Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2013
donderdag 25 juli 2013 om 08:18

Voorbeschouwing: Clásica San Sebastián 2013

Clasica San Sebastian

foto: Sirotti

Op minder dan een week na de laatste Touretappe met aankomst op de Champs-Élysées, staat er aanstaande zaterdag in het wielergekke Baskenland alweer een volgende WorldTour-koers op het programma. In de Clásica San Sebastián zullen we op de flanken van de Jaizkibel opnieuw enkele toppers uit de voorbije Ronde van Frankrijk terugzien. Welke renners maken er het meeste kans? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Clásica San Sebastián is dit jaar toe aan zijn 33ste editie. De door de Baskische krant El Diario Vasco georganiseerde wedstrijd staat sinds 1981 op de kalender en behoort sinds 1989 tot het hoogste niveau. Met Adrie van der Poel (1985), Gert-Jan Theunisse (1988) en Erik Dekker (2000) staan er drie Nederlandse winnaars op de erelijst. Vorig jaar ging de zege naar Luis Leon Sanchez, die de wedstrijd na een eerdere zege in 2010 voor de tweede maal won. De Spanjaard kan dit jaar zijn titel niet verdedigen omdat Belkin hem niet in de selectie opgenomen heeft.

Parcours
Na het startschot in de kustplaats aan de Golf van Biskaje volgt een 232 kilometer lange wedstrijd door het groene Baskische heuvelland. Onderweg krijgen de renners vijf beklimmingen voorgeschoteld. Behalve de Alto de Garate staat het peloton een dubbele beklimming van de Jaizkibel (12 kilometer á 5,4% ) en de Arkale te wachten. De top van de slotklim ligt op 14 kilometer van de finish.

Clasica San Sebastian

Favorieten
De renner die in San Sebastian gaat winnen, zal over klimmersbenen moeten beschikken om in de Baskische beklimmingen vooraan mee te kunnen. Regelmatig werd er hier een grote groep beslist over de zege. De kwaliteit om het af te maken eindspurt is daarom geen overbodige luxe. De renner die het eerste over de finish komt ontvangt de traditionele Béret Basque.

Alejandro Valverde

Het parcours lijkt op het lijf geschreven van Alejandro Valverde. De Spanjaard won de heuvelklassieker al eens in 2008 en is na een teleurstellende Tour op zoek naar een sportieve revanche. In Frankrijk zag hij na de veelbesproken waaieretappe naar Saint-Amand-Montrond zijn klassementsambities in rook opgaan, maar in San Sebastián kan hij zich revancheren.

Quintana

Met Nairo Quintana heeft Movistar een tweede kandidaat-winnaar in de gelederen. Met eindwinst in de Ronde van het Baskenland was hij er eerder dit jaar al succesvol. De Colombiaanse revelatie van de voorbije Tour spaarde zich de voorbije week bovendien door (de meeste) NaTour-criteriums links te laten liggen.

philippe gilbert

Onder de Belgische deelnemers zijn er drie namen waar op gelet moet worden Philippe Gilbert reed een teleurstellende Tour, maar won hier al eens in 2011. Dat maakt hem een gevaarlijke outsider. Zijn ploeggenoot Greg Van Avermaet won deze week de Ronde van Wallonië, een teken dat het met zijn vorm wel goed zit. Jan Bakelants (RadioShack-Leopard) brak de voorbije Tour definitief door en verkeert in de vorm van zijn leven. Kan hij in San Sebastián verrassen ?

Moser Strade Bianche

Daarnaast zien we zaterdag weer enkele namen die de voorbije weken nog de Tour kleurden. Sky komt niet met Froome, maar met Richie Porte terwijl Saxo-Tinkoff Alberto Contador en Roman Kreuziger opstelt. De nummer drie van het algemeen klassement Joaquim Rodriguez ontbreekt. Cannondale-renner Moreno Moser blonk uit in de etappe naar Alpe d’Huez en liet eerder dit jaar in de Strade Biache zien dat heuvelachtige eendagskoersen hem wel liggen. Rasaanvaller Sylvain Chavanel kende met zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step een succesvolle koers, maar bleef zelf zonder ritzege. Belkin stelt Bauke Mollema op. De Groninger hield zijn conditie de voorbije week op peil in de criteriums. Hoe goed is hij nog in San Sebastián?

Deelnemerslijst

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Samuel Sanchez, Nairo Quintana
** Philippe Gilbert, Jan Bakelants, Sylvain Chavanel
* Simon Gerrans, Greg Van Avermaet, Roman Kreuziger, Moreno Moser

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.