Elia Viviani doet het opnieuw in Hamburg, grote uitdager Ackermann valt
foto: Lukas Schulze/Getty Images
zondag 19 augustus 2018 om 16:21

Elia Viviani doet het opnieuw in Hamburg, grote uitdager Ackermann valt

Elia Viviani heeft de 24e editie van de EuroEyes Cyclassics Hamburg op zijn naam geschreven. De Italiaan van Quick-Step Floors was duidelijk de snelste in de massasprint, die werd beslist zonder Pascal Ackermann. De thuisfavoriet kwam namelijk ten val in de slotkilometer. Vorig jaar wist Viviani ook al de Duitse eendagswedstrijd te winnen.

In en rond havenstad Hamburg was het vandaag koers! De EuroEyes Cyclassics Hamburg was namelijk toe aan zijn 24e editie. Het concept is vrij simpel: op het programma staan 216,4 – relatief vlakke – kilometers, met als scherprechter de korte maar steile Wasenberg (700 meter aan 10%). Deze kuitenbijter stond driemaal op het menu, met de laatste passage op vijftien kilometer van de finish.

Vooraf was de grote vraag: kon er dit keer wel een aanvaller uit de greep blijven van de sprintersploegen? BORA-hansgrohe, Quick-Step Floors en UAE Emirates – de ploegen van topfavoriet Pascal Ackermann, titelverdediger Elia Viviani en Alexander Kristoff – wilden het in ieder geval laten uitdraaien op een sprint.

Vijf renners kiezen het hazenpad 
Al snel na het uitrijden van Hamburg kozen vijf renners het hazenpad. Ivan García Cortina, Alessandro de Marchi, Winner Anacona, Kamil Gradek en Jevgeni Sjaloenov werkten goed samen, wat hun voorsprong deed groeien naar ruim drie minuten. Met nog veertig kilometer te gaan was de achterstand van het peloton echter geslonken tot anderhalve minuut.

Van Poppel en Kristoff anticiperen
De eerste twee passages van de Wasenberg brachten niet het gewenste effect, maar op de derde en laatste passage – met nog vijftien kilometer te gaan – was het oorlog. Een kopgroep van acht renners wist weg te rijden. De belangrijkste namen? Daryl Impey, Danny Van Poppel, Alexander Kristoff, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Sonny Colbrelli en Jan Bakelants.

Topfavoriet Ackermann valt, Viviani wint opnieuw
Vooral de aanwezigheid van Kristoff en Van Poppel was opvallend. Beide sprinters probeerden te anticiperen, maar op vijf kilometer van de finish viel het peloton de vluchters op de nek. De onvermijdelijke sprint bleek inderdaad onvermijdelijk.

BORA-hansgrohe probeerde Ackermann naar de overwinning te loodsen, maar de Duitser kwam in de slotkilometer ten val. Zonder de topfavoriet probeerde Groupama-FDJ zijn sprintkopman Arnaud Démare te piloteren. De Fransman ging ook op het goede moment aan, maar werd simpel overvleugeld door Viviani. De Italiaan wist zo voor een tweede keer op rij te winnen in Hamburg.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2018 16:35
Ik hoop niet dat ze bij Lotto-Jumbo na de goede Tour denken dat ze er al zijn.

