Voorbeschouwing: Ethias Cross Beringen 2020

Voorbeschouwing: Ethias Cross Beringen 2020

© Cor Vos

zaterdag 17 oktober 2020 om 11:00

Het veldritseizoen is nog maar pas gestart, maar zaterdag zijn we al aan de derde Ethias Cross toe. Na Lokeren en Kruibeke zakken we af naar de mijnterril van Beringen voor een echt klimcross. Zonder publiek, maar mét jeugdwedstrijden. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Ethias Cross in Beringen is de jongste cross van het complete veldritcircuit. Het betreft een samenwerking tussen het Beringse stadsbestuur en sportmarketingbedrijf Golazo, dat als organisator optreedt. De wedstrijd nam vorig jaar de plaats in van de veldrit in Hasselt, een cross die ondanks zijn traditie plots van de kalender verdween. Gecommuniceerde reden: het Kapermolenpark, waar de veldrit altijd werd afgewerkt, was als locatie niet meer inzetbaar wegens renovaties en bouwprojecten. De alternatieven in Hasselt bleken logistiek en/of sportief niet haalbaar.

Maar op de mijnterril van Beringen diende zich in de Limburgse regio een mooi alternatief aan. Eerder vonden ook al MTB-wedstrijden plaats op de site. “Voor het eerst kan men spreken van een echte klimcross waarbij er na de start in een ruk een hoogteverschil van 58 meter moet overwonnen worden”, kondigde parcoursbouwer Erwin Vervecken de wedstrijd aan. “Uniek zijn ook de materiaalpost bovenop de terril en de spectaculaire afdalingen. Een wedstrijd met alle ingrediënten om uit te groeien tot een klassieker op de kalender.”

De be-MINE site in Beringen – Foto: Cor Vos © 2019

Het nieuwste paradepaardje van Golazo werd in de serie van acht Ethias Crossen gedropt, waardoor de allereerste editie al meteen live werd gecoverd door VTM. Minpuntje bij de eerste editie: door de overvolle kalender werd Beringen daags voor de sowieso al loodzware Superprestigemanche in Gavere geprogrammeerd, waardoor een aantal toppers afwezig bleven. Toch werd achteraf tevreden teruggeblikt: 5.800 toeschouwers, waarvan 500 vips, vonden de weg naar be-MINE.

Zaterdag staat de tweede editie op de agenda, oorspronkelijk daags voor de Wereldbeker in Dublin, maar deze Ierse manche werd snel afgelast vanwege de coronacrisis. Dus is de positie op de kalender dit jaar een stuk gunstiger. Tenminste, wat het deelnemersveld betreft. Al zal dat niet in evenredigheid zijn met de rendabiliteit van de wedstrijd, want die wordt georganiseerd achter gesloten deuren.

Laatste winnaars:
Heren
2019: flag-be Quinten Hermans

Dames:
2019: flag-nl Annemarie Worst


Vorig jaar

Quinten Hermans houdt Tom Pidcock af
Het deelnemersveld was niet super, maar met Tom Pidcock, Belgisch kampioen Toon Aerts, Tom Meeusen en Quinten Hermans stond toch nog schoon volk aan de start. Het was het Britse toptalent – en klimmer – dat met een razendsnelle openingsronde meteen het veld uiteenreet. Alleen Quinten Hermans kon het hoge tempo aan, terwijl Belgisch kampioen Toon Aerts met pech moest afrekenen. Na een fietswissel volgde hij snel op meer dan 20 seconden.

Pidcock reed echter iets té onstuimig rond, en dat werd na een goed kwart wedstrijd afgestraft. De voormalige juniorenwereldkampioen kwam ten val in een afdaling en beschadigde daarbij zijn versnellingsapparaat, waardoor hij de volgende klim met een veel te groot verzet moest aanvatten. De ondertussen opgerukte Toon Aerts beende hem bij, net Thomas Mein, ook al een Britse belofte.

Tom Pidcock loopt op de trappers – foto: Cor Vos © 2019

Echt dichter bij de eenzame leider Hermans kwam dit drietal echter nooit meer. De twintig seconden werden halverwege een halve minuut, waardoor Hermans toen al gewonnen spel leek te hebben. Na twee rondjes op adem komen in de wielen, bracht Pidcock met een ultieme poging het verschil nog wel terug tot 25 seconden, maar na een nieuwe lekke band was het over and out. Aerts werd tweede, Pidcock derde. Thomas Mein en Nicolas Cleppe maakten de top vijf vol.

Uitslag Heren:
1. flag-be Quinten Hermans
2. flag-be Toon Aerts op 52″
3. flag-gb Tom Pidcock op 1’24”
4. flag-gb Thomas Mein op 1’38”
5. flag-be Nicolas Cleppe op 1’59”
6. flag-be Tom Meeusen op 2’12”
7. flag-de Marcel Meisen op 2’53”
8. flag-be Thijs Aerts op 3’27”
9. flag-be Jens Adams op 3’43”
10. flag-be Pieter-Jan Vliegen op 4’08”

Annemarie Worst daalt beter dan Geerte Hoeke
In de dameswedstrijd maakte Geerte Hoeke, gekend voor haar klimcapaciteiten, in de aanvangsfase meteen een sterke indruk. Haar Nederlandse landgenotes Annemarie Worst en Puck Pieterse volgden gezwind, en vanuit de achtergrond kwam ook Katie Compton sterk opzetten.

