Voorbeschouwing: Eneco Tour 2011
maandag 8 augustus 2011 om 08:08

Voorbeschouwing: Eneco Tour 2011

Naast de Ronde van Polen slaat in augustus ook de Eneco Tour de brug tussen de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje. Van maandag 8 tot en met zondag 14 augustus staat de zevende editie van de Belgisch-Nederlandse zevendaagse etappewedstrijd op het programma. WielerFlits blikt uitgebreid vooruit op de enige (deels) Nederlandse ProTour-koers naast de Amstel Gold Race op de kalender.

Bron: http://www.enecotour.com/

Historie

Zoals gezegd is de Eneco Tour aan zijn zevende editie toe, maar hij heeft een rijker verleden dan dat getal doet uitschijnen. In 2005 werd hij namelijk de opvolger van de Ronde van Nederland, die voor het eerst net na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, werd georganiseerd. Het ontbrak de wedstrijd echter aan continuïteit om het tot een internationaal evenement te schoppen: in de jaren ’50 en ’60 werd geregeld een editie overgeslagen, en tussen 1966 en 1974 werd ze zelfs helemaal niet verreden.



Aan de winnaars zal het in ieder geval niet gelegen hebben: Nederlandse toppers als Wim van Est, Peter Post, Jan Janssen, Joop Zoetemelk en recordhouder Gerrie Knetemann (vier eindzeges) prijken allen op de erelijst. Waarschijnlijk dankzij het succes van twee laatst genoemden werd de wedstrijd sinds 1975 opnieuw elk jaar georganiseerd. Daardoor werd ook het deelnemersveld internationaler en vonden ook succesvolle buitenlanders hun weg naar Nederland. Dat blijkt onder meer uit de zege van Laurent Fignon in 1989.



Het slotdecennium van de twintigste eeuw stond vooral in het teken van de Nederlandse eindzeges, waarvoor Jelle Nijdam (driemaal), Frans Maassen en Erik Breukink zorgden. Sinds 2000 wisselden succesvolle buitenlanders als Kim Kirchen en Viatcheslav Ekimov winnende thuisrijders als Léon van Bon en Erik Dekker af. Dekker won in 2004 de laatste editie, zijn tweede eindoverwinning. Om mee op te kar van de ProTour te kunnen springen, werd dat jaar echter duidelijk dat een louter Nederlandse ronde niet groot genoeg zou zijn.

Zo ontstond in 2005 het idee van een Ronde van de Benelux, die met Eneco als hoofdsponsor wél goed was voor de ProTour. Renners uit de Benelux zijn nog niet aan het feest geweest: Bobby Julich, Stefan Schumacher, José Iván Gutiérrez (tweemaal) en Edvald Boasson Hagen waren de eerste laureaten. Vorig jaar was Tony Martin de beste: in de derde rit verschalkte hij het hele peloton samen met Koos Moerenhout die hij de rit liet winnen, en later onderstreepte hij zijn heerschappij door de slottijdrit te winnen en de eindzege naar zich toe te trekken.

Parcours
Het parcours van de Eneco Tour volgt al jaren een gelijkaardig stramien. De koers begint in Amersfoort zoals steeds met een proloog en eindigt in Sittard-Geleen met een rit in lijn. Tussenin zit een gevarieerd aanbod aan etappes in zowel Nederland als België, waarin zowel mannen met een sterk eindschot als renners die beter tot uiting komen op geaccidenteerd terrein hun gading vinden. In totaal zullen de renners 967,8 kilometer op de fiets zitten.

Bron: http://www.enecotour.com/

8 augustus: proloog: Amersfoort (5,7 km)
Over de proloog valt, behalve dat hij 5,7 kilometer lang is, niet al te veel te zeggen. Het startpodium en de streep bevinden zich in Vathorst, een recente wijk van Amersfoort. Een aantal bochten zorgen ervoor dat het tempo er af en toe uitgehaald wordt, maar dat neemt niet weg dat dit spek naar de bek voor de specialisten is.

