Veldrijder Van Aert wint Schaal Sels over grind- en kasseistroken
foto: Marcel Koch
zondag 28 augustus 2016 om 16:28

Veldrijder Van Aert wint Schaal Sels over grind- en kasseistroken

Wout van Aert heeft op imposante wijze Schaal Sels 2016 naar zich toegetrokken. De 22-jarige Belg van Crelan-Vastgoedservic kwam in een koers vol grind- en kasseistroken solo aan in Merksem. Achter hem eindigden Timothy Dupont en Stijn Steels als twee en drie.

Kopgroep met Nederlanders
Al voordat de koers een ommetje door Nederland maakte, was er een kopgroep van tien renners vertrokken. Philipp Walsleben (Beobank-Corendon), Robbie van Bakel (Metec-TKH presented by Mantel), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Dries De Bondt (Vérandas Willems), Michael Reihs (Stölting Service Group), Josef Černý (CCC Sprandi Polkowice), Jacob Scott (An Post-ChainReaction), Jake Kelly (Team Wiggins), Wesley Kreder en Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton) maakten in de eerste wedstrijduren het mooie weer.

Mechanische problemen
Op de in totaal zo’n zestig kilometer over kasseien en grindstroken, regende het lekke banden en mechanische defecten. Onder andere onze landgenoot David van der Poel was daarvan het slachtoffer. De kopgroep kreeg op haar beurt geen ruime voorsprong. Dat kwam vooral door het beulswerk van Crelan-Vastgoedservice, die vertrouwen hadden in wereldkampioen veldrijden Wout van Aert. Na een spervuur van demarrage uit het peloton, kwam op 65 kilometer voor de meet alles weer samen vooraan, waar de eerste groep ongeveer veertig renners telde.

Van Aert geeft gas
Na de hergroepering vooraan, kon Timothy Dupont zijn benen niet stilhouden. Het was echter Van Aert die de lont in het kruitvat stak. Hij kreeg elf renners mee, waaronder opnieuw Van Goethem, maar ook Coen Vermeltfoort en een ijzersterke Taco van der Hoorn. De wereldkampioen veldrijden keek eens om zich heen en zag dat een aantal mannen het moeilijk hadden. Hij schudde nogmaals aan de boom, waardoor de mannen van de jongens werden onderscheiden. Ondertussen was het duidelijk dat de elf vooraan om de zege gingen strijden.

Spannende slotfase
Na diverse aanvalspogingen en materiaalpech voor onder andere Van der Hoorn, bleven er zes renners vooraan over: Van Aert, Timothy Dupont (Vérandas Willems), Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles), Tim De Clercq, Stijn Steels (beiden Topsport Vlaanderen-Baloise) en nog altijd Van Goethem, die een fantastische koers reed. Op de laatste onverharde strook op de Donkweg was het andermaal Van Aert die een bom gooide. Nu had niemand een antwoord op zijn demarrage, waardoor de jonge Belg zijn wegseizoen afsloot met winst in de 91ste edite van Schaal Sels.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2016 16:31
Knappe overwinning en een mooie koers. Compleet met livestream!
Van Aert pakt op de laatste onverharde strook van 700m gewoon 10 seconden op zijn 6 vluchtmakkers.
De Belgische co-commentator vond dat hij met zo'n dijspieren eigenlijk gewoon op de weg moet rijden.
28 augustus 2016 16:31
ah, de vooraf verwachte winnaar. :)
28 augustus 2016 17:11
Mooie koers gezien.van aert duidelijk de beste man in koers . Het zal een saai cross seizoen worden . Toch zeker het eerste deel en dan maar hopen dat van der poel er snel weer bij is . Hij is de eenge die wat weer werk kan bieden aan van aert
28 augustus 2016 17:49
Woutjeee
28 augustus 2016 17:54
Van Aert wint alle klassementen in de cross en Van der Poel het WK? Waar is het WK eigenlijk komend seizoen?
28 augustus 2016 17:59
Luxemburg
28 augustus 2016 18:39
Mooie zege van Van Aert en ook Van Goethem liet zich goed zien.
28 augustus 2016 19:27
Misschien is het hopen dat Van Aert als de veldritten beginnen wat minder in vorm is anders wordt het een heel saaaaai veldrit seizoen.
28 augustus 2016 19:33
Jammer van de pech voor Taco van der Hoorn. Reed een sterkte wedstrijd. Renner die steeds boven komt drijven op de kasseien. Van Goethem ook weer op stoom.
28 augustus 2016 19:51
@koos1

Ziet het er voor jou uit dat Van Aert wat minder in vorm gaat zijn? ;) dit zit al met behoorlijke hoogvorm. Reken er dus maar op dat die binnen 4 weken top gaat zijn.
28 augustus 2016 23:21
Mits geen blessures gaat Wout een kanonstart maken dit veldritseizoen. Maar hoe november dan verloopt is een vraagteken voor mij. Eind december t/m eind januari is belangrijk om goed te zijn en niet ziek te worden.
29 augustus 2016 09:41
Wout is een Baas!
29 augustus 2016 11:52
Zeer sterk WvA! Hopelijk heeft hij tegenstand bij het crossen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.