Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2017
Foto: © Tim De Waele (archief)
zaterdag 2 september 2017 om 10:00

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2017

De Belgische hoofdstad Brussel is zaterdag het decor van een eendagkoers voor sprinters. In de schaduw van het Atomium staan er de nodige rappe mannen aan het vertrek. Draait het in de Belgische hoofdstad opnieuw uit op een sprintersbal? Wie volgt Tom Boonen op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De naam Brussels Cycling Classic zal onder menig wielerfan niet direct warme gevoelens oproepen, maar onder de naam Parijs-Brussel kent de koers een lange historie. ‘De Klassieker der Twee Hoofdsteden’ werd in 1893 (drie jaar voor de eerste Parijs-Roubaix) voor het eerst verreden. De uitgevers van het Parijse wielerblad ‘La Bicyclette’ namen het initiatief om een wielerwedstrijd te organiseren tussen de Franse en de Belgische hoofdstad. André J. Henry, een metselaar uit het Belgische Verviers, werd de eerste winnaar.

Het zou tot 1906 duren voordat er een tweede editie kwam. In de beginjaren bedroeg de afstand ongeveer vierhonderd kilometer, wat in de loop der jaren afgebouwd werd tot de helft daarvan. Voor de Eerste Wereldoorlog domineerden de Fransen, daarna namen de Belgen de regie over. Alle grote namen uit de Belgische wielersport prijken op het palmares, zoals Rik van Steenbergen, Rik van Looy, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens.

Zes keer won er een Nederlander. Jan Raas was in 1978 de eerste, waarna Jacques Hanegraaf (1982), Adrie van der Poel (1985), Jelle Nijdam (1989) en Max van Heeswijk (2000) volgden. Dylan Groenewegen is de meest recente Nederlandse winnaar. Hij pakte in 2015 – nog in het shirt van Roompot – de zegebloemen na millimetersprint met Roy Jans. Robbie McEwen is met vijf zeges recorhouder. De Australiër won de wedstrijd tussen 2002 en 2008 vijfmaal.

Sinds 2013 vindt de wedstrijd onder de nieuwe naam enkel nog op Belgisch grondgebied plaats. Vorig jaar klopte Tom Boonen in de sprint de Fransen Arnaud Démare en Nacer Bouhanni.

Laatste tien winnaars
2007: flag-au Robbie McEwen
2008: flag-au Robbie McEwen
2009: flag-au Matthew Goss
2010: flag-es Francisco Ventoso
2011: flag-ru Denis Galimzyanov
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-de André Greipel
2014: flag-de André Greipel
2015: flag-nl Dylan Groenewegen
2016: flag-be Tom Boonen

Parcours
De 97e editie van de wedstrijd gaat van start in het Jubelpark, een park in het centrum van de Belgische hoofdstad met een opvallende triomfboog. Daar wordt het begin gemaakt aan een wedstrijd van 201,3 kilometer, die zich met name ten zuiden van Brussel afspeelt.

Onderweg krijgen de renners dertien hellingen voorgeschoteld. De laatste beklimming ligt op twintig kilometer van de aankomstlijn, die getrokken ligt aan de Houba de Strooperlaan, ter hoogte van het Koning Boudewijnstadion. De finish volgt na een lange rechte lijn van ongeveer 250 meter over een brede boulevard.

Informatie parcours

Favorieten
Deze koers mag de afgelopen jaren wellicht wat aan allure ingeboet hebben, voor de wedstrijd van zaterdag zijn er de nodige sterke sprinters naar de Belgische hoofdstad afgereisd. Kleppers als Elia Viviani en Alexander Kristoff ontbreken omdat zij de voorkeur geven aan de Tour of Britain, maar desalniettemin kan de organisatie rekenen op een aantrekkelijk deelnemersveld. Op de deelnemerslijst prijken de namen van negen WorldTour-ploegen. LottoNL-Jumbo ontbreekt, Roompot-Nederlandse Loterij is het enige Nederlandse team aan de start .