9 augustus: etappe 1: Oosterhout – Sint Willebrord (192,1 km)
Voor de eerste rit in lijn strijkt de Eneco Tour neer in Brabant. Even buiten het centrum van Oosterhout wordt er gevlagd voor de officiële start. Daarna worden eerst een grote en daarna een iets kleinere lus getrokken doorheen West-Brabant. De aankomst ligt in Sint Willebrord, waar na een kleine lokale ronde zal gesprint worden voor de dagzege.

10 augustus: etappe 2: Aalter (B) – Ardooie (B) (173,7 km)
Voor de tweede etappe trekt de karavaan naar Vlaanderen. In Aalter passeert het peloton na een uurtje koers de startlocatie nóg een keer, waarna men drie hellingen in de Vlaamse Ardennen over moet: de Edelareberg, de Berg ter Stene en de Tiegemberg. Op vijftien kilometer van de finish passeren de renners een eerste keer de aankomst in Ardooie, zodat ze die zich allen al eens in het hoofd kunnen prenten voor de eindsprint even later.

Bron: http://www.enecotour.com/

11 augustus: etappe 3: Heers (B) – Andenne (B) (191,2 km)
Op de vierde dag al heeft de organisatie gekozen voor de (Belgische) koninginnerit. Gestart wordt er in Heers, waar de Eneco Tour vorig jaar eindigde. Halverwege de rit hebben de renners de Mur d’Amay en de Mur de Huy al achter de rug. Daarna rest hen een dubbele lokale ronde, die in de laatste 25 kilometer over vier venijnige Ardennenhellingen leidt. De eerste rit waarin de mannen met klimmersbenen het verschil kunnen maken dus.

Bron: http://www.enecotour.com/

12 augustus: etappe 4: Roermond (14,7 km – ITT)
Als de tijdrijders met klassementsambities in de Ardennen achterstand hebben opgelopen, dan kunnen ze die een dag later misschien al goedmaken. Dat de individuele tijdrit in en rond Roermond met zijn 14,7 kilometer niet al te lang is, speelt dan wel weer in de kaart van de niet-tijdrijders. De beginfase is nog vrij technisch, maar al snel volgen er langere rechte stukken waarop de specialisten aan hoge snelheid het verschil kunnen maken.

13 augustus: etappe 5: Genk (B) – Genk (B) (189,2 km)
Op de voorlaatste dag maakt de Eneco Tour nog snel een uitstapje naar België. Er wordt zowel gestart als gefinisht in Genk, net over de grens. Tussendoor moeten de renners een handvol heuvels over in de buurt van het Luikse. Die zijn waarschijnlijk lastig genoeg om bij de meeste sprinters de benen af te snijden, maar de vlakke laatste 50 kilometer moeten hen in staat stellen om daarvan te recupereren en om zich op te laden voor de eindsprint.

Bron: http://www.enecotour.com/

14 augustus: etappe 6: Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (201,2 km)
De laatste etappe, van en naar Sittard-Geleen, gaat door als de Nederlandse koninginnerit en telt maar liefst 22 Limburgse hellingen, waarvan de meeste ook tijdens het WK van 2012 zullen worden aangedaan. Bij het betreden van de lokale slotomloop ligt het lastigste echter al achter de rug. Het valt nog te bezien of de drie klimmetjes in de laatste vijftien kilometer nog voor belangrijke verschuivingen gaan zorgen in het (eind)klassement.

Bron: http://www.enecotour.com/

Favorieten
In een wedstrijd in de Lage Landen is het zoals steeds uitkijken hoe Rabobank het ervan afbrengt. Bij bankiersploeg, waarvan Koos Moerenhout vorig jaar de beste man was op de tweede plaats, zal het kopmanschap weggelegd zijn voor Lars Boom. De Brabander werd in 2010 als eens zesde in de eindstand en krijgt dit jaar een selectie mee die grotendeels in zijn teken zal staan, met onder meer ook Maarten Tjallingii en Bram Tankink. Voor het sprintwerk wordt het vooral uitkijken naar Theo Bos.

