Van der Poel rekent af met Aerts na schitterende strijd op Koppenberg
© Orange Pictures / Peter Scholz-SFA
woensdag 1 november 2017 om 16:10

Van der Poel rekent af met Aerts na schitterende strijd op Koppenberg

Mathieu van der Poel heeft na een razend spannende slotronde de Koppenbergcross op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen moest bijzonder diep gaan om Europees kampioen Toon Aerts af te houden.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Van der Poel geraakt niet weg
De organisatie had de Koppenbergcross dit jaar nog een beetje zwaarder gemaakt, door de aankomst op het steilste stuk van de mythische beklimming te leggen. Ook de start was niet te onderschatten, want de renners moesten meteen de volledige kasseiklim bedwingen.

Aanvankelijk leek het daar even mis te gaan voor Van der Poel, die op de kasseien tot twee keer toe uit zijn klikpedaal schoot. Landgenoot Lars van der Haar liet zijn explosiviteit wel gelden en sneed de beklimming van de Koppenberg als eerste aan. Vlak voor de top rukte Van der Poel echter weer op.

In het veld wilde Van der Poel hetzelfde proberen als de afgelopen weken: vanaf de openingsronde afscheid nemen van de rest. Dat was buiten Europees kampioen Toon Aerts gerekend. Aerts dichtte de kloof, en bracht wereldkampioen Wout van Aert, Tsjechisch kampioen Michael Boros, Laurens Sweeck en Kevin Pauwels met zich mee. Het was Aerts die het initiatief op zich bleef nemen.

Aerts schuwt initiatief niet
Bij de tussensprint in de tweede ronde kregen we een nieuwe versnelling van Van der Poel. Aerts ging knap mee en ook Van Aert kon aanpikken. Van der Haar kende een moeilijke ronde, maar kwam er even later toch weer door. We kregen zo vier leiders die de hele wedstrijd zouden kleuren.

Halfweg besloot het Telenet-Fidea-koppel Aerts-Van der Haar het ploegenspel te gaan spelen. Op de kasseiklim zette Van der Haar vinnig aan, en liet Aerts het initiatief aan de Grote Twee. Van der Poel kende klaarblijkelijk een moeilijk moment, en dus was het aan de wereldkampioen om Van der Haar binnen schot te houden. En dat lukte, het verschil liep nooit hoger op dan twaalf seconden.

Spannende finale met drie
Uiteindelijk was het dan toch Van der Poel zelf die met een explosieve versnelling de kloof op Van der Haar dichtte. Aerts kon aanpikken, maar verrassend genoeg had Van Aert niet voldoende kruit meer in de benen. De winnaar van vorig jaar zat duidelijk door zijn beste krachten heen en moest passen.

We kregen dus een finale met drie. Ploegmaats Aerts en Van der Haar besloten om de Nederlands kampioen beurt om beurt onder druk te zetten, maar steeds zonder succes. In de slotronde ging Van der Poel dan maar zelf aan, maar Aerts gaf nooit veel terrein prijs. Vlak voor de kasseiklim kwam de Europees kampioen zelfs bijna weer aan het wiel van Van der Poel, en dus moest die nog eens extra diep gaan. Zo diep dat hij er na de aankomst bij neer viel, maar de zege maakt ongetwijfeld veel goed.

DVV Verzekeringen trofee 2017-2018
Uitslag manche 2: Koppenberg

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) in 1u07m49s
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 12s
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 24s
4. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 1m14s
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 1m29s
6. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) op 1m30s
7. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea Lions) op 1m36s
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games) op 1m42s
9. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) op 1m49s
10. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 1m50s
Volledige uitslag

Stand DVV Verzekeringen na Kopenbergcross
1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) in 2u06m49s
2. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions) op 14s
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions) op 21s
4. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 1m30s
5. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) op 1m46s
Volledige tussenstand

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
1 november 2017 17:26
Gaat de UCI nu eindelijk ingrijpen tegen de idioten die schijt hebben aan de regels? 'Zo dicht mogelijk het uur benaderen'. Duidelijker kan niet.

Over Van Aert. Verontrustend dat hij niet eens podium rijdt in 'zijn' cross. Als het maar niet verkeerd uitpakt, dat gokken op twee paarden. Wordt het niks dit jaar in de cross, zal de druk behoorlijk groot zijn in het voorjaar op de weg.
1 november 2017 17:27
@schipperaar
Quote:
ooit een wegrenner tegen de vlakte zien gaan na de streep?


