UCI draait beslissing rondom tijdstraf Uran en Bennett terug
Foto: Sirotti
vrijdag 14 juli 2017 om 11:19

UCI draait beslissing rondom tijdstraf Uran en Bennett terug

Rigoberto Uran en George Bennett ontsnappen dan toch aan een tijdstraf vanwege het aannemen van bevoorrading binnen de laatste twintig kilometer. De UCI heeft na beraad de beslissing teruggedraaid. Aanvankelijk kregen beide renners een tijdstraf van 20 seconden.

De Colombiaan en Nieuw-Zeelander zouden zich bovenop de Col de Peyresourde bediend hebben van een flesje water. Dit was ook te zien op de beelden. Kritiek laaide er op nadat bleek dat ook Romain Bardet, de latere winnaar van de etappe, vlak voor de top een flesje water aannam van een verzorger. De Fransman werd echter niet gestraft, ondanks dat dit eveneens te zien was op beeld.

De beslissing houdt in dat Uran nu in het klassement op slechts 35 seconden komt van leider Fabio Aru. Bennett heeft door het kwijtschelden van de straf een achterstand van 4:04 van de Italiaan.

RIDE Magazine
93 Reacties
Sorteer op:
14 juli 2017 13:32
Lachwekkend en schrijnend tegelijk dat dit nog kan anno 2017 in zo'n grote wedstrijd. Die vrijwilligers uit de jury zijn cabaretiers ofzo dat ze zichzelf zo graag voor lul zetten ? Die lui kunnen beter een songfestival gaan jureren waar partijdigheid niet opvalt en/of weinigen het boeit ipv onze mooie sport te kakken te zetten. 2 weken en 2 jurysoaps....Hou mijn hart al vast voor de derde week.
14 juli 2017 13:37
Ik snap de fuzz eigenlijk niet echt. Van mij had niemand een tijdstraf hoeven krijgen en niemand krijgt hem nu. Boeiend wat de oorzaak van de beslissing is, de beslissing zelf is prima en da's het belangrijkste. Hup Bardet, hup Uran, hup Bennett.
14 juli 2017 13:41
Eens met Lynda voor wat betreft rekening houden met werkschema's. Uiteraard zijn er genoeg mensen die flexwerken of in avonden/weekenden werken. Maar, laten we zeggen 80% van de mensen werkt gewoon doordeweeks. Waarom denk je dat de finales van grote sportevenementen altijd in het weekend plaatsvinden?
14 juli 2017 13:45
Misschien hebben ze ingezien dat dit nooit of te nimmer een 'bidon collé' kan zijn.

Dat je dit in een vlakke/heuvel etappe wil vermijden, akkoord, maar op de top van een berg??? Bidon/voeding aannemen van iemand langs de kant...? MOET KUNNEN.
Het zijn mensen, geen machines. Men last lange etappes in, dan moet men het ook toelaten dat de renners zich kunnen bevoorraden. Het is zo al zwaar genoeg.

Ze maken er natuurlijk wel een rommeltje van :)
14 juli 2017 13:46
Dus vanaf nu mag er worden bevoorraad in de laatste 20 kilometer? Of hoe moet je dit uitleggen? Regel een Fransman in je groepje, en je mag bevoorraad worden? Wat. Een. Farce.
14 juli 2017 13:48
Prima beslissing! Geeft beide heren vast meer vleugels. Een jury die terugkomt op een beslissing. Zouden meer mensen moeten doen.
14 juli 2017 13:59
Uitleg van de UCI is: (via Cyclingnews)
"In light of the inability of teams to resupply their riders before the last climb of stage 12 of the 2017 Tour de France due to specific circumstances of the race which had blocked vehicles, the UCI Commissaires Panel has decided to annul the penalties imposed on riders Serge Pauwels (Team Dimension Data), George Bennett (Team Lotto NL - Jumbo) and Rigoberto Uran (Cannondale Drapac Pro Cycling Team),"
14 juli 2017 14:01
Wat een stel incompente gladjanussen. Zou eens een onafhankelijk onderzoek moeten plaatsvinden naar het functioneren van deze dikbetaalde prutsers.
14 juli 2017 14:21
@OnTheRoad
Bedankt voor de relevante informatie. Blijft opmerkelijk dat ze terugkomen op hun eigen beslissing. In de koers was overigens al extra ruimte gegeven voor bevoorrading (tot 12,5 km meen ik), dan hadden ze toch al in de koers dit verder kunnen oprekken?
14 juli 2017 14:28
Het lijkt alsof sommigen iets tegen Fransen hebben.Het verschil in bevoorrading aannemen gisteren zat 'm volgens mij in het feit dat Bardet iets aannam van een toeschouwer en de anderen van een lid van de verzorgers.
14 juli 2017 14:34
Helaas ziet dit er wel heel ongelukkig uit. De initiële beslissing was al twijfelachtig, maar oke; de beslissing wordt genomen. Dan zou je, hoe vervelend ook, daaraan vast moeten houden en ook Bardet een tijdstraf moeten geven. Dat zou dan de enige juiste manier zijn, nogmaals hoe vervelend ook. Opeens de tijdstraffen wegwuiven juich ik toe, omdat het de spanning in de wedstrijd verhoogt. Maar, iedereen die een beetje objectief/neutraal is kan toch wel constateren dat het vervolgens niet straffen van Bardet hoogst opmerkelijk is. Vinden ze het gek dat er zoveel kritiek neerdaalt en dat er dingen als 'partijdigheid', 'beschermen van bepaalde (lees = Franse) renners' worden geroepen. Ze maken zich hier zwaar belachelijk mee.
14 juli 2017 14:41
"Wij van de jury zijn onpartijdig, rechtlijnig en zeer strikt, zonder aanzien des persoon. Indien de persoon wordt aangezien voor fransman, heb ik niets gezegd".
14 juli 2017 14:44
@ Lalsacien het ging bij zowel Bardet als bij Bennet om een toeschouwer.
14 juli 2017 14:44
@lalsacien iets aannemen van een lid van een verzorger lijkt me idd ongepast.
14 juli 2017 14:49
terecht dat het is teruggedraaid.
14 juli 2017 14:53
Cannondale had ook al gezegd dat het niet iemand van de verzorging was maar van het Franse marketing team van Cannondale.

Die regel is natuurlijk bizar, dat het wel van een toeschouwer mag (Met alle risico op doping van dien) en niet van een verzorger.

Uiteindelijk is dit gewoon een goede beslissing denk ik. Die regel (Ik ben niet van het regel is regel) is gewoon bizar en onmenselijk. Als er morgen iemand omvalt door drogering omdat hij in de laatste 20 kilometer water nodig had maar niks mocht pakken staan we hier allemaal zo hard mogelijk te roepen hoe slecht dat reglement is. Maar neemt niet weg dat ze dat reglement gewoon moeten aanpassen. Plakbidons afstraffen. Bidon aannemen vanuit de kant mag altijd.
14 juli 2017 15:08
HoofdIsVrij >>> Natuurlijk ligt de voorkeur bij het weekend, maar bij een koers die 23 dagen aansluitend duurt, wordt dat nogal lastig. Zie bijv. ook een OS, daar heb je elke dag grote finales. Ook doordeweeks.
14 juli 2017 15:20
Lijkt de KNVB wel; brevet van onvermogen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.