UCI komt met clausule: vrouwen kunnen met zwangerschapsverlof
foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto
dinsdag 13 november 2018 om 16:42

UCI komt met clausule: vrouwen kunnen met zwangerschapsverlof

Vrouwelijke wielrensters kunnen vanaf 2020 met zwangerschapsverlof gaan, zonder dat hun contract wordt ontbonden. De UCI maakt dit mogelijk door middel van een speciale clausule, zo staat te lezen op Cyclingnews.

De internationale wielerunie is al langer druk bezig met de emancipatie van het vrouwenwielrennen. Eerder werd al bekend dat het volgend seizoen een minimumloon zal invoeren.

Veel rensters worden als zelfstandige ingehuurd door een WorldTour-ploeg. Om de positie van deze groep te beschermen, komt de UCI nu met een speciale clausule in hun contract. Artikel 2.13.192 maakt het mogelijk voor vrouwen om met zwangerschapsverlof te gaan, zonder dat het contract wordt ontbonden.

De betreffende WorldTour-ploeg is in dat geval verplicht om drie maanden lang het volledige salaris door te betalen. Hierna zal het team nog vijf maanden lang de helft van het salaris moeten overmaken.

“Grondrecht van iedere vrouw”
Iris Slappendel – die zich als uitvoerend directeur van vakbond The Cyclists’ Alliance bezighoudt met de positie van de wielrenster en de professionalisering van de sport – is blij met deze clausule. “De tijden veranderen. Het is gewoon een grondrecht van iedere vrouw. Rensters blijven ook op latere leeftijd koersen, waardoor moederschap steeds belangrijk wordt.”

“We zien veel contracten waarin staat dat de verbintenis wordt verbroken bij zwangerschap. Dat is gewoon tegen de Europese regelgeving. Beide zaken moeten gewoon met elkaar te combineren zijn. Het mag zeker geen struikelblok worden”, zo is Slappendel van mening.

Minimumloon 
Om de positie van de vrouw nog verder te versterken, voert de UCI vanaf 2020 een minimumloon in voor rensters bij WorldTour-ploegen. Voor vrouwen die als zelfstandige worden ingehuurd door een WorldTour-ploeg is dat 24.000 euro, voor rensters die niet tot deze categorie behoren 15.000 euro.

De internationale wielerunie streeft naar een geleidelijke verhoging van het minimumloon. In 2023 moet het minimumloon 30.000 euro worden, momenteel het minimumloon van mannelijke wielrenners bij een ProContinentale ploeg.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.