Van Garderen vervangt Quinziato voor WK ploegentijdrit, Italiaan per direct gestopt

Van Garderen vervangt Quinziato voor WK ploegentijdrit, Italiaan per direct gestopt

Manuel Quinziato als Italiaans kampioen tegen de klok

vrijdag 15 september 2017 om 18:39

Manuel Quinziato is twee dagen eerder gestopt dan aanvankelijk gedacht. De 37-jarige Italiaan zou aanvankelijk aanstaande zondag met zijn ploeg BMC een gooi doen naar de wereldtitel in de ploegentijdrit. Na bestudering van het parcours acht Quinziato zich echter niet de juiste persoon hiervoor, zo laat hij weten op de Facebook-pagina van de ploeg.

Tejay van Garderen zal hierdoor als vervanger van Quinziato aan de start staan. “Ik wist al dat ik niet in absolute topvorm aan de start zou verschijnen van het WK. Ik was er aanvankelijk echter van overtuigd dat ik een belangrijke rol kon vervullen, omdat het een discipline is die me ligt. Na bestudering van het parcours ben ik hier echter op teruggekomen. Ik weet wat ik kan, maar vooral ook wat ik niet kan. Het parcours kent teveel hoogtemeters. Tejay, die als reserve op de lijst stond, komt op dit parcours veel beter tot zijn recht. Ik wil uiteindelijk het beste voor het team, en dat ze een zo groot mogelijke kans maken op winst. Dan moet je niet zelfzuchtig zijn.”

Door de beslissing komt er een toch wat abrupt einde aan een zestienjarige carrière, die Quinziato voerde langs Lampre (2002-2004), Saunier Duval (2005), Liquigas (2006-2010) en BMC (2011-2017).  Hij won in zijn loopbaan twee etappes in de toenmalige Eneco Tour, de nationale tijdrittitel en tweemaal WK-goud met BMC in deze discipline. Toch kijkt de Italiaanse allrounder uit naar de toekomst. “Ik kan niet wachten om te beginnen als zaakwaarnemer van huidige coureurs.”

Dit artikel delen:

37 Reacties

Geflitst 15 september 2017 om 18:45

Ruikt een beetje naar… amateurisme.

klootje kriekeljon 15 september 2017 om 18:46

Arme Karsten.

MatthiasVDH 15 september 2017 om 18:50

Wat is de functie van een zaakwaarnemer tussen januari en juni?

Random wielerliefhebber. 15 september 2017 om 18:52

@matthias, de “zaak” waarnemen

Mwielerfan 15 september 2017 om 18:58

Contract verlengingen en oriënterende gesprekken en niet zo orienterende gesprekken

PedroDelgado 15 september 2017 om 19:01

Dapper, nobel en ook triest. Zo’n renner verdient toch een afscheidskoers? Waarom niet noch in Lombardia starten?!

nederbelg 15 september 2017 om 19:08

Klinkt een beetje als ‘Voor het zingen de kerk uitgaan’. Of het moet zijn dat er aanwijzingen waren dat hij vals zou gaan zingen…hij eindigt alvast niet op een valse noot.

ah-ja 15 september 2017 om 19:12

Of is ie gepakt?

Random wielerliefhebber. 15 september 2017 om 19:19

Het klinkt nobel naar dit verhaal kan toch niet kloppen? Waarom bestudeerd hij nu pas het parcours? En als dit parcours hem echt zo slecht zou liggen was die toch niet geselecteerd? Dit is 1 van de belangrijkste seizoensdoelen voor bmc, ze hebben zelfs een ploegentijdrit trainingskamp gehad waarin ze waarschijnlijk het parcours hebben nagebootst gehad. En dan zoiets?

Vaag verhaal

Ik ruik doping en denk aan Samuel Sanchez, ik proef mysterie en ben achterdochtig.

Vlinder 15 september 2017 om 19:26

@geflits ; huh… amateurisme?…dat snap ik niet. Het teambelang vooropstellen en je eigen ‘ego’ daar onderschikt aan maken getuigt mijn inziens van een grote professionaliteit en een eerlijke persoonlijkheid. Kunnen veel mensen in deze wereld een voorbeeld aannemen.

achilles 15 september 2017 om 19:42
Quote:
Het klinkt nobel naar dit verhaal kan toch niet kloppen? Waarom bestudeerd hij nu pas het parcours? En als dit parcours hem echt zo slecht zou liggen was die toch niet geselecteerd? Dit is 1 van de belangrijkste seizoensdoelen voor bmc, ze hebben zelfs een ploegentijdrit trainingskamp gehad waarin ze waarschijnlijk het parcours hebben nagebootst gehad. En dan zoiets?

