trui had overleefd op de kasseien.
10 juli 2015 11:29
@miciel,
Ik benoem ook de 1-na laatste etappe. Waarbij de leider de finish zou halen en nog 1-ste zou staan in het AK, maar vervolgens de laatste etappe niet rijdt, door wat dan ook.
Zal de nr2 van dat moment dan in de rit naar Parijs ook de gele trui niet aantrekken? Lijkt me nogal onwaarschijnlijk!
10 juli 2015 14:01
@Nikckdt, hij heeft wel degelijk een nieuwe trui gekregen, alleen hebben ze die achter de coulissen aangetrokken. Hij liep namelijk het podium op met een ceremonietrui en geen echt koersshirt.
10 juli 2015 15:09
De jury beslist.
Los daarvan, Martin heeft het aan zichzelf te danken, onbedoeld weliswaar, maar voor het zelfde geld had hij andere renners ernstig geblesseerd, geen ruimte voor misplaatste solidariteit!
10 juli 2015 15:41
Was het niet Sky die volop door wilde rijden bij de neutralisatie na de enorme valpartij waarbij Cancellara geel verloor?
Beetje hypocriet van Froome..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.