Vooral Roglic en heeft een fantastisch seizoen gereden tot nu toe maar het is aan de rest van de ploeg er een goed gevolg aan te geven.
    19 augustus 2018 16:43
    Alleen de Tour gezien dit jaar of zo ???
    19 augustus 2018 17:32
    @PietFriet wielrennen is meer dan alleen de tour: Groenewegen heeft al 11 overwinningen en pascal eenkhoorn is ook gaande dit seizoen, afgelopen week heeft sepp kuss zich bewezen in de tour of utah met 3 ritten en de eindoverwinning
19 augustus 2018 16:37
@pietfriet
Je hebt de koers zeker niet gezien? Van Poppel was een van de sterksten in koers, maar zat achter een val in de laatste km.
19 augustus 2018 16:42
Danny van Poppel als aanvaller. Wat mij betreft mag hij aan deze strijdwijze vervolg geven. Helaas werd de vluchtpoging te niet gedaan.
    19 augustus 2018 17:00
    Groenewegen heeft deze nieuwe strijdwijze van TLJ al opgevolgd vandaag, dus Roompot en andere kleine ploegen mogen hun borst natmaken in de ambitie meest strijdvaardige renner te worden.
19 augustus 2018 16:48
Die val in de finale schakelde de mannen van TLJ ook meteen uit... jammer er had hier meer in gezeten.
19 augustus 2018 16:52
Toch is het bemoedigend dat van Poppel dit ook beter en beter gaat beheersen. Afgelopen voorjaar kwam hij iets tekort, maar vergelijkbare situaties zal hij komend jaar wel aankunnen schat ik zo. Qua pure snelheid komt hij iets tekort, maar van Poppel en Jumbo investeren dit jaar goed in hem. Heb alle vertrouwen dat het zijn vruchten gaat afwerpen op termijn.
    19 augustus 2018 16:55
    Dit ligt Van Poppel goed, aanvallen met een kleine groep. Het keurslijf van de massasprinter lijkt hem minder te liggen. Ik zou zeggen: laat gaan dat sprintproject (levert in zijn geval weinig op) en laat hem lekker aanvallen.
    19 augustus 2018 17:06
    Want dat is niet met elkaar te combineren? Ik zie de focus op het sprinten zijn aanvallen dit seizoen in ieder geval niet in de weg zitten. Waarom zou hij een van beide op moeten geven?
    19 augustus 2018 17:07
    Dan had TLJ beter zijn broer kunnen halen.
    19 augustus 2018 17:11
    Lijkt me veel te vroeg om dat project te laten lopen. Het project van Poppel is volgens mij juist gebaseerd op het creëren van een sprinter met inhoud. Ik las ergens voor de Giro ook een interview dat hij tot dan toe bijvoorbeeld helemaal geen sprinttraining had gedaan om zich eerst op inhoud te focussen. Van Poppel ondergaat een transformatie nadat Sky hem 2 jaar niet goed gebruikt heeft, maar dat hij kan sprinten heeft hij al bewezen. Soms, en ik denk dat dat hier het geval is, moet je één stapje terug doen om er twee vooruit te doen.
    19 augustus 2018 17:12
    Nee, want zijn broer is lang zo goed niet. Van Poppel is meer een allrounder dan een sprinter, en lijkt ook gewoon meer lol te beleven aan aanvallen. Puur mijn eigen inschatting hoor, het kan zijn dat hij massasprints geweldig vindt.
    19 augustus 2018 17:16
    Ik denk dat Trentin aanvallen ook leuker vindt dan sprinten. Dat betekent nog niet dat het niet zonde zou zijn als ie dat talent ook af en toe benut. ;)
    19 augustus 2018 17:17
    De koerswijze waar je de meeste plezier aan beleeft moet je natuurlijk niet de nek om draaien, maar om het binnen een WT-ploeg altijd voorrang te geven slaat ook nergens op. Uiteindelijk wordt je afgerekend op resultaat en dan is de grootste kans op succes in het geval van Van Poppel vaak genoeg te vinden in de sprint.
    19 augustus 2018 17:24
    En ik denk dus dat hij meer succes zou kunnen hebben als hij voor de aanval kiest... nadeel is natuurlijk dat weinigen met hem door zullen rijden.

    Maar goed, we wachten de massasprints in de Vuelta af. Hij lijkt in elk geval de goede benen te hebben teruggevonden.
    19 augustus 2018 17:26
    @tendam
    Klopt, hij heeft iets meer talent dan zijn broer maar TLJ heeft hem toch duidelijk voor sprints gehaald waar Groenewegen niet aan mee doet en niet als aanvaller?
    19 augustus 2018 17:28
    Nadeel is ook dat kansen voor succesvolle aanvallen, op terrein waar hij kans heeft, niet zo vaak voorkomen. Dat 'meer kans' is daarmee alleen heel specifiek toepasbaar op die dagen dat het terrein geschikt is, er geen controle is vanuit het peloton en de rest met hem op pad wil.
    19 augustus 2018 18:20
    Was zijn grootste zege in de vuelta niet met een break?
    19 augustus 2018 18:38
    Nee, dat was in een sprint.
19 augustus 2018 17:06
@tendam
Helemaal met jou eens. Danny laat zien, dat hij de aanval zoekt en dat goed beheerst. Dus gauw afscheid nemen van dat sprintproject.
Jammer dat een valpartij TLJ van een goede klassering afhoudt.
    19 augustus 2018 17:11
    Wat heeft dat aanvallen van Van Poppel tot nu toe dan meer opgeleverd dan het sprinten? Ik vind het in bepaalde koersen een hele goede koerswijze, maar waarom zou je daarnaast de kans op overwinningen in de massasprints laten voor wat ze zijn? Beetje zonde om op die dagen, en dat zijn er nogal wat, je talent niet te benutten.
19 augustus 2018 17:09
De laatste keer dat Viviani geen top 2 reed in een sprint? 23 februari. Onwaarschijnlijk.
19 augustus 2018 17:31
Van Poppel zou eigenlijk een voorbeeld moeten nemen aan Magnus Cort Nielsen . Die valt ook aan als sprinter
    19 augustus 2018 17:42
    Van Poppel hebben we dit jaar ook al vaak zien aanvallen.
    19 augustus 2018 17:57
    Alleen maakte het iets minder indruk dan mcn
19 augustus 2018 21:49
De klasse druipt er vanaf bij Morkov en Viviani.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.