Van Avermaet klopt Sagan in Omloop Het Nieuwsblad
foto: Sirotti
zaterdag 27 februari 2016 om 16:43

Van Avermaet klopt Sagan in Omloop Het Nieuwsblad

Greg van Avermaet heeft de 71e uitgave van de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Belg van BMC was in de oplopende finishstraat in Gent de sterkste van een kopgroep van vijf. Peter Sagan werd tweede, Tiesj Benoot derde. Voor Van Avermaet is het zijn eerste zege in de Omloop en tevens zijn eerste overwinning van het seizoen.

Verandas Willems hofleverancier in kopgroep
Verandas Willems werd aan het deelnemersveld van de Omloop toegevoegd na het afhaken van Giant-Alpecin en schaadde het vertrouwen van de organisatoren absoluut niet. De ploeg stuurde maar liefst drie man mee in de twaalf renners sterke kopgroep, die vroeg na de start in Gent ontstond. Een van hen was Kai Reus. Brian van Goethem van Roompot Oranje Peloton zorgde voor nog meer Nederlands bloed in de kopgroep.

De twaalf pakten een maximale voorsprong van 5,5 minuut. Op de Muur (de vijfde van in totaal dertien hellingen) waren daar nog vier minuten van over. De koplopers bleven lang buiten schot, al werd er steeds meer van de voorsprong afgeknabbeld. Vier man besloten de hergroepering niet af te wachten en reden vooraan weg: Reus en zijn Verandas Willems-ploeggenoot Brecht Dhaene kregen Julien Morice (Direct Energie) en Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) met zich mee.

Van Avermaet en Sagan trekken ten aanval
Achter hen gooiden van de favorieten Greg van Avermaet (BMC), Peter Sagan (Tinkoff), Tiesj Benoot (Lotto Soudal) en Luke Rowe (Sky) van de favorieten het eerst hun kaarten op tafel. Zij maakten zich los op de Taaienberg en sloten op een kleine vijftig kilometer van de finish aan bij de koplopers, waar een onfortuinlijke Reus door een lekke band moest afhaken. Etixx-Quick-Step was op achtervolgen aangewezen en daarbij kwam Tony Martin in een bocht ten val. Wat later gingen ook Philippe Gilbert en Jasper Stuyven onderuit, maar net als Martin konden ook de Belgen hun weg voortzetten.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Lotto Soudal; Benoot, Tiesj;

De 21-jarige Benoot imponeerde – foto: Sirotti

Na de Lange Munte, de laatste hindernis van de dag, begonnen de koplopers met een marge van een kleine minuut aan de laatste twintig kilometer. Van de oorspronkelijke vluchters was Gougeard de enige die intussen nog wist aan te haken. De Fransman voerde het tempo zelfs nog op toen de achtervolgers met nog ruim een kilometer te gaan akelig dichtbij kwamen.

Van Avermaet ijzersterk in sprint
In de eindsprint was er voor Gougeard echter alleen nog maar een bijrol weggelegd. In de oplopende slotmeters zette Van Avermaet als eerste aan en dat tempo was iedereen te machtig. Sagan, die de eerste winnaar in de regenboogtrui had kunnen worden sinds Freddy Maertens in 1977, kwam duidelijk tekort. Achter hem werden Benoot, Rowe en Gougeard derde, vierde en vijfde.

Terpstra beste Nederlander op plaats 30
De Nederlanders bleven ver verwijderd van de ereplaatsen. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) deed het nog het beste met een dertigste plaats, op vijftien seconden van de winnaar. Daar weer drie plaatsen achter eindigde Mike Teunissen (LottoNL-Jumbo). Reus, een van de smaakmakers van de dag, werd uiteindelijk 71e in de 71e Omloop, met een achterstand van bijna vijf minuten.

27-02-2016 Het Nieuwsblad; 2016, Tinkoff; 2016, Bmc, Racing; 2016, Lotto Soudal; Sagan, Peter; Van Avermaet, Greg; Benoot, Tiesj; Gand;

Het podium van de Omloop Het Nieuwsblad 2016 – foto: Sirotti

flag-be Omloop Het Nieuwsblad
Uitslag: Gent-Gent (200km)
1. flag-be Greg van Avermaet (BMC) in 4u54m12s
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff) z.t.
3. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) z.t.
4. flag-gb Luke Rowe (Sky)
5. flag-fr Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) op 6s
6. flag-be Jens Debusschere (Lotto Soudal) op 9s
7. flag-fr Adrien Petit (Direct Energie) allen z.t.
8. flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)
9. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
10. flag-fr Matthieu Ladagnous (FDJ)
Volledige uitslag