Rabobank vestigt zijn hoop op Lars Boom (foto: Sirotti)

Ook Vacansoliel-DCM vaardigt uiteraard een sterke selectie af. De blauwgele formatie rekent op meerdere kopmannen: zowel Thomas De Gendt, Stijn Devolder als Lieuwe Westra zou zomaar de eindzege kunnen pakken. De sterk op dreef zijnde Joost van Leijen kan misschien voor de verrassing zorgen. De derde Nederlandse ploeg aan de start, Skil-Shimano, start zonder echte klassementsrenner, maar wordt veel in de aanval verwacht. Kenny van Hummel is de troef van dienst voor de sprints.

Lieuwe Westra is bij Vacansoleil één van de vooruitgeschoven pionnen (foto: Sirotti)

Bij onze zuiderburen komt Omega Pharma-Lotto met de sterkste ploeg voor de dag. Veelwinnaar Philippe Gilbert, op wie de vermoeidheid na een supervoorjaar en geslaagde Tour geen vat lijkt te krijgen, start tegenwoordig per definitie in elke koers die hij rijdt als topfavoriet. Hij weet met Tourrevelatie Jelle Vanendert een meesterknecht aan zijn zijde. Hun ploegmaat André Greipel zal uitgespeeld worden in de massasprints. De rest van het team staat in het teken van deze vooruitgeschoven pionnen.

Komt er een einde aan de zegereeks van Philippe Gilbert? (foto: Sirotti)

Van de andere Belgische WorldTour-ploeg, Quick Step, moet op het eerste gezicht niet al te veel verwacht worden. Vrijbuiters Niki Terpstra en Dries Devenyns lijken de belangrijkste namen, al kan Zdenek Stybar misschien goed voor de dag komen voor het klassement. Van de Belgische ploegen die van de organisatie een wildcard kregen, mag Topsport Vlaanderen-Mercator een en ander verwachten van Dominique Cornu en rekent Verandas Willems-Accent op Staf Scheirlinckx en op sprinter Stefan van Dijk.

Van buiten de Benelux komt de grootste tegenstand uit Angelsaksische hoek. Tony Martin zal zijn titel niet verdedigen en dus heeft HTC-Highroad geen echte favoriet, maar de andere Engelstalige ploegen mogen zeker gezien worden. Garmin-Cervélo rekent op sprinter Tyler Farrar en gelegenheidskopman David Millar, Team RadioShack hoopt een knalprestatie van Ben Hermans, en Team Sky heeft met ex-winnaar Edvald Boasson Hagen en Geraint Thomas zelfs twee serieuze favorieten in huis.

Edvald Boasson Hagen won de Eneco Tour al eens, in 2009 (foto: Sirotti)

De andere teams, met uitzondering van het BMC Racing Team met de in uitstekende vorm verkerende kopman Greg Van Avermaet, vestigen hun hoop voor de eindzege op outsiders. Hierbij kan dan gedacht worden aan de Nederlander Joost Posthuma (Leopard-Trek), verder aan Vladimir Gusev (Katusha) en Maxim Iglinskiy (Astana), en in mindere mate ook aan Nick Nuyens (Saxo Bank-SunGard), Nicolas Vogondy (Cofidis), Martin Elmiger (Ag2r-La Mondiale) en Simone Ponzi (Liquigas-Cannondale).

Wat vermag Greg Van Avermaet met het oog op het klassement? (foto: Il Piccolo Airone)

Voor het sprintwerk, tot slot, mag, naast Greipel, Farrar, Bos en Van Hummel, vooral uitgekeken worden naar Robbie McEwen (RadioShack), Denis Galimzyanov (Katusha), Robert Wagner (Leopard), Alex Rasmussen (HTC), Ben Swift (Sky), Jacopo Guarnieri (Liquigas), Allan Davis (Astana), Gerald Ciolek (Quick Step), Danilo Hondo (Lampre), Koldo Fernandez (Euskaltel), Kristof Goddaert (Ag2r) en Kris Boeckmans en Michael Van Stayen (Topsport Vlaanderen).

Deelnemerslijst (Cyclingfever)

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Edvald Boasson Hagen, Lars Boom
** Greg Van Avermaet, Stijn Devolder, Geraint Thomas
* Thomas De Gendt, David Millar, Vladimir Gusev, Lieuwe Westra

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.