Van der Poel trekt ook Franse Wereldbekermanche naar zich toe
Foto: Sirotti
zondag 17 januari 2016 om 16:01

Van der Poel trekt ook Franse Wereldbekermanche naar zich toe

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbekermanche in Lignières-en-Berry naar zijn hand gezet. De wereldkampioen was voor de ogen van opa Raymond Poulidor duidelijk de betere van Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) en Lars van der Haar (Giant-Alpecin).

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Naar goede gewoonte pakte Europees kampioen Lars van der Haar uit met een razendsnelle start. Dat was ditmaal niet weggelegd voor Mathieu van der Poel, die zich niet eens in de top 15 wist te plaatsen. Van der Haar en Wout van Aert profiteerden hier vreemd genoeg niet van en lieten het tempo zelfs zakken, dus was het aan Laurens Sweeck om naar de leiding te gaan. De vicekampioen van België sloeg in één klap een klein gaatje, waardoor Van Aert en Van der Haar, maar ook Tom Meeusen, Clément Venturini en Sven Nys op achtervolgen aangewezen waren. Van Van der Poel was er toen nog geen sprake in de voorste gelederen.

Pas na 25 minuten kwam de wereldkampioen aansluiten en vijf minuten later ging hij naar de kop. Van der Haar spurtte direct naar het wiel, terwijl Van Aert na een stuurfout op een heuveltje een gat moest laten. De twee Nederlanders reden snel tien seconden weg, maar lang kon Van der Haar het wiel van zijn vluchtgenoot niet houden. De Europees kampioen moest passen en kreeg in de achtervolging nog wel de steun van Van Aert, maar het tweetal besefte dat de vogel was gaan vliegen. In de strijd om de Wereldbeker deed Van Aert uiteindelijk nog een goede zaak ten opzichte van Van der Haar, door plek twee naar zich toe te trekken.

Volgende week koerst Van der Poel op een door zijn vader uitgetekend parcours in Hoogerheide. Daar wordt gestreden voor de laatste manche van de Wereldbeker, waarin Van Aert nu een voorsprong van 21 punten telt op Van der Haar.

Wereldbeker veldrijden
Uitslag manche 5: Lignières-en-Berry

1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
5. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
6. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
7. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
8. flag-be Gianni Vermeersch (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-fr Clément Venturini (Cofidis)
10. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
17 januari 2016 16:06
Mourey 29e. Daar zullen we in Zolder inderdaad rekening mee moeten gaan houden ;)
17 januari 2016 16:07
Kan niet anders zeggen dat het genieten was van Mathieu, die van een 20ste positie er uiteindelijk een one-man-show van maakt met showsprongen en een wheely op het eind. Natuurlijk Van Aert ook weer heel sterk, maar op dit moment staat er echt geen maat op van der Poel. Laat het de laatste ronde een beetje lopen en uiteindelijk zijn de verschillen nog redelijk. Ik heb genoten.
17 januari 2016 16:10
Haha, ja ik neem mijn woorden terug. Daar hoeven we niks meer van te verwachten met het oog op Zolder ;)

Nu is dit ook echt geen parcours meer voor Mourey, maar hij is duidelijk niet meer zo goed als voorheen. In een echte, zware moddercross kan hij wellicht nog goed meedoen, maar tegen jonge geweldenaren als VdP en Van Aert is hij uiteraard volstrekt kansloos.

Ach, er is een tijd van komen en gaan. Gewoon lekker jezelf nuttig maken op de weg voor Fortuneo, en in de winter je Franse trui showen in de Franse en Zwitserse crossen. Daar kan hij nog wel winnen.

On: Prachtige zege van VdP. Gewoon de beste. Ik zie niet in wie of wat hem kan kloppen in Zolder.
17 januari 2016 16:10
Dat wat Rahims zegt.
parcours leek er niet op, wat een aanfluiting!
17 januari 2016 16:15
Zo, dat was wel indrukwekkend. Van Aert leek weer een beetje op de Van Aert van vroeger. Van der Poel was de hele slotronde al aan het bedenken hoe hij over de finish zou gaan.
17 januari 2016 16:21
Ik denk dat Van Aert hier toch wel een beetje de kriebels van krijgt. Hij wint net als vorig seizoen veel aan het begin van het seizoen, maar het WK gaat zo moeilijk worden. VDP is natuurlijk ook een stuk frisser. Misschien moet hij zijn seizoen toch iets anders op gaan bouwen.
17 januari 2016 16:23
MvdP. Beest.

(Vond de cross wel een beetje saai eigenlijk.)
17 januari 2016 16:24
Ik weet niet wat meer indruk op mij maakt, de overwinning van Van der Poel of het feit dat Purito zegt dat hij ernaast zat.

