Voorbeschouwing: Bretagne Classic-Ouest France 2017
zondag 27 augustus 2017 om 09:00

Voorbeschouwing: Bretagne Classic-Ouest France 2017

Aanstaande zondag is er naast het koersgeweld in Spanje ook koers in Frankrijk. In Bretagne om precies te zijn. De 81e editie van de Bretagne Classic kan rekenen op een mooi deelnemersveld. Het parcours geeft aanvallers een goede kans. Kunnen zij een massasprint voorkomen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De eerste editie van de Bretagne Classic werd georganiseerd in 1931, waardoor we dit jaar toe zijn aan de 81e editie. Pas in de editie van 1979 werd het Franse feestje verstoord door een winnaar van een andere nationaliteit. De voor het Franse Miko-Mercier-Vivagel rijdende Brabander Frits Pirard was de eerste niet-Fransman die wist te winnen in Plouay. Tot op de dag van vandaag is Pirard de enige Nederlandse winnaar in Bretagne.

Op de erelijst prijken een aantal grote namen. Sean Kelly was de tweede niet-Fransman die wist te winnen, dat was in 1984. Ook Franck Vandenbroucke (1996) en Michele Bartoli (2000) waren ooit de sterkste in de Bretonse eendagskoers. Sinds 2005 staat de koers op de ProTour kalender, die in 2011 overging in de WorldTour. De eerste renner die de koers op het hoogste niveau won, was George Hincapie in 2005. Een jaar later was een jonge Haai van Messina de sterkste. Nibali klopte Juan Antonio Flecha in de sprint.

Vorig jaar wist Oliver Naesen de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Ondanks een late aanval van olympisch kampioen Greg Van Avermaet op de Ty Marrec, mochten Alberto Bettiol en Naesen het met elkaar uitvechten. In een sprint met twee bleek Naesen veel sterker dan Bettiol. Kristoff werd daarachter derde.

Laatste tien winnaars:
2007: flag-fr Thomas Voeckler
2008: flag-fr Pierrick Fédrigo
2009: flag-au Simon Gerrans
2010: flag-au Matthew Goss
2011: flag-si Grega Bole
2012: flag-no Edvald Boasson Hagen
2013: flag-it Filippo Pozzato
2014: flag-fr Sylvain Chavanel
2015: flag-no Alexander Kristoff
2016: flag-be Oliver Naesen

Parcours
Vanuit het vertrek in Plouay gaan de renners over een heuvelachtig parcours waarin in totaal 3000 hoogtemeters zitten. De Mûr-de-Bretagne moet twee keer worden beklommen. Na de eerste passage wordt er rechtsom een lus gemaakt, om na 95 kilometer weer bij de Mûr-de-Breatagne te komen. Vervolgens wordt er linksaf geslagen richting Plouay. Na een totaal van 241,7 kilometer komen de renners op het lokale rondje door Plouay. Daarin zijn de bekende scherprechters te vinden: de Côte de Marta en de Côte de Ty Marrrec. Met een maximaal stijgingspercentage van tien procent is deze laatste helling ideaal voor een late uitval, om de sprinters op afstand te rijden of om weg te rijden met een groepje.

De Mûr-de-Bretagne tijdens de Tour de France van 2011 – foto: Sirotti

Vanaf de Ty Marrec gaat de weg in een licht dalende lijn naar de aankomst. In deze fase wordt het peloton doorgaans op een lijn getrokken met als doel een massasprint te realiseren. Op anderhalve kilometer van de meet zijn er nog twee bochten, waarna het na een stuk in dalende lijn vlak voor de finish weer licht omhoog loopt.

Via deze site kun je het gehele parcours op video bekijken 

Favorieten
Het rugnummer 1 prijkt op de rug van Oliver Naesen. De winnaar van de vorige editie reed een goede BinckBank Tour en zal die vorm graag doorzetten in de Bretagne Classic. Om voor de tweede keer op rij een massasprint te ontlopen zal hij moeten aanvallen. Het is zeker dat er dit jaar meer op hem gelet wordt dan vorig jaar, en de andere favorieten zullen hem niet zomaar de ruimte geven. Zijn vluchtgenoot van vorig jaar, Alberto Bettiol, staat ook aan de start. De Italiaan die volgend jaar in dienst van BMC koerst, kende een goed voorjaar en reed onlangs nog in de Clásica San Sebastian naar een knappe zesde plaats. Bij Cannondale-Drapac kunnen ze op meerdere paarden wedden. Ook mannen als Dylan van Baarle en Sep Vanmarcke kunnen goed uit de voeten op dit parcours.

