‘Valverde rijdt met Vuelta derde grote ronde in 2016’
foto: Marcel Koch
zondag 14 augustus 2016 om 09:22

‘Valverde rijdt met Vuelta derde grote ronde in 2016’

Alejandro Valverde begint komende zaterdag in de Vuelta a España aan zijn derde grote ronde in één seizoen. De 36-jarige Spanjaard heeft dat bevestigd tegenover het Spaanse El Periodico. Het is de eerste keer in zijn carrière dat de Movistar-renner drie grote rondes in één seizoen rijdt.

Uitdaging
Volgens de Catalaanse krant ziet Valverde het als een grote uitdaging om de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta in één jaar allemaal onder ogen te zien. De Spanjaard is mede-kopman van Movistar en wil proberen om voor de derde keer dit jaar in de top-10 van een grote ronde te eindigen. In Italië won hij een rit en werd hij derde, terwijl hij tijdens de Tour als zesde eindigde. Slechts twee renners in de geschiedenis wisten in het tijdsbestek van één seizoen top-10 in alle grote rondes te rijden.

Trackrecord
Mocht Valverde dat lukken, dan voegt hij zich bij de Fransman Raphaël Geminiani (1955: vierde in de Giro, zesde in de Tour, derde in de Vuelta) en de Italiaan Gastone Nencini (1957: eerste in de Giro, zesde in de Tour, negende in de Vuelta). Valverde zelf reed in de twintig grote rondes die hij reed, vijftien keer bij de eerste tien. Daarvan stond hij elf keer in de top-5, waaronder acht keer op het podium. Een tamelijk indrukwekkend trackrecord, waardoor zijn uitdaging niet eens onmogelijk lijkt.

‘Movistar heeft acht man op papier’
El Periodico achterhaalde ook acht namen van de Vuelta-selectie van de Movistar, dat nog één renner moet aanwijzen voor de ronde in hun thuisland. Valverde deelt het kopmanschap met Nairo Quintana, die volgens bronnen rondom de ploeg in bloedvorm moet zijn. De Colombiaan viel tegen in de Tour, waarna hij besloot om van deelname aan de Olympische Spelen af te zien. De twee leiders krijgen Rubén Fernández, Jonathan Castroviejo, José Joaquin Rojas, José Herrada, Rory Sutherland en Imanol Erviti als ploeggenoten mee. De negende naam volgt nog.

RIDE Magazine
52 Reacties
Sorteer op:
14 augustus 2016 11:24
Luiaard +1
14 augustus 2016 11:25
9de naam zal dan wellicht wel Ion Izagirre zijn zeker? Toch enorm jammer dat zo'n steengoed renner als Izagirre (op dit moment 10de in de cq-ranking) in geen enkele grote ronde een kans krijgt voor een eigen klassement.
14 augustus 2016 11:26
aantal km dit jaar:
Kruijswijk: 7500km
Chaves: 6300km
Lopez: 6400km
Froome: 7800km
Quintana: 8100km
Sami Sanchez: 7600km
Talansky: 6600km
VALVERDE: 11.500km
Op zijn leeftijd is zijn recuperatievermogen toch opvallend goed.
14 augustus 2016 11:30
Gaat een grote uitdaging worden voor Valverde. Maar ik zie het hem wel doen. Taaie renner. Jammer dat sommigen hier weer met dopingbeschuldigingen komen. Is nergens op gebaseerd.
14 augustus 2016 11:54
Jammer dat er hier steeds weer op doping wordt geattendeerd. Laten we dat nu in godsnaam eens achter ons.
Het zou fantastisch zijn als Valverde in één jaar de drie grote rondes in de top 10 kan beeindigen.
Voor mij een klasbak.
En degene die dat niet geloven in deze tijd moeten maar wat anders gaan doen dan alleen maar negatief te schrijven over bepaalde renners.
Tegenwoordig als je opvalt in prestaties wordt er iedere keer weer gezegd: zal wel niets schoon zijn. Bah, ik wordt hier doodziek van.
14 augustus 2016 11:56
Top 10 zou heel mooi zijn, wellicht nog een ritje erbij voor de pats. De beste renner van het afgelopen decennium, met of zonder doping.
14 augustus 2016 12:17
Onze postbode moest laatst ook een dopingtest doen, reed 15000km in een jaar. Wat een onzin dat je geen drie rondes aan kan, hoe "groot"ze zijn bepaal jezelf natuurlijk maar voor doorgewinterden zoals hij is het goed te doen, hoop dat ie top 5 gaat rijden.
14 augustus 2016 12:39
Ha. Er is weer een vriezer terug gevonden in Spanje!
Mooie woordspeling in het artikel: Quintana in bloedvorm.
Verbazend: Als Valverde dan toch al tijdens de Tour eindigde, had ie dan niet top 5 kunnen eindigen?
14 augustus 2016 13:09
Wat een baas. Supergoede renner. Sterk in de Vuelta met een matige dag. Redelijk goed in de Tour waar hij een van de weinige renners was die met aanvallen de koers open probeerde te breken en ik verwacht hem in de Vuelta gewoon in de top 5.
14 augustus 2016 13:18
Jammer dit van al die mensen die over doping beginnen, ik dacht at dit tegen de regels is? redactie treed op! gewoon verwijderen en waarschuwingen, zonder reden hoeft er echt niet bij iedere renner over doping begonnen te worden, ex dopeur of niet!

