Van der Poel wint Scheldecross na beklijvend gevecht met Van Aert
Foto: Jos Kafoe
zaterdag 17 december 2016 om 16:06

Van der Poel wint Scheldecross na beklijvend gevecht met Van Aert

Mathieu van der Poel heeft zijn twaalfde zege van het seizoen binnen. De Nederlander won de Scheldecross na een beklijvend gevecht met Van Aert. In de slotronde was er een strijd op het scherpst van de snede. Risico’s werden niet geschuwd.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Speldenprikjes Van der Poel
Het duurde vandaag een tijdje voordat de cross op gang kwam. Vaak zien we dat Van der Poel en Van Aert vroeg van de rest wegrijden, maar vandaag wisten Toon Aerts, Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout in de eerste vier ronden bij de twee toppers te blijven.

Alleen Van der Poel kon in de derde ronde een klein gaatje slaan, maar Van Aert wist snel weer terug te keren, met de rest in het wiel. In de vijfde ronde waagde Van der Poel een tweede poging. Net als bij de eerste speldenprik deed hij dat in de buurt van de balkjes. Van der Poel sprong daar steeds een stuk sneller overheen dan Van Aert en kon zo elke keer tijdwinst boeken.

Pauwels houdt vol
De Belg kwam weliswaar weer terug, maar het koste meer moeite dan de eerste keer. Omdat het tempo vervolgens wat zakte, wisten ook de overige drie weer aan te sluiten, al was dat niet voor lang. Toen de twee toppers het tempo weer wat opvoerden, moesten Aerts en Vanthourenhout opnieuw passen. Pauwels kon nog wel in de buurt blijven.

Op het einde wist Pauwels andermaal terug te keren en deelde hij zelfs een speldenprikje uit, toen nog meer achtervolgers dreigden aan te sluiten. De Belg zag echter snel Van Aert op en over hem komen. De wereldkampioen ging vervolgens met twee seconden voorsprong de laatste ronde in.

Spannende slotronde
Van Aert slaagde er daarna in om de terugkeer van Van der Poel uit te stellen tot vlak na de balkjes. Wat volgde was een spannende strijd, die deed denken aan de veldrit in Gieten. De twee toppers legden met veel risico het restant van het parcours af.

De wedstrijd leek te gaan worden beslist op de laatste zandstrook. Van der Poel en Van Aert gingen daarom met een bijzonder hoge snelheid op de bocht af die naar deze strook leidde. Beiden wilden er als eerste aan beginnen, maar Van der Poel was net iets rapper door behoorlijk veel risico te nemen. Het was een wedstrijdje wie-remt-het-laatst.

De Nederlander sloeg vervolgens een klein gat in het zand. Dat was genoeg om als eerste over de streep te komen. Van Aert volgde vier seconden later als tweede, vlak voor Pauwels.

DVV Verzekeringen Trofee 2016-2017
Uitslag manche 5: Antwerpen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
5. flag-be Jens Adams (Crelan-Vastgoedservice)
6. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice)
10. flag-be Vincent Baestaens (Beobank-Corendon)

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
17 december 2016 17:18
Geraint het is ook een relatieve non-sport!
Er is maar 1 land waar het echt status heeft en dat is Belgie. Verder wordt het in geen enkel land echt serieus bedreven. De top is gewoon te smal om er heel veel superlatieven aan op te mogen hangen bij een uitslag. Zoals Pedaleur zegt heeft dat echter niets met amusementswaarde te maken. Maar het is gewoon niet een podium wat volledig recht doet aan topsporters zoals van Aert en van der Poel.
De Baloise Tour is bijv. in het wielrennen niet het allerhoogste podium, maar de prestatie van van Aert in de proloog mag daar wel al een stuk indrukwekkender genoemd worden dan welke winst in welke veldrit dan ook. Of ben je dat niet met me eens?
17 december 2016 17:23
Die Belgen zijn zo dom dus nog niet dat zij de cyclocross hoog houden. Ik prijs hen ervoor. Het veld dat er rijdt is waarschijnlijk ook precies de wereldtop, anders zouden er zeker uitdagers komen van ver.
17 december 2016 17:37
Mathieu met een echt 'Maxje', echt F1 crossen!
17 december 2016 17:49
Mooiste cross dit jaar tot nu toe. Uitstekende cross ook weer van Pauwles. Ik begon zowat te hopen dat hij de lachende derde zou worden tussen al dat geweld van Woutje en Matje.
17 december 2016 17:49
Laat ik het zo zeggen : Aan hun activiteiten in het veld kan men afleiden dat van Aert en van der Poel genoeg in zich hebben om een carriere op de weg te ambieren, ik zou dat ook snel doen als ik hen was.
17 december 2016 18:02
@klootje
Mwah, een Tony Martin uit vorm en Reto Hollenstein zou ik niet direct hoger inschatten dan Van der Poel en Pauwels, die trouwens beiden ook in de Ronde van België al mooie dingen lieten zien. Dat is nu eenmaal een ronde waar veldrijders vaak uitblinken tegen wegrenners die niet in topvorm zijn.
17 december 2016 18:10
En bij de NOS blijven ze maar zeggen dat dit maar een regionale sport is.Bij het schaatsen komt er tegenwoordig een man en een paarden kop kijken.Maar ze blijven wel elke regionale schaatsport uitzenden.
17 december 2016 18:35
Maar als prestatie is het veel meer een representatief ijkpunt. Geldt voor van de Poel ook toen hij daar mooie dingen liet zien. Dat is waar naar verwezen wordt als we het over hun potentie op de weg hebben, niet bijv. hoe hij vandaag van Aert meesterlijk out-smart. Of hoe van Aert oppermachtig WK wordt. Of wat dan ook.
17 december 2016 18:39
Representatief wel, maar niet indrukwekkender. Van Aert heeft zijn indrukwekkendste prestaties in de winter geleverd, in de vroege zomer kan hij nooit de vorm hebben gehad om daar bij in de buurt te komen.
17 december 2016 19:42
Des te indrukwekkender zou je daarom kunnen zeggen.
17 december 2016 21:29
Beklijvende koers zowel bij vrouwen als mannen , TOPSPORT
Nu..... als de beide (heren) tenoren overstappen naar de weg hebben we het grote gat en zullen de vazallen kunnen vechten voor de schnabbels op de" regionale " wedstrijden.
Gokje : Mathieu naar de "duivel" Lefevere (indien LIDL Duitsland hoofdsponsor wordt) en Wout naar Trek
17 december 2016 23:14
Vandaag zowel de dames als de heren elite live zien rijden, twee mooie wedstrijden gezien.
17 december 2016 23:34
Ik heb met een beklijvende interesse naar de cross gekeken op de TV. Echt een woord voor de gewone burger: beklijvend.
18 december 2016 00:01
Ach, op de dag van het Groot Dictee der Nederlandse Taal misstaat een term als beklijven allerminst. Dat de Belgen dat dictee vervolgens winnen gun ik ze overigens van harte, al zal het slechts een schrale troost zijn voor ze.
18 december 2016 15:58
Niet zij moeten naar het asfalt, het asfalt moet naar de cross, ook een Sagan zou niet misstaan, die neemt vier balkjes tegelijk en zou menig warm maken voor de cross als ie ook nog koek en zopie zou verkopen ipv dat mannenbier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.