Uhh, ja meermaals.
1 november 2017 17:29
edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten
1 november 2017 17:54
Domoor of lomp is mij het zelfde . Als je zo diep kan gaan en je kan dat niet begrijpen dat je er even bij gaat liggen en als even begint draaien . Sorry kan ik niet begrijpen
1 november 2017 18:00
@Denise: Technisch en fysiek is veldrijden wellicht zwaarder en veeleisender dan het wegwielrennen. Wat niet weg neemt dat ik ook liever naar de Ronde van Vlaanderen kijk. Maar zelfs in een klassieker peddel je een paar uur vrolijk met het peleton mee. Een veldrit is van de eerste tot de laatste seconde het volle pond geven.
1 november 2017 18:12
@denise
Wow, wat diep. Natuurlijk schrijf je wat jij wilt. De kritiek richt zich niet op jouw recht om te schrijven wat jij wilt, maar op wat je schrijft. Als je het verschil niet begrijpt....
1 november 2017 18:15
Van Aert moet onmiddelijk stoppen met voortdurend wegtrainingen voor de klassiekers tijdens het crossseizoen te doen. Op deze manier zal hij met moeite zich nog op het podium kunnen rijden deze winter. Hij is nu zowel zijn veldritseizoen als zijn voorjaar aan het wegsmijten. Na meer dan 30 crossen kan hij onmogelijk kans maken tegen mannen als Sagan en Van Avermaet.

Verder wat verrassend toch nog spanning door een ongelooflijk sterke Aerts. Hopelijk in Tabor opnieuw, samen met Van der Haar.
1 november 2017 18:23
Van Aert zit al lang met zijn hoofd bij de weg. De crossen pakt hij vooral mee vanwege de leuke verdiensten. Kan hem geen ongelijk geven.
1 november 2017 18:36
@Maklukzat Zo simpel is het dus ?: onzin, maklukzat.
1 november 2017 18:41
@xistnctje
Mijn tekst regelmatig volledig te herhalen komt nogal schoolmeester achtig over, al vaker gezegd, hou dat vingertje voor je pupillen. En na een 3000m kun je ook half dood over de streep komen, onzin dus dat alleen die 7 minuten dodelijk zouden zijn, dat is een uur lang het geval als ze elkaar opzwepen.
@ferox
Hij zou beter wat aan zijn eigen lijn werken ipv zijn kledinglijn, hij lijkt veel minder scherp dan vdp.
1 november 2017 18:47
Denk dat Van Aert puur piek naar het WK (en wint) en dan nogmaals wil pieken tijdens de voorjaarsklassiekers. Heb sinds de eerste cross al het gevoel dat hij Vd Poel niet zal verslaan voor de december-maand indien er geen pech in het spel is. Vandaag in ieder geval een hele mooie koers gezien, denk dat Van Aert prima op schema ligt
1 november 2017 19:30
Weer bewijs dat het niet alleen Van der Poel is die sterker is dan vorig jaar, maar vooral Van Aert die minder is
1 november 2017 19:31
@ thebest 106: ik kan me zo voorstellen dat VanAert een wat ander schema in gedachten had dan iedere week in zijnregenboogtrui een enorme draai om zijn oren te krijgen voor eigen publiek. Van zijn quasi superieure gedrag van vorig jaar (i.e achterom kijken op de streep waar de rest blijft) is weinig meer over. Gestolen truien gedijen niet zo blijkt.
1 november 2017 19:56
@Ferox
Tja, hij kan er nu maar beter mee doorgaan, alle klassementen zijn weg. In theorie kan de Superprestige nog, maar zijn vorm is toch niet goed genoeg om dat te winnen.

Alle ballen op het WK en de weg dan maar, en dan komen die duurtrainingen goed van pas. Maar het lijkt mij een gevaarlijk spelletje waar je veel druk mee op de schouders haalt.

@degrotemolen
*Gaaaap*
1 november 2017 20:11
@delgado
Vdp bewijst almaar meer dat het veld de beste voorbereiding is voor de weg en het mtben voor de cross om kracht op te doen, die monotone km's op de weg voegen niks toe, Wout moet gewoon wat kilo's kwijt, hoe eerder hoe beter.
1 november 2017 20:40
@schipperaar
Naar mijn weten heeft VDP nog nooit een combi cross-klassiek voorjaar gedaan, en zodoende ook geen bewijs geleverd wat hiervoor de beste aanpak is.

