Universitaire hulp voor Sunweb bij ploegentijdrit Tour
foto: Sirotti
vrijdag 6 juli 2018 om 08:17

Universitaire hulp voor Sunweb bij ploegentijdrit Tour

Sunweb heeft bij de voorbereiding op de Tour de France hulp gekregen van de Technische Universiteit in Delft. Wetenschappers hebben de ploegentijdrit in Cholet tegen het licht gehouden die Tom Dumoulin en zijn ploeggenoten maandag moeten rijden. Dat meldt De Telegraaf.

Het onderzoek spitste zich toe op onder andere de meest ideale start- en rijvolgorde en hoelang de kopbeurten moeten zijn voor een optimaal resultaat. De uitkomsten zouden moeten leiden tot extra voordeel in de discipline, waarin Sunweb vorig jaar wereldkampioen werd.

Sunweb moet het in de ploegentijdrit stellen zonder Wilco Kelderman, die eerder moest afhaken door een blessure. De Nederlander werd gezien als één van de drijvende krachten in de rit tegen de klok.

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2018 08:22
En toen viel Kelderman wederom weg en was een groot deel voor niets geweest...
6 juli 2018 08:25
Blijft apart dat niet alle ploegen dit soort analisten permanent in dienst hebben... Er zijn honderden universiteiten en duizenden wetenschappers die volgens mij niks liever zouden willen doen dan hun beurs besteden aan een of andere analyse met betrekking tot een sportteam...
6 juli 2018 08:31
Hebben ze goed keuring van de uci? Anders weer problemen dat het niet mag of mec. doping, “bolletjes” mogen ook niet
6 juli 2018 08:37
@Dann
Volgens mij fietsen de wetenschappers niet mee...
6 juli 2018 08:56
+1 west... komt uiteindelijk toch neer op wel of niet de benen hebben (x8)... bolletjes op de mouwen of op de benen, punthelm of overschoenen... laat ze naakt rijden en je krijgt dezelfde uitslag.... maar wel meer kijkers;)
6 juli 2018 09:07
Polleke - 6 juli 2018 om 08:56
En uitkijken dat er niets tussen de spaken komt....
6 juli 2018 09:11
Mag toch aannemen dat die bollebozen rekening hebben gehouden met een scenario zonder Wilco.
6 juli 2018 09:26
Niets mee mis en bij Sunweb verwacht je zoiets ook wel. In een ploegentijdrit moet je vooral de wind weerstand overwinnen, stroomlijn van 1 renner en optimale zit is al redelijk onderzocht, rij je als ploeg dan ligt dit net weer wat anders. Of beter je hebt meer vragen, zet je de lange renners achter elkaar en dan aflopend naar kort, doe je dat juist niet dus afwisselend, rij je een enkele of dubbele waaier.
Maar ook vragen als hoe lang moet een beurt aan kop duren, beter lang of juist veel korte beurten, zo zijn er wel meer vragen.

Een model kan hierbij helpen, mits zo'n model goed gevalideerd is en daar ontbreekt het nog wel eens aan.
Ben benieuwd tot welke (nieuwe) inzichten het leidt.
6 juli 2018 09:30
Ik weet niet of Kelderman nu zoveel uitgemaakt zou hebben. De ploegentijdrit in Zwitserland moest hij bijna eraf. Zijn individuele tijdrit in Zwitserland was slecht en op het NK kon hij normaal beter.

Ik vond eigenlijk vooraf al dat hij de tdf beter kon overslaan en zijn schouder rust kon geven. Dat hij dan zichzelf uitschakelt is alleen maar jammer maar voor zo,n vage zenuwklacht misschien wel beter. Ik heb al eens geschreven diezelfde klacht te hebben na een val van iemand die op mij viel. Daarna kwamen die klachten ( vooral op de racefiets) en zijn die nooit meer weggegaan. Dat is, heb ik snel even uitgerekend al 18 jaar geleden. Kelderman heeft betere medische begeleiding dan ik maar alles wat ik uit de media heb vernomen over die klacht herken ik van mezelf. Als ik in het najaar mijn fiets in de schuur zet dan duurt het iets van 2 maanden en dan voel ik het langzaam wegtrekken en in de winter lijkt het dan weg tot zelfs in de lente als ik weer wat ga fietsen maar in in de zomer met wat langere tochten komt het er weer vol in en moet ik gaan overslaan. Precies nu heb ik dat ook weer. Voor Kelderman het beste om heel voorzichtig te zijn hiermee. Ik hoef niet te fietsen maar vind het leuk als ik kan maar bij hem is het moeten.

Universitaire hulp voor Kelderman is dat geen idee?
6 juli 2018 09:33
Bertje Otten ?
6 juli 2018 09:45
(wiskundige vergelijking X) - (Kelderman) + (Ten Dam) + (baard en snot)* = 58 seconden
6 juli 2018 09:51
Dit lijkt me niet zoveel nieuws onder de zon. Dan is het weer iemand in Groningen, dan in Eindhoven, en nu blijkbaar Delft. Er is die ploegen en de universiteiten veel aan gelegen om zo vooruitstrevend mogelijk over te komen. Maar Ten Dam ipv Kelderman lijkt me in een wetenschappelijk model niet zomaar op te lossen.
6 juli 2018 09:57
@Wheely
- 40 seconden (ploeggenoten die geïnspireerd raken door de overgave van hun bebaarde ploeggenoot)
6 juli 2018 11:00
Eigenlijk is het niet zo moeilijk, rij allemaal achter Tom!
Wilco vervangen is moeilijk, maar ten Dam is een waardige vervanger, bergop als in het TT.
Heeft veel ervaring en dit kan Tom helpen, draagt zonder mikken of maren een rolletje wc papier mee.
6 juli 2018 22:24
@grootverzet - jij mag voortaan mijn posts schrijven, helemaal mee eens. ;-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.