Kan Van Avermaet zijn seizoen een goed vervolg geven? – Foto: Sirotti

In zijn jacht op de eindoverwinning in de WorldTour kunnen we ook Greg Van Avermaet van voren verwachten. De renner van BMC zal extra punten willen scoren om Tom Dumoulin op afstand te houden. Vorig jaar probeerde Van Avermaet het al met een late uitval op Ty Marrec, maar bleef hij zonder succes. Eenzelfde scenario mogen we dit jaar wederom verwachten van de olympisch kampioen. Zijn ploeg kan naast Van Avermaet ook inzetten op sterke mannen als Jean-Pierre Drucker, Silvan Dillier en de recent gevormde veelwinnaar Dylan Teuns.

Kan Matthews zijn vorm uit de Tour doortrekken? – foto: Sirotti

Een renner die op dit parcours uitstekend uit de verf komt is Michael Matthews. De sprinter van Sunweb-Giant won de afgelopen Tour de France het puntenklassement. In de vorige editie van de Bretagne Classic werd Matthews vierde. In de pelotonssprint was enkel Alexander Kristoff sneller. De Noorse kopman van Katusha-Alpecin zal ook dit jaar gebrand zijn op zijn tweede zege in de Franse eendagskoers. Kristoff is goed uit de Tour gekomen. Hij was sindsdien succesvol in de RideLondon Classic, op het Europees Kampioenschap en in de Arctic Race of Norway. Kan Kristoff in Plouay zijn eerste WorldTour-zege in zijn Europese trui pakken?

Zet Alexander Kristoff zijn zegereeks voort? – foto: ASO

Namens het Franse FDJ moet Arnaud Démare de kastanjes uit het vuur halen. Hoewel hij een etappe wist te winnen, eindigde zijn Tour de France in mineur. Démare wist in de negende etappe niet op tijd binnen te komen en moest met drie ploeggenoten de Tour verlaten. In de Cyclassics Hamburg stond de Franse kampioen er weer. Hij werd tweede achter Elia Viviani. De Italiaan van Sky is bezig aan een goede reeks. De aanstaande transfer naar Quick-Step Floors lijkt hem alvast vleugels te geven. Viviani won in Hamburg en wist ook in de Tour du Poitou-Charentes een  tweetal etappes te winnen. Kan hij het ook in Plouay? Bij Sky staan ook Danny van Poppel en Michal Kwiatkowski aan de start. Genoeg kaarten om te spelen dus voor de Britse formatie.

Kan Démare weer juichen in Frankrijk? – foto: ASO

Buiten Naesen en Kristoff staan er nog meer voormalige winnaars op de startlijst. Denk aan de winnaar van 2012: Edvald Boasson Hagen. In de Tour de France kwam de renner van Dimension Data al enkele keren akelig dichtbij, tot hij in de negentiende rit op knappe wijze wist te winnen. Kan hij zondag in Plouay voor de tweede keer winnen? Twee andere oud-winaars zijn Filippo Pozzato (Wilier Triestina) en Sylvain Chavanel (Direct Energie). Kunnen zij in de herfst van hun carrière oude tijden weer laten herleven? Bij de Australische formatie van Orica-Scott staat ook een oud-winnaar aan de start. Simon Gerrans maakt deel uit van een sterk team waar meerdere renners kans maken op de zege. De kopman lijkt Caleb Ewan te zijn, maar ook Michael Albasini, Luka Mezgec en de genoemde Gerrans behoren tot de kanshebbers.

Ook Hagen had een succesvolle Tour de France – foto: Sirotti

Direct Energie zal voornamelijk steunen op Bryan Coquard. De rappe Fransman zal bij een sprint de aangewezen man zijn. Ook in andere scenario’s kan de Franse ploeg iets proberen. Een sterke Lilian Calmejane kan met een aanval ook kans maken op de zege. In de afgelopen Tour de France won Calmejane nog een etappe door bergop Robert Gesink te verslaan. En hoe zit het bij die andere Franse ploeg, Cofidis? Zij zullen met Nacer Bouhanni mikken op een plaats op het podium. In de Tour de l’Ain en de Tour du Poitou Charentes was de Franse spurter succesvol.

Quick-Step kan rekenen op mannen als Zdenek Stybar en Philippe Gilbert. Gaviria staat in tegenstelling tot eerdere berichten niet aan de start. Bij die andere Belgische ploeg Lotto Soudal staat er met Moreno Hofland een Nederlandse kanshebber aan de start. Op het EK toonde hij het niet verleerd te zijn met een verdienstelijke derde plek. Bij Lotto Soudal kan er ook gekeken worden naar Tony Gallopin en Tim Wellens, die hier drie jaar geleden al eens zesde werd.

Hoe is de vorm van Gaviria? – foto: Sirotti

Bij LottoNL-Jumbo staat Enrico Battaglin aan de start. De Italiaan in Nederlandse dienst sprintte niet onverdienstelijk in de Giro en kan op dit parcours wellicht iets moois doen. Bij het Spaanse Movistar wordt vooral gerekend op Carlos Barbero. BORA-hansgrohe beschikt over sprinter Sam Bennett. De Ier was twee keer de sterkste in de Czech Cycling Tour en werd vorige week elfde in Hamburg. Kan hij verrassen in Plouay? Deens succes zal moeten komen via Astana. Matti Breschel en Michael Valgren zullen ten aanval moeten trekken om kans te maken. Trek-Segaredo tekent op Fabio Felline. Kan hij weer eens de handen in de lucht steken? De Amerikaanse formatie kan ook rekenen op Jasper Stuyven, etappewinnaar in de BinckBank Tour. En wat te denken van Bauke Mollema, die op zijn beurt een etappe wist te winnen in de Tour. Kan Mollema meedoen om de knikkers op dit parcours?

Favorieten volgens WielerFlits.nl:
**** Alexander Kristoff
***Michael Matthews, Greg Van Avermaet
** Oliver Naesen, Elia Viviani, Dylan Teuns
* Edvald Boasson Hagen, Fernando Gaviria, Arnaud Démare en Sonny Colbrelli

Weer en TV
De renners wacht een mooie dag met temperaturen van 25 graden celsius. Er wordt geen regen verwacht. De koers is te volgen via de Eurosport Player. Om 13:35 worden de eerste beelden getoond. De aankomst wordt verwacht tussen 16:45 en 17:05.

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


[poll id=”587″]

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2017 09:22
Weet iemand of Sagan de Groote van de partij is?
25 augustus 2017 09:32
@HWstoel
Als je Juraj Sagan bedoeld: jazeker!
Peter niet, anders was hij wel in de voorbeschouwing vermeld.
25 augustus 2017 09:37
In principe zou ik zeggen dat Kristoff kansloos is, aangezien ik dit zie uitdraaien op een sprint van een groepje aanvallers.
Echter, door de aanwezigheid van enkele wieltjeszuigers met inhoud en een sterk eindschot, (genre Matthews, Démare, Gaviria of Colbrelli), zou een gedoodverfde aanval met renners als Naesen, EBH en het duo GvA-Teuns misschien toch het einde niet halen.

Ik hoop alvast dat er vooraan toch iets of wat een samenwerking gaat zijn, en de sterkste renners voor de zege kunnen strijden. Ik zit immers niet te wachten op een waardeloze pelotonsprint, met dan een tweederangsrenner als Kristoff of Bouhanni als winnaar.
25 augustus 2017 10:06
Die kristoff heeft wel een schoon palmares als tweederangscoureur LOL
25 augustus 2017 10:07
dubbel :(
25 augustus 2017 10:07
"Tweederangsrenner als Kristoff of Bouhanni"
Tja, dan zijn er maar vijf eersterangsrenners ter wereld?

Kristoff gezien bij zijn Ronde van Vlaanderen winst?
25 augustus 2017 10:18
@leor 16, geen fan van Kristoff? Het is een ander type renner dan de door jouw genoemde Naessen, EBH en GVA, maar om hem een tweederangsrenner te noemen vind ik een beetje ver gaan.

Opvallend dat Kwiatkowski niet gesterd wordt.
25 augustus 2017 10:23
"Een toprenner herken je niet aan zijn palmares, maar aan de manier waarop hij koersen wint"

Kristoff heeft een goede sprint na een zware wedstrijd, en won dankzij een uitstekende Paolini wat koersen in het voorjaar. Feit is dat hij niet mee kan als er echt gekoerst wordt*. Dat is zeker geen schande, integendeel, voor een renner met zijn capaciteiten heeft hij er al heel veel uitgehaald.

(* met uitzondering van die ene RvV waar geen kat aan deelnam en/of rotslecht was, en Terpstra bovendien vol voor de tweede plaats reed**.)

(** voor een renner als Terpstra voelt een tweede plaats natuurlijk als een overwinning)
25 augustus 2017 10:33
Edit redactie: On topic aub
25 augustus 2017 10:37
Edit redactie: On topic aub
25 augustus 2017 10:48
Neem me niet kwalijk, ik zal het anders formuleren i.p.v. de opmerking van Noud de appreciëren. Wanneer je renners als Mattews en Gaviria bestempeld als wieltjeszuigers en iemand als Kristoff wegzet een b-coureur ben je niet erg respectvol bezig.
Ben benieuwd overigens naar van Avermaet. Die maakt een wat paniekerige indruk door overal te willen verschijnen, maar daardoor overal net tekort komt. Hij kan zich beter volledig focussen op Canada om daar uitgerust twee keer een dikke poef te geven.
25 augustus 2017 10:51
@Leor Kristoff kansloos? Heb je in het artikel hierboven het lijstje met eerdere winnaars al bekeken?
25 augustus 2017 10:55
Benieuwd hoe Gaviria zal zijn als ze doortrekken op de heuveltjes..
25 augustus 2017 10:55
Kristoff is gewoon een toprenner, maar dan wel een toprenner die niet mee wil gaan in het verliezen van gewicht om er zo doende alles uit te halen en daarmee de renner is met zowat de hoogste BMI en daardoor toch vaak te kort komt.
25 augustus 2017 11:04
@ Tuub, natuurlijk, ik zie ook niet echt de link met je vraag. Of het moet zijn dat je mijn post fout interpreteerde.

Ook ik zal het even anders formuleren ;)
A ) Als de sterkste renners aanvallen kan Kristoff niet mee.
B ) Het kan altijd gebeuren dat de sterkste renners niet goed samen werken (zeker door de aanwezigheid van veel snelle renners) en/of dat de ploegmaats van de achterop gebleven renners het peloton terug brengen, zodat het alsnog tot een sprint komt.
C ) In het geval van B, kan het zijn dat een renner als Kristoff of Bouhanni wint, maar ik hoop op een ander wedstrijdscenario.
25 augustus 2017 11:20
Mwah respectloos wil ik het niet noemen. Maar Matthews, Demare, Colbrelli, Kristoff en Gaviriai zijn vrijwel allemaal toprenners. En de meeste ook alles behalve wieltjesplakkers.

Maar goed af en toe heb je op een forum ook iemand nodig die een bizarre mening heeft. Dat maakt het wat interessanter.
25 augustus 2017 11:32
En op zaterdag de WT-koers voor vrouwen, met elke keer enorm spannend koersverloop. Ik gok op Janneke Ensing.
25 augustus 2017 20:28
@leor 16
Kristoff kan inderdaad niet mee op de klimmetjes wanneer de puncheurs aangaan, maar die puncheurs kunnen Kristoff in een pure sprint waarschijnlijk niet verslaan. Iedereen heeft zijn specialisme en het is volkomen logisch om daar dan je tactiek op af te stemmen, maar als die tactiek je niet aanstaat, betekent dat toch niet direct dat de renner dus slecht is?
25 augustus 2017 20:59
Kom op jongens, niet te hard oordelen over leor. Hij is, afgaand op zijn naam, pas 16. Wijsheid komt met de jaren.

@redactie
Bij trek tekenen ze op Felline. Doen ze dat daar bij meer renners en wat voor tekeningen zijn dat dan? Graag meer info.
27 augustus 2017 11:39
Kristoff en Bouhanni zijn geen tweederangsrenners, maar zeker geen mannen die de koers maken. Matthews doet dat ook nooit, Naesen en Gva bijvoorbeeld wel.
27 augustus 2017 12:33
Ieder zijn specialiteit. Als Kristoff meekon met de punch van Van Avermaet heb je een tweede Sagan. ;) Hij blijft natuurlijk een renner met klasse maar snap de redenatie van leor wel. Tweederangs is misschien wat vreemd geformuleerd maar dat is niet de kern van zijn verhaal.
27 augustus 2017 13:44
Via de zender France3 kan men die wedstrijd ook al zien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.