Vijf Euskaltel-renners zoeken nog naar ploeg voor komend seizoen
donderdag 2 januari 2014 om 22:11

Vijf Euskaltel-renners zoeken nog naar ploeg voor komend seizoen

Euskaltel

foto: Sirotti

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, is er definitief een einde gekomen aan het bestaan van de Euskaltel-Euskadi. De Baskische ploeg, die exact twintig jaar terug voor het eerst op het wielertoneel verscheen, slaagde er niet in voldoende geldschieters te vinden voor een doorstart. Inmiddels hebben nagenoeg alle renners die vorig jaar in het kenmerkende oranje tricot reden duidelijkheid over hun toekomst, op vier na. Tot die laatste groep behoort ook nog altijd Samuel Sanchez, nota bene jarenlang de belangrijkste renner van Euskaltel.

Het laatste nieuws omtrent de 35-jarige Sanchez was dat een transfer naar Tinkoff-Saxo is afgeketst. Enkel het ProContinentale Colombia-Coldeportes wordt hier een daar nog met de Spanjaard in verband gebracht. Naast Sanchez zijn ook Ruben Perez, Gorka Verdugo, Jorge Azanza en Steffen Radochla nog zoekende. Die laatste twee hebben echter al aangegeven de kans dat ze hun wielercarrière zullen beëindigen niet klein achten.

Eerder besloten Mikel Astarloza, Egoi Martinez, Arian Saez en André Schulze – die ploegleider wordt bij NetApp-Endura – al hun fiets aan de wilgen te hangen. Van de negentien overige renners zijn er slechts zeven in geslaagd op het WorldTour-niveau actief te blijven: Igor Anton, Gorka en Ion Izagirre, Juan José Lobato (allen Movistar), Mikel Landa (Astana), Mikel Nieve (Sky) en Romain Sicard (Europcar). Pello Bilbao vond met Caja Rural een ProContinentale-werkgever, terwijl de rest het met het continentale niveau moet doen. De laatste renners die een ploeg hebben gevonden zijn Jon Aberasturi en Miguel Minguez, die vandaag werden voorgesteld door het kleine Baskische ploegje Euskadi.

Euskaltel-renners 2013 en hun bestemming
flag-es Igor Anton > Movistar Team
flag-es Gorka Izagirre > Movistar Team
flag-es Ion Izagirre > Movistar Team
flag-es Mikel Landa > Astana
flag-es Juan José Lobato > Movistar Team
flag-es Mikel Nieve > Sky ProCycling
flag-fr Romain Sicard > Team Europcar
flag-es Pello Bilbao > Caja Rural-RGA
flag-es Jon Aberasturi > Euskadi
flag-es Garikoitz Bravo > Efapel-Glassdrive
flag-es Ricardo Garcia > Team Ukyo
flag-si Jure Kocjan > Team SmartStop
flag-pt Ricardo Jorge Mestre > Efapel-Glassdrive
flag-es Miguel Minguez > Euskadi
flag-es Juan José Oroz > PinoRoad-Vina Santa Cruz
flag-gr Ioannis Tamouridis > SP Tableware
flag-es Pablo Urtasun > PinoRoad-Vina Santa Cruz
flag-si Robert Vrecer > Team Voralberg
flag-es Mikel Astarloza > einde carrière
flag-es Egoi Martinez > einde carrière
flag-es Adrian Saez > einde carrière
flag-de André Schulze > einde carrière
flag-ru Alexander Serebryakov > dopingschorsing
flag-es Jorge Azanza > ??
flag-es Ruben Perez > ??
flag-de Steffen Radochla > ??
flag-es Samuel Sanchez > ??
flag-es Gorka Verdugo > ??

In twintig seizoenen Euskaltel werden in totaal 152 overwinningen geboekt, waaronder totaal twintig ritzeges in de drie grote rondes en eindzeges in de Dauphiné, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van het Baskenland. Samuel Sanchez zorgde verder voor podiumplaatsen in de Vuelta a España (2007 & 2009) en de Tour de France (2010), en won, weliswaar in het shirt van de Spaanse nationale ploeg, de Olympische wegrit te Peking in 2008. Bekende ex-renner van de Baskische trots zijn, naast Sanchez, onder meer Joseba Beloki, Roberto Laiseka, Iban Mayo en Haimar Zubeldia.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.