Ik vindt het gewoon geweldig, hij valt aan wint klassiekers, rijdt in iedere grote ronde mee om de podium plaatsen, deze man verdient veel meer respect, een gemis als Contador en Valverde stoppen, dan wint die sky-trein iedere tour.
14 augustus 2016 13:20
Ik verbaas me toch altijd over het gebrek aan winnaarsmentaliteit bij deze man. Top 10 in zowel de Giro, Tour als Vuelta: who cares? Met zijn enorme kwaliteiten moet je helemaal niet geinteresseerd zijn daarin.

Nee, weet je wat hij moeten doen? Eindelijk eens rust nemen en dan vol voor winst gaan in de Canadese klassiekers, het EK en Lombardije. Een Valverde met een dergelijke opbouw zie ik niet geklopt worden in die laatste koers. En dat is een nog ontbrekend monument op zijn palmares. Veel prestigieuzer en belangrijker dan een zoveelste 6s plek in de Vuelta.

Nee, echt onvoorstelbaar. Bij Movistar lopen ook alleen maar domoren rond. Je moet als Unzue Valverde eens leren tegenspreken en beteugelen, zowel voor de kansen voor het team als voor de renner zelf. Op deze manier pleeg je gewoon pure roofbouw op die man. We zagen vorig jaar dat hij vermoeid was in de Vuelta. Dat zal dit jaar alleen maar erger zijn.

Dag kansen voor Lombardije. En zo zorgen Valverde als Movistar ervoor dat de beste man qua grote zeges lang niet alles uit zijn loopbaan haalt.
14 augustus 2016 13:21
@ oud: ik zeg niet dat hij of de rest gebruikt. Ik zeg alleen dat je er je vraagtekens bij kunt zetten op basis van een bepaalde prestatiecurve
14 augustus 2016 13:23
Valverde rijdt altijd en ieder jaar wel veel en goed. Als hij de Vuelta niet zou rijden reed hij wel ergens anders in Europa. Je mag er best vraagtekens bij zetten ook met zijn schorsing in gedachten, maar dan kan je iedereen wel weer op de brandstapel zetten die iets met zijn hoofd boven het gemiddelde maaiveld uitsteekt. Ze zijn in ieder geval alleen gebaseerd op onderbuikgevoelens en dus ongefundeerd.
14 augustus 2016 13:58
@ Purito, who cares? De Canadese koersen en het EK. Who cares? En gebrek aan winnaarsmentaliteit.... Je moet maar durven. Ik ga zijn erelijst niet opnoemen, want dan neem ik 5 A4tjes in beslag hier. Doe niet zo zuur joh, wees blij dat er nog zulke renners bestaan, jouw kleine held was ongeveer de laatste die nog het hele jaar wou koersen nota bene...
Renners die alleen willen starten als ze niet kunnen winnen en niet durven te strijden op 80% Dat is pas echt een gebrek aan winnaarsmentaliteit.
14 augustus 2016 14:20
Je kan ook redeneren dat de doping van vroeger weinig toevoegde, gezien zijn prestaties van nu ten opzichte van destijds ;) Geheel in lijn met dat prul onderzoek naar de effecten van EPO :)
Valverde is altijd, vanaf de junioren en nieuwelingen, zeer getalenteerd geweest. Zijn sterkste wapens zijn zijn explosiviteit in combinatie met een laag gewicht en een enorm recuperatievermogen. Dat maakt dat hij in potentie veel kan winnen.
Ik ga op zich wel mee met Purito dat het toevoegen van vooral Lombardije aan zijn erelijst mooier zou zijn, maar blijkbaar heeft Valverde andere doelen gesteld.
Ik ben wel fan van de man; bovendien is hij uiterst sympathiek merkte ik bij een ontmoeting vorig jaar in Utrecht.
14 augustus 2016 14:27
@Japsie
Er is een verschil tussen meest complete/constante renner, de renner met het meeste talent en een waar kampioen. Voor dat laatste moet je het echte winnaarsgen hebben. Een 2e plek niet interessant vinden. Doodziek zijn als je niet wint. Valverde is gewoon te vaak tevreden met een podium. Niks mis mee hoor, want hij wint ook ontzettend veel. Maar het is geen Boonen, Gilbert, Nibali of Contador. Dat zijn mannen die alleen maar geïnteresseerd zijn in winst. Als Valverde een dergelijke attitude had, dan had hij nog veel meer gewonnen.

Maar prima hoor: het hele jaar voor de ereplaatsen strijden. Je zegt het zelf, gelukkig zijn er nog dergelijke renners. Maar hij had ook gewoon wat gas terug kunnen nemen, en gaan voor die nog ontbrekende zege in Lombardije. En voor de eerste Europese titel op de weg. Dan was het dezelfde renner gebleven, iemand die van februari tot oktober strijdt met de wereldtop, maar met een nog groter palmares.

Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van roofbouw, het opnieuw onnodig nerveus maken van Quintana (ze zeggen binnen de ploeg zelf dat hij in topvorm is: waarom dan niet een keer echt alles weer op Nairo zetten? Nu gaat Valverde er weer een beetje tussendoor fietsen, met enkele renners die weer meer zijn kant kiezen) en een slecht signaal afgeven naar andere renners binnen je ploeg die geen grote ronde mogen rijden.

Nee, dit is gewoon onverstandig. Vooral voor Valverde zelf (roofbouw), alsook voor de ploeg zelf (kansen spreiden en minder kans om de Vuelta te winnen).
14 augustus 2016 15:19
@ Purito. Deels eens. Hij is soms te gemakzuchtig, soms wel eens tegen het nonchalante aan. Maar dit is eigenlijk juist wat is zo waardeer. Het genieten van de koers. Tuurlijk had hij (nog) meer kunnen winnen dan hij als heeft gedaan, maar dat maakt het juist zo mooi.
Ook eens, wat heb je aan een top tien in de komende Vuelta, maar aan de andere kant, het is toch prachtig dat iemand dat juist nog graag wil. Top tien rijden in alle drie de grote ronden, hoe vaak is het al besproken, dan is het toch prachtig dat iemand het dan ook echt wil gaan doen.
Volledig met je oneens: Je definitie van een waar kampioen. Jouw definitie is iemand die altijd wil proberen te winnen, die van mij is: Palmares.
Als laatste, roofbouw. Mwa, als je 36 bent, dan weet je wel wat je lijf kan.
Na volgend jaar geen Valverde meer, geen Purito meer, dan denk je in weemoed terug aan renners die het hele jaar koersten ;)
14 augustus 2016 15:33
@purito
Altijd maar willen winnen is misschien veel meer roofbouw, vooral mentaal natuurlijk, alles moet kloppen en tussen 10/20 kanshebbers is dat redelijk zenuwslopend. Op zijn leeftijd genieten om drie weken door Spanje te fietsen en toch nog mee te strijden, lijkt me fantastisch.
Op de os maken sommige veertigers nog de dienst uit die ook dag in dag uit trainen met volle passie, alleen zien we ze nooit.
14 augustus 2016 15:42
Hahaha wat lopen er toch een boel sneue zelfbenoemde ploegleiders en fysiologische experts hier te posten. Valverde rijdt ja-ren-lang op (min of meer) topniveau en zou zelf niet weten wat hij wel en niet aan kan? Laat me niet lachen. Hij gaat het gewoon doen, die 10e plek. Stel anders eens een lijstje op van renners die hem er op zeker van gaan weerhouden op dit parcours?
14 augustus 2016 15:52
Ik erger me ook een beetje aan de hoeveelheid dopingbeschuldigingen hier. Is toch een apart topic voor?
Valverde is gewoon een exceptionele renner die enorm houdt van koersen. Ik zou het geweldig vinden als hij nogmaals een top10 haalt.
14 augustus 2016 16:05
Ik ben het voor het eerst in mijn leven met Purito eens.
Wil je een grote ronde winnen met Quintana, dan moet je niet Valverde opstellen. Die knecht maar, zoals De Cauwer vaak zei tijdens de tour, zorgt hij altijd dat hij nog wat over heeft om zijn eigen plek te verdedigen. Dus een echte knecht zoals Poels is hij niet.

Het is ook vaag dat Quintana zogenaamd in bloedvorm is ineens, maar Valverde wel meesturen en de rest van het team word je nou ook niet vrolijk van.

Ik, als fan van Contador, vind het ook vaak een beetje irritant hoe overdreven blij Valverde kan zijn met een ereplaats. Dat vind ik maar raar en zal ik altijd blijven vinden.
14 augustus 2016 17:58
@bert
Die twijfels heb ik ook. Of eigenlijk ben ik overtuigd van het niet schoon zijn van tal sporten. Jij omarmt echter ook het bericht van flashke. Die beweert met ongekend gemak dat froome Chavez en anderen zeker wel schoon zijn. Hilarisch! En dat aan de hand van een bericht over liefhebber Valverde.
14 augustus 2016 21:13
Pure liefhebber van fietsen deze man. Hoe hij het ook doet, ik vind het een koning.
14 augustus 2016 21:18
@oud: Froome geloof ik niet meer sinds hij zei 'nog nooit van ketonen gehoord te hebben en dat hij had moeten googelen' om te zien wat het is... dat vind ik beetje teveel de vermoorde onschuld, net als die 'hilarische' filmpjes van de ventoux met brailsford; daar had hij gewoon gediskwalificeerd moeten worden omdat hij bewust zonder fiets zijn weg vervolgde en dan presteert sky het ook nog om er beter van te worden ten opzichte van mollema... ok, beetje off-topic, maar dat moest ik nog kwijt...
14 augustus 2016 22:11
@Verweggistan: Niks tegen Erviti.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.