Het is voor de rest te hopen dat hij het snel voor gezien houdt in het veld.
17 januari 2016 16:24
Misschien wil Van Aert gewoon veel geld verdienen zoals Nys. Die werd ook vrijwel nooit wereldkampioen en toch haalde er niemand meer geld binnen. Ik denk niet dat die zijn seizoensopbouw ooit gaat aanpassen.
17 januari 2016 16:34
@Gebruikersnaam: http://www.wielerflits.nl/nieuws/131066/van-aert-hoopt-niet-nys-te-zijn.html
17 januari 2016 16:42
VDP steekt zich alvast niet weg in aanloop naar het WK, wat een prestatie. Voor VA is het ook een geslaagde dag: voorsprong in klassement is groter geworden en de druk voor het WK - waar hij toch moeilijk mee om lijkt te kunnen - ligt bij VDP. Leek me dat VA vandaag goed genoeg was om meer te doen in de achtervolging op VDP, maar dat niet deed op advies van Albert.
17 januari 2016 16:54
Deze top 7 zou ook wel de top 7 van het WK kunnen worden. Wel lullig voor Van der Haar dat hij de eeuwige derde lijkt te worden.
17 januari 2016 17:02
@hoofdisvrij
Zie je die trui die VDH draagt? Die is van de Europees kampioen...
17 januari 2016 17:13
@RRobson druk ligt bij vd Poel ?? De man is al wereldkampioen, heeft nu al laten zien wat het is om grote wedstrijden te winnen, terwijl Van Aert die grote titel nog moet pakken ... denk echt niet dat 3 wereldbeker wedstrijden op rij verliezen van je grootste concurrent erg goed is voor je zelfvertrouwen. Nee hoor de druk ligt echt gewoon bij Van Aert.
17 januari 2016 17:57
@rahimns ik bedoel de druk die een uitgesproken favorietenrol met zich meebrengt. Stel dat VA nu de evenknie was van VDP of zelfs alles aan flarden reed. Dan zou hij in Zolder geacht worden te winnen terwijl hijzelf en de media hem nu als underdog zullen beschouwen. En verder heeft hij toch al een grote titel beet dit jaar. Vergeleken met een jaar geleden zal hij dus zeker en vast met minder druk / stress aan de start van het WK staan. De hoop op een episch duel groeit ;)
17 januari 2016 17:58
Daarnaast geeft de grote Nys aan zelfs voor VA te willen rijden, met daarbij de opmerking: 'Alle belgen moeten eigenlijk voor VA rijden.' Lijkt me een aardige druk op de schouders van VA.
17 januari 2016 18:05
Mooie koers, maar wat K**** parcour. Verschrikkelijk om dit zo te zien! Saaie lussen, weinig hoogte verschil, vrijwel geen mooie stukken gezien in dit parcour. Helemaal in vergelijk met het NK van vorige week. Dat is echt een prachtig parcour, 100x beter dan dit!

Maar mooie terugkomst van MvdP. Lars ook goed, alleen had langer moeten wachten, dan had hij in mijn ogen meer kans gehad om nog 2de te worden.
17 januari 2016 18:08
vd Poel is mentaal ook supersterk. Terwijl bij Belgie alle druk op van Aert ligt, heeft Nederland met vdHaar nog een 2e troef.
17 januari 2016 20:10
Het was weer genieten van de live uitzending van de NOS en
dat met een Nederlander als wereldkampioen en een Nederlander als
Europese kampioen !!!
17 januari 2016 21:30
vd Haar mag zich op het WK in het wiel van van Aert vastbijten, dan wil ik wel zien wie er wint...
17 januari 2016 21:51
@wicky
VDH kan een echt goede Van Aert niet volgen, hij heeft gewoon net niet die power.
17 januari 2016 23:08
Tendam, het parcours in Zolder kent net als Valkenburg en Huijbergen een aantal steile klimmetjes die direct naar een bocht genomen dienen te worden. Van der Haar heeft op alle drie deze parcours laten zien dat hij hier beter is dan van Aert, ik denk dat van Aert blij mag zijn met een medaille op het WK. Hij is net te zwaar om op die klimmetjes mee te kunnen in vergelijking met van der Haar en Pauwels en mist de explosiviteit en techniek van Van der Poel...
Maar goed dat de Belgen mannetjes willen opofferen voor van Aert....
17 januari 2016 23:58
De uitzending van de NOS was niet live. Heb je niet gezien dat Van der Poel meteen na de finish de Sporza-verslaggever schoongewassen te woord stond? Om 17.15 uur zond Sporza hetzelfde opgenomen item uit. De NOS live bij het veldrijden? Kom nou, dat doen ze alleen als er geschaatst wordt !
18 januari 2016 00:22
Ze hadden wel gewoon een livestream itt tot sporza...
18 januari 2016 08:52
Iemand dat beter klimt dan E.Merckx moet op de weg rijden en de Giro of de Tour de France winnen en niet sukkelen in het veldrijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.