Iedere klim weer zette Hoeke haar concurrentes bergop onder druk, de jonge Pieterse moest als eerste afhaken. In de daaropvolgende afdalingen maakten Worst en Compton dan weer indruk, waardoor de drie elkaar verrassend lang in evenwicht hielden.

Europees kampioene Annemarie Worst – foto: © Cor Vos

In de voorlaatste ronde zette Worst alles op alles in de afdaling. Hoeke en Compton moesten een gaatje laten en gaven in de slotronde alleen maar meer terrein toe. De Europese kampioene bevestigde zo haar supervorm met een nieuwe overwinning. Met dank aan de technische bagage waarmee ze het verschil maakte. Geerte Hoeke, die fraai tweede werd, is ondertussen overigens renster-af na problemen met haar team Xalt, dat een spookploeg bleek te zijn.

Uitslag Dames:
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-nl Geerte Hoeke op 10″
3. flag-us Katherine Compton op 16″
4. flag-nl Puck Pieterse op 1’57”
5. flag-us Kaitlin Keough op 2’17”
6. flag-fr Anaïs Grimault op 2’52”
7. flag-be Loes Sels op 3’18”
8. flag-be Suzanne Verhoeven op 3’25”
9. flag-gb Bethany Crumpton op 3’32”
10. flag-be Karen Verhestraeten op 3’45”


Parcours

De start- en aankomstplaats liggen op de serviceweg achter het winkelcomplex van be-MINE. Maar het kloppend hart van de cross bevindt zich op de steile flanken van de terril. Onmiddellijk na de start draait het peloton rechts de mijnterril op en na twee haarspeldbochtjes is het klimmen geblazen via een vast pad op de zogenaamde Avonturenberg.

Eenmaal boven volgt een eerste afdaling via een schuine kant. Spectaculair en wat renners ons vorig jaar vertelden worden de afdalingen in Beringen aan een rotvaart genomen, zelfs op het gevaar af voor afspringende tuben. Wat volgt is deel twee van de klim – in lussen en nog iets steiler – opnieuw richting de top van de berg. Daarna volgt opnieuw een technische afdaling richting de start- en finishzone.

De Avonturenberg is 60 meter hoog, maar door het stuk afdaling tussendoor bestaat elke ronde uit 90 hoogtemeters. Ook opmerkelijk is de specifieke ondergrond. Een mijnterril ontstaat immers door ophoping van gruis en afval afkomstig van de steenkoolwinning. Zelfs hij hevige regenval moeten de renners en rensters zich niet verwachten aan modderpassages.


Programma & info

Programma
12u45: Nieuwelingen eerstejaars
13u30: Nieuwelingen tweedejaars
14u30: Junioren
16u00: Elite en jeugd dames (Rectavit Ladies Cross)
17u15: Elite en U23 heren

Locatie en inkom:
Mijnterril Be-MINE Beringen

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemers alle categorieën

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren
Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Gianni Vermeersch zijn de mannen die zondag een rol van betekenis willen spelen in de Ronde van Vlaanderen. Tom Pidcock last na het WK mountainbike een welverdiende rustpauze in, Tim Merlier laadt nog een keer de batterijen op voor de Driedaagse Brugge-De Panne van volgende woensdag. En Jens Adams staat aan de kant met het cytomegalovirus.

De andere veldrittoppers zakken dit jaar wel naar Beringen af. Eli Iserbyt, Toon Aerts en Laurens Sweeck kleurden de voorbije drie wedstrijden alle crossen. Zowel in Lokeren, Kruibeke als Gieten vonden de drie elkaar terug op het podium. Eén keer trok Iserbyt aan het langste eind, twee keer was Toon Aerts de sterkste.

Iserbyt en Aerts zijn ook de absolute topfavorieten voor Beringen. De West-Vlaming behoort als lichtgewicht tot het kransje klimmers onder de crossers en ook Toon Aerts bewees de voorbije jaren al dat hij vlot een helling verteert. Rekening houdende met de onderlinge verhoudingen van de voorbije weken, zou het wel eens kunnen dat de twee elkaar lang in evenwicht houden.

Corné van Kessel reed deze zomer een verdienstelijk NK op de weg – foto: Cor Vos © 2020

Belgisch kampioen Laurens Sweeck is de minst goede klimmer van het trio dat de voorbije weken domineerde. Meer zelfs, voor Beringen valt de ploegmaat van Iserbyt net buiten onze sterren. Dan verwachten we meer van Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel.

Lichtgewicht Van der Haar toonde de voorbije weken regelmaat met respectievelijk een zevende, een vierde en een vijfde plaats en ontgoochelt zelden als er geklommen moet worden. Van Kessel werd zesde in Kruibeke en vierde in Gieten. Maar wat meer is, de renner van het Tormans CX-Team bewees op het Nederlands kampioenschap op de weg dat hij kan klimmen. Van Kessel ging op de VAM-berg tot een eind in de finale mee met de favorieten. Ook Michael Vanthourenhout, die dit seizoensbegin nog niet top was, komt op de Avonturenberg wellicht beter tot zijn recht dan de voorbije wedstrijden.

Quinten Hermans is deze week onze ‘joker’. Een Quinten Hermans in topvorm krijgt voor deze wedstrijd altijd minstens twee sterren, maar na zijn val in de Dauphiné en zijn bijhorende lange revalidatie komt Bering dit jaar nog iets te vroeg, geeft hij zelf aan. Hij hervatte vorige week de competitie in Gieten, startte voortvarend, maar