Blijkt toch gewoon vaak dat een wk-parcours moeilijk in te schatten is. Ieder jaar zie je sprinters aan de ene kant en pure klimmers aan de andere kant die allebei denken kans te maken. Zelfs de allerbeste van het lot, Peter Sagan, ging ook gaan verkennen en toch verkeek hij zich een beetje op het parcours in Rio toen zijn buddy Greg olympisch goud pakte.

On: Tejay had ik altijd als eerste keus meegenomen.

Rhohan 15 september 2017 om 19:42

@Vlinder:
Niet zozeer van Quinziato zelf, maar van de ploegleiding. Die achten hem blijkbaar wel capabel voor dit parcours, dus die tonen hier weinig inzicht in de renners die ze opstellen.

Geflitst 15 september 2017 om 19:42

@vlinder
Amateuristisch van BMC. Dit hadden ze moeten weten. Je stelt geen ploeg samen als je het parcours niet kent, zeker niet als je er echt een doel van maakt.

Chaba 15 september 2017 om 19:43

Ja het getuigt van professionalisme zeg je? Eerlijke persoonlijkheid, dat wel maar het is wel amateuristisch dat hij nu pas het parcours bekijkt en dit beslist. Nu kan van Garderen zich ook niet meer goed voorbereiden.

Vlinder 15 september 2017 om 19:48

@geflitst en @Rhohan; dank je, nu snap ik het, de ploeg bedoel je. Ja, die hebben het idd waarschijnlijk niet goed ingeschat/verkend. Wel jammer dat Quinziato nu niet een echte afscheidskoers heeft. Maar ja, het is wat het is.

Koersmaniak 15 september 2017 om 19:55

Heel vreemd, ploegen zoals BMC bereiden zich een maand voor op het WK ploegentijdrijden, gaan op trainingsstage, simuleren het parcours en 2 dagen ervoor bekijkt een van de renners pas het parcours en ziet hij het pardoes niet meer zitten.

Vlinder 15 september 2017 om 20:02

@Chaba; het is in mijn ogen niet zo raar, bestuderen van een koers op papier is niet hetzelfde als 'de praktijk' (dat was bij de Vuelta toch steeds het geval?). En ik geloof niet dat veel renners de plek van tevoren bezoeken. Bovendien stond van Garderen op de reserve en daarmee neem ik aan dat hij ook goed is voorbereid.

marehoek 15 september 2017 om 20:18

Ik kan me niet voorstellen dat de verantwoordelijk van BMC niet het
parkoers van de ploegentijdrit hebben verkend.
Ze hebben een sessie gehad met hun ploeg om te trainen en geloof maar
dat ze getraind hebben naar aanleiding van het ariërs van de WK.
Dit riekt , zeg maar rustig het stinkt bij BMC en dat is na SKY de tweede ploeg.

Verweggistan 15 september 2017 om 20:24

BMC heeft het parcours bekeken en ging er vanuit dat hij het parcours wel aankon, want Quinziato komt echt wel een bergje over; Quinziato voelde zich niet topfit en ging voor de zekerheid het parcours maar eens bekijken, zag toen dat het lastiger was dan hij dacht en gaf bij de ploegleiding aan dat hij beter zijn plek kon afstaan. Zou ook gewoon kunnen.

nederbelg 15 september 2017 om 20:25

@marehoek @random
Yep.
Smells like Samuel Sanchez Spirit

mollemarijden 15 september 2017 om 20:26

Van Garderen was al behoorlijk goed in vorm in de Vuelta. Dus zeker niet raar!

ah-ja 15 september 2017 om 21:00

Amateurisme ja. Ik las zelf dat ze een ploegentijdsrittrainingskamp gedaan hebben. Tijdens zo’n ploegentijdrittrainingskamp ga je toch samen door het parcours van het WK. Anders was dit maar een amateuristisch ploegentijdrittrainingskamp.

ah-ja 15 september 2017 om 21:02

Quinziato zit aan het spul, laatste kunstjes ja ja…

Vlinder 15 september 2017 om 22:03

@Verweggistan: Zo heb ik het bericht ook gelezen en ik vind dat ook heel aannemelijk. Bovendien is van Garderen sterk bergop en is nu in goede vorm, beter dan Quinziato. Dat gaf Quinziato zelf ook aan. Ik lees veel achterdocht hier maar is Quinziato ooit verdacht geweest? Kan het nergens terugvinden…

nederbelg 15 september 2017 om 22:53

Slechte communicatie. Om mogelijke verdachtmakingen te counteren hadden ze een verhaaltje moeten in elkaar steken dat Q een spierscheurtje had opgelopen op training. Nu is het gewoon knullig het deksel van de beerput halfopen laten liggen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.