Dat de MTB hem geen windeieren heeft gelegd voor de cross, ja, dat denk ik ook.
1 november 2017 21:31
Zo nu de koppenbergcross ook binnen is vooor Mathieu moge de mensen die hier maanden met hun wout van aert excuses hebben lopen strooien een diepe buiging maken dat van der poel het nu ook hier geflikt heeft en voor de rest van het seizoen zwijgen met hun standen in wk truitjes
1 november 2017 21:41
Van Aert moet het gewoon puur op klasse afleggen tegen vd Poel. Dat heeft helemaal niets te maken met die paar wegkoersjes die hij dit jaar heeft gereden dan wel zijn mogelijke voorbereiding op het wegseizoen.
De meeste wegrenners zijn nu op vakantie en wat weg kilometers maken dat doen ook in het seizoen alle veldrijders.
Vorig jaar had van Aert wat geluk dat ie wat goeie oude tuubjes in de schuur had liggen en zo op het WK niet lek reed en WK werd en natuurlijk dat vd Poel de seizoenstart moest laten lopen anders had ie ook de WB gewonnen.

Vandaag genoten van een schitterende koers met de winnaar die op voorhand verwacht kon worden. Prima prestatie van Toon Aerts en vd Haar reed naar vermogen, goed maar net niet goed genoeg.
1 november 2017 21:57
Van Aert is gewoon niet in conditie en zo lang hij geen rustperiode neemt en daarna opbouwt gaat die conditie niet terugkomen. Dus Wout, niet meer crossen tot de kerstperiode is de boodschap. Eerst twee/drie weken rust en daarna conditie opbouwen.
1 november 2017 22:12
@max
Al een rusthuis geregeld? Conditie bouw je op door hard maar vooral intensief te werken met veel interval en geen 60 uur per week natuurlijk, twee uur gem per dag volstaat.
Misschien eens zijn licht opsteken bij Mathieu die de bochten nam als een slangenmens, veel minder harkerig dan de rest.
1 november 2017 22:47
@schipperaar Ik was er, neem nou maar van mijn aan... 8x de koppenberg. 70minuten cross. Dan ben je Total Loss!
1 november 2017 22:53
@schipperaar naah, zo bouw je geen conditie op. Die bouw je op door duur.
(vorm)piek bouw je op door wat jij zegt. En al niet dagelijks...
1 november 2017 23:32
Quote van schippie:
Mijn tekst regelmatig volledig te herhalen komt nogal schoolmeester achtig over, al vaker gezegd, hou dat vingertje voor je pupillen.

Ah, je dwarrelt weer weg van de inhoud. Is het weer van dat? Tja, je hebt nogal de neiging om je posts keer op keer aan te passen. Zonder daar duidelijk over te zijn. Vandaar die quotes.

Quote van ook schippie:
En na een 3000m kun je ook half dood over de streep komen

Precies. Dus dat laatste rondje had er precies zo spectaculair uitgezien als het de 8e ronde was geweest in plaats van de 9e. Met als verschil dat men zich dan wél aan de regels had gehouden, zoals dat immers ook van de renners wordt verwacht.

Philip Walsleben heeft zich inmiddels over de 'rekenfout' van de jury uitgesproken, met bijval van onder andere Mathieu. Het laatste woord zal hier nog niet over zijn gezegd.
2 november 2017 00:02
Van Aert is niet minder in vorm. Cd Piel heeft voor het eerst geen blessure in de voorbereiding gehad.

Ik wens Wout veel succes in het voorjaar. Hij zal het nodig hebben.
2 november 2017 00:07
Quote:
Van Aert na de Koppenberg: "Ik heb nood aan mentale rust"

"Ik had echt toegewerkt naar deze Koppenbergcross, want het was het einde van het eerste deel van mijn winter. Het plan is om op stage de basis te trainen, ook nog wat bergop, en er wat volume in te steken. Neen, niet met het oog op mijn wegcampagne volgend jaar. Ik wil gewoon weer die goede conditie te pakken krijgen."

"Het is heus niet zo dat ik op vakantie ga, ik hoop echt wel om met een "fris hoofd" terug te komen."

http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.3091526

Hij heeft volkomen gelijk, lekker een weekje op vakantie naar Lucca, Mario Cipollini woont er meen ik nog steeds, gezellig met Mario zondag onder het genot van een espresso naar het EK veldrijden kijken.
Goed te horen dat van Aert ook nog wat aan volume gaat werken, ik vertaal dat met duurtrainingen. Beter laat dan nooit zullen we maar denken :)!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.