Schiet Démare nu wel raak? – Foto: Sirotti

Twaalf maanden geleden bestond het podium voor tweederde uit Franse renners. Winnaar Boonen werd destijds geflankeerd door door Arnaud Démare en Nacer Bouhanni. De twee Fransen keren dit jaar terug naar Brussel en behoren logischerwijs tot de favorieten voor de overwinning. Voor Arnaud Démare was het vorig jaar al de tweede keer dat hij op het podium stond. In 2014 werd hij namelijk al eens derde. Met een tweede plek in de Cyclassics Hamburg was hij recent nog dicht bij een overwinning, al haalde hij in Plouay de finish niet. Ook Nacer Bouhanni heeft in Brussel al vaker meegestreden om de overwinning. In zijn twee eerdere deelnames werd hij steeds derde. Bij de selectie van Direct Energie vinden we de naam van Bryan Coquard terug. De Breton werd twee jaar terug nog vierde. Het feit dat de drie wedstrijden waar hij de afgelopen weken aan de start stond niet uitreed, belooft echter niet veel goeds.

Wat kunnen Kittel en Greipel? – Foto: Sirotti

André Greipel en Marcel Kittel zijn de twee publiekstrekkers op de deelnemerslijst. De twee Duitse topspurters beleven de voorbije weken niet de beste periode uit hun carrière. Tweevoudig winnaar Greipel kampte met privé-problemen, al liet hij met een vijfde plek in Hamburg zien op de weg terug te zijn. Kittel stapte af in Hamburg, maar voert desondanks de selectie van Quick-Step Floors aan. Heeft hij inmiddels zijn goede benen hervonden? Trek-Segafredo komt met John Degenkolb na de start. Is hij anderhalve week na zijn opgave in de Vuelta voldoende hersteld van bronchitis? Bij Sunweb rekent men op de talentvolle Phil Bauhaus. De 23-jarige Duitser was in de BinckBank Tour nog dichtbij een ritzege.

Opnieuw succes voor Stuyven in eigen land? – Foto: Sirotti

De Belgen beschikken in eigen land over enkele renners die onder de juiste omstandigheden mee kunnen spelen voor de overwinning. Belgisch kampioen Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) zal het waarschijnlijk niet aan willen laten komen op een sprint. Misschien vind hij een medestander in Jasper Stuyven van Trek-Segafredo, die tevens in een sprint een hoge klassering kan behalen. Mocht het op een sprint aankomen, dan zal Timothy Dupont van Vérandas Willems-Crelan ongetwijfeld een poging doen om zich daarin te mengen. De zegekoning van 2016 maakt een minder succesvol seizoen door, maar wellicht heeft zijn overwinning in de Grote Prijs Jef Scherens voor een ommekeer gezorgd.

Daarnaast herbergt het peloton nog enkele sprinters van de tweede rij die op een goede dag boven zichzelf uit kunnen stijgen. Wanty-Groupe Gobert beschikt over Kenny Dehaes, die in augustus enkele degelijke ereplaatsen behaalde. WB Veranclassic-Aqua Protect rekent op Roy Jans. UAE Emirates is een van de WorldTour-teams aan de start. Met de Sloveen Marko Kump beschikt het over een renner die in dit deelnemersveld mee kan doen op een ereplaats. Fortuneo-Oscaro rekent op Daniel McLay, maar de resultaten van de Britse spurter zijn de laatste weken niet bemoedigend. Sam Bennett (dit seizoen al goed voor vijf overwinningen) won in augustus nog twee ritten in Tsjechië. Speelt hij hier mee om de zege? Gazprom-Rusvelo beschikt over Russisch kampioen Alexander Porsev. Het Italiaanse Wilier Triestina-Selle Italia komt met Manuel Belletti en Jakub Mareczko. AG2R La Mondiale beschikt naast vrijbuiter Naesen nog over de snelle sprint van Rudy Barbier.