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
27 februari 2016 18:14
@laatste man PCS heeft hele uitslag
27 februari 2016 18:37
@etixx: je ploeg was inderdaad niet op de afspraak, maar ze kwamen wel nog erg dicht op het einde, dus met Martin erbij had het nog helemaal anders kunnen lopen. Ik zie ze morgen wel revanche nemen (wind zou goed staan voor waaiers).
27 februari 2016 18:47
Gougeard, heerlijk! Ik ben fan sinds Parijs Roubaix vorig jaar. Manman, dit had ik nog niet verwacht eerlijk gezegd.
27 februari 2016 18:56
Was Wuyts opgedraaid voor de wedstrijd, die wist niet zelf niet wat hij zei,
en maar hopen dat Boonen terug kwam bij de kopgroep.
Toen van Avermaat won, deed hij zo overdreven zijn stem verheffen om zelf
zijn frustraties van Boonen van zich af te schreeuwen.
Ik heb nog nooit zo een reporter gehoord , die zo duidelijk een favoriet heeft,
en dan ook niet meer objectief kan verslaan van een wedstrijd, en dan onnozel
gedoe om de Cauwer vragen te stellen , waarvan hij al de antwoorden al dagen
van te voren heeft opgezocht.
27 februari 2016 18:57
Gougeard was van een andere wereld vandaag, ongeloofelijk gereden. Die kan meedoen in de topklassiekers. Van Avermaet slim gekoerst en uiteindelijk de sterkste, Sagan gaat alleen nog beter worden. Ook is Tom Boonen mij wel vrij goed opgevallen, hij is beter dan ik verwacht had en hij heeft nog tijd.
27 februari 2016 19:13
Gougeard op basis van vandaag bij de kanshebbers voor de topkasseikoersen rekenen vind ik gewaagd maar Benoot lijkt vrij eenvoudig aan te haken.
27 februari 2016 19:22
Boonen is het vertrouwen van zijn ploeggenoten volgens mij een beetje kwijt. Je kunt niet echt zeggen dat ze uit vorm zijn met al die recente overwinningen en toch krijgen ze het gat niet dicht, terwijl er na de overname door de Fransen het opeens toch close werd.
Vreemd dat Boonen het vervolgens vertikt om proberen zesde te worden. Was hij dat geworden, dan zou het vertrouwen in hem in de volgende koers tenminste wat meer zijn. Zie het somber voor hem in dat hij nog eens zal winnen dit voorjaar.
27 februari 2016 20:02
Mooie en verdiende winnaar. Op deze site toch even constateren dat Nico Verhoeven zijn TLJ-ploeg inderdaad "frank en vrij" heeft laten koersen. Misschien volgende keer toch maar een plannetje maken of was hij weer eens "tevreden" met de uitslag ?
27 februari 2016 21:10
@Boum05
Wat een hoop subjectief geleuter. Ik hoor dit eigenlijk allemaal niet en geloof, nee weet zelfs, dat Wuyts het mooie in élke renner kan benoemen en dolgelukkig is met deze uitslag.
27 februari 2016 21:33
Zijn de Wuytsbashers weer daar? Die man doet zijn job en wat opzoekwerk en gelul hoort daar bij.
Leek me puur enthousiasme, zijn kreet. Niet de frustratie wille verbergen zoals jij, hatend, durft beweren.
27 februari 2016 21:36
Genoten van de koers met een mooie winnaar!
Kai Reus = kanjer!
27 februari 2016 22:38
De koers is weer begonnen...leuk.. Wel jammer dat deze wedstrijd door velen wordt overgeslagen omdat het niet past in de voorbereiding. Dat is een devaluatie. Ook heb ik veel renners vooraf gehoord dat ze pas in april goed willen zijn (kristoff) dus om nou te zeggen Greg is back en dat soort teksten. Er rijden nog een hoop lui rond in een soort trainingsstand. Veel hebben vandaag niet echt rondgereden met het idee om wat te laten zien. Sagan had ook bepaald geen geweldige voorbereiding en wordt zonder koershardheid gewoon even 2e. Hofland heeft van te voren gezegd dat hij zich niet op de klassieke wedsrijden heeft gericht maar op sprints. Volgens mij hadden er maar een paar echt zin in vandaag. Wielrennen wordt steeds meer een verhaal van pieken op de belangrijke momenten. Voor van avermaet waarschijnlijk een heel belangrijke zege en België wordt alweer gek maar de rest van het internationale wielerpeloton lijkt zoiets te hebben van mwah ach niet echt belangrijk meer die ronde vh nieuwsblad.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.