Van Aert maakt favorietenrol waar voor thuispubliek
Foto: Marcel Koch
zondag 10 januari 2016 om 16:03

Van Aert maakt favorietenrol waar voor thuispubliek

Wout van Aert heeft de eerste Belgische titel in zijn carrière beet. De 21-jarige renner van Crelan-Vastgoedservice ging in zijn eigen woonplaats Lille nog voor halfkoers naar de leiding en reed iedereen uit het wiel. Laurens Sweeck (ERA-Murprotec) eigende zich de tweede plaats toe, Sven Nys (Crelan AA Drink) werd in zijn laatste BK derde.

Het tempo lag, onder impuls van Laurens Sweeck, in de openingsronde van het 99e BK enorm hoog. Favorieten Tom Meeusen en Wout van Aert schoven goed mee, terwijl de iets oudere Kevin Pauwels en Sven Nys afzagen en al een gaatje moesten laten. Toen het na twee rondjes stilviel aan de finishlijn, ging Gianni Vermeersch naar de kop. Zijn tempo lag iets lager dan dat van Sweeck, waardoor alles vooraan weer samenkwam.

Na twintig minuten cross ging de gedoodverfde favoriet Wout van Aert naar de kop. Meeusen en Vermeersch hadden door dat het menens was en schoven mee in het wiel. Lang duurde het echter niet voor Van Aert enkele meters voorsprong had. Meeusen en Vermeersch zaten op hun tandvlees en keken vooral naar elkaar, waardoor de Lillenaar zijn kloof probleemloos naar 25 seconden kon vergroten. Even leek het nog mis te gaan, toen Van Aert in de enige modderstrook in het parcours relatief zwaar onderuit ging. Van Aert stond snel weer recht en liet niemand nog in zijn buurt komen.

In de strijd om plek twee waren Laurens Sweeck en Kevin Pauwels lang de protagonisten, totdat die laatste plots af te rekenen kreeg met een pijnscheut in zijn heup. Sweeck kwam op die manier alleen in tweede positie, maar hij werd op zijn beurt op de hielen gezeten door Sven Nys en Michael Vanthourenhout. Net toen Nys de aansluiting gemaakt had, ging de Kannibaal van Baal onderuit. Nys kon zich in extremis nog wel de derde plek toe-eigenen, meer dan een halve minuut na de emotionele Belgisch kampioen Wout van Aert.

Belgisch kampioenschap veldrijden 2016
Uitslag profs:

flag-nr1 flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
flag-nr2 flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
flag-nr3 flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
6. flag-be Vincent Baestaens (BKCP-Corendon)
7. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
8. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)
9. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
10. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2016 16:05
met afstand de verdiende Belgisch kampioen
10 januari 2016 16:08
Een demonstratie, niets meer niets minder. Goed gereden van Sweeck.
10 januari 2016 16:22
Een Nijs die rijd voor een 2 de plaats
10 januari 2016 16:41
Die reed wel heel erg sterk rond. Met deze vorm wint hij ook het WK wel.
10 januari 2016 19:08
Het enige kampioenschap dat Woutje zal winnen. Slecht opgelet van de overige Belgische toppers. Zaten te ver.
10 januari 2016 19:20
@ Har77

Bedankt voor je professionele inbreng en je gegronde redenering! Afspraak op 31 januari ;)
10 januari 2016 19:23
Mooi dat Meeusen alles heeft geprobeerd om bij Van Aert te blijven en daarna het gat te verkleinen. Heeft wel geen medaille maar toonde toch lef, wat heb je ook op die leeftijd nog aan een medaille, hij wou alleen maar winnen
10 januari 2016 19:37
@Quintenri: iedereen legde zich vooraf al neer bij de winst voor Van Aert. Hij reed per ronde nauwelijks sneller. Nys en Pauwels hadden dit kunnen voorkomen door alerter te zijn. Van der Poel ligt niet wakker van wat er op het BK gebeurd is vandaag. Sterker nog: die lacht in zn vuistje.
Iedere objectieve toeschouwer ziet dat.
10 januari 2016 20:04
Knap hoor, maar op het WK wordt het weer het "flauwe ventje" ;-)
10 januari 2016 20:12
@Har77 @Omhoog73

Ja hoor, want Van Aert is toch echt een zwakke renner. Betekent niets in deze sport, loopt nooit uit, heeft nog niet zoveel overwinningen geboekt. Dat VDP vandaag lacht in zijn vuistje, daar lach ik pas mee. Als jij niet beseft dat Van Aert gewoon een ijzersterke renner is, dan stel jij niets voor als wieler'liefhebber'. VDP beseft maar al te goed dat Van Aert zijn grootste concurrent wordt in Zolder. En dat VDP maar oppast, want hij moet toch vaak zijn tenen uitkuisen om Van Aert te kunnen volgen en heeft al meermaals op zijn doos gehad van sterke Wout. Omgekeerd ook, uiteraard. Maar laten we toch alstublieft gewoon het WK afwachten en genieten van die wedstrijd?
10 januari 2016 20:40
Rustig Belske, rustig...gewoon objectief kijken naar de race vandaag. VA was niet bijzonder, de rest zat te slapen. Denken dat Meeusen en Sweeck dat gat zouden dichten was tactisch geblunder van de 'Groten'. Van Aert plaatste 1 kleine demarage, dat washet. Denken dat ik daarmee zeg dat het geen goede coureur is zegt meer over jouw chauvinisme dan over mijn wielerkennis. Er was 0 druk. Zal de 31e anders zijn.
10 januari 2016 20:57
Niemand kwam dichter, ook Nys en Pauwels niet. Van Aert maakte een doodsmak, nam een nieuwe fiets en bouwde zijn voorsprong weer stelselmatig uit, net zoals hij al zovele keren gedaan heeft dit seizoen. Ja, ook met vdh en vdp erbij ;) . Er was 0 druk? Dan heb jij de voorbije weken het crossen al helemaal NIET gevolgd me dunkt. En mijn 'chauvinisme' heeft hier niets mee te maken, ik heb een objectieve kijk op de renner Van Aert. Jij daarentegen, die loopt te schreeuwen dat WoutJE het WK niet zal winnen (dus VDP wel?), dat is subjectiviteit ten top. Trouwens, op een BK is er nog steeds een sterker deelnemersveld aanwezig dan op een NK... En ik geef trouwens VDP en Van Aert evenveel kans om te winnen in Zolder, net als VDH. Chauvinist? Neen, eerder realistisch ;)
10 januari 2016 21:41
@Har77
Van Aert kon de laatste rondes nog het publiek groeten, totaal niet vergelijkbaar met wat in Nederland gebeurde.
10 januari 2016 22:55
@Quitenri

Toch duidelijk. Er was geen druk, doch als hij niet had gewonnen, dan was hij uiteraard wel bezweken onder de druk. Zo moeilijk is het allemaal niet.

En voor VDP is dit overduidelijk het ideale resultaat. Niets beter dan Van Aert die wint op een parcours dat hem niet ligt en daardoor al een titel heeft, want dat geeft hem minder druk en meer zelfvertrouwen voor Zolder en dat is ...euhm.... goed voor Van der Poel omdat.... euhm.... die dan het mentale overwicht heeft... omdat..... euhm..... die graag objectief in zijn vuistje lacht met zaken waarvan hij niet wakker ligt. Voilà.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.