Kan Vermeltfoort zich mengen in de massasprint? – Foto: Marcel Koch

En de Nederlanders? Op papier zijn er onder de tien landgenoten op de startlijst weinig renners die zich normaal gesproken in een sprint kunnen meten met de aanwezige concurrentie. Sunweb beschikt weliswaar over Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam, maar de ploeg heeft aangegeven in dienst van Bauhaus te rijden. Wellicht dat namens Roompot-Oranje Peloton Coen Vermeltfoort erin slaagt om zich in de massasprint te doen gelden?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud Démare
*** André Greipel, Nacer Bouhanni
** John Degenkolb, Bryan Coquard, Marcel Kittel
* Sam Bennett, Timothy Dupont, Jasper Stuyven, Coen Vermeltfoort

[poll id=”590″]

Website organisatie
Deelnemerslijst Brussels Cycling Classic (Pro Cycling Stats)

Weer & TV
De renners rijden zaterdag de wedstrijd onder zonnige omstandigheden. Met 21 graden Celsius wordt het niet bijzonder warm, maar het blijft droog. De wind heeft windkracht 3 en komt uit het noordwesten.

Sporza zendt de wedstrijd vanaf 14:30 rechtstreeks uit. Het commentaar is van Renaat Schotte en Sven Vanthourenhout.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
1 september 2017 10:12
Benieuws of Kittel zich hier wel voor op kan laden
1 september 2017 10:29
Geen ster(ren) voor Bauhaus? Als zelfs Vermeltfoort (met alle respect) een ster krijgt die al weken niet vooruitkomt.
1 september 2017 12:39
Euh wil dit zeggen dat de vuelta later begint op sporza? Man man niemand wil die koers zien als de vuelta gelijktijdig bezig is.
1 september 2017 12:39
Dat Cannondale mogelijk verdwijnt is natuurlijk geen enkele indicatie maar dat de Italianen (Tour of the Alps ipv Giro del Trentino), de Fransen (Bretagne Classic ipv Grand Prix de Plouay) alsmede de Belgen (Brussels Cycling Classic ipv Paris- Bruxelles) overstag zijn gegaan geeft wel aan dat het wielrennen in zwaar, zeer zwaar weer verkeert.
1 september 2017 13:01
@Nibs
Helaas pas uitzending van de Vuelta op Sporza na de finshish van de BCC 2017
Hetzelfde volgende week zaterdag ook dan eerste belgische koers voor de Vuelta.

Hopelijk heeft Eurosport geen motocross anders komen twee van de zwaarste etappes bijna niet in beeld.....
1 september 2017 13:08
Volgende week wel weer Motorsport in San Marino.

De NOS doet in het weekend iets meer toch? Of ook pas 16.00?
1 september 2017 13:20
@koos1 dank u voor mijn vrees te bevestigen. Maar ik denk juist aan iets. Is er dan toch geen livestream simultaan op de sporza website vd vuelta en de brussels classic? Welliswaar zonder commentaar voor de vuelta stream maar toch een mogelijkheid om te kijken zonder naar een livestream van tve te moeten gaan zoeken
1 september 2017 14:31
Bauhaus verdient inderdaad wel een ster of twee, en Vermeltfoort geen.
1 september 2017 16:07
Wat een gezeur zeg. Da's een mooi en pittig koersje hoor!!
1 september 2017 17:07
Ik zie geen Degenkolb op de startlijst staan??
1 september 2017 18:54
GVA wil weten of hij bij wijze van aanmoedingspremie 15 WT-punten krijgt als hij aan de start komt.
2 september 2017 11:17
Sporza zal wegens sponsorbelangen weinig keus hebben, denk ik. Maar er is vast wel ergens een stream te vinden, desnoods met Spaans commentaar.
2 september 2017 11:36
Coquard verdient in een amateur koers niet eens een ster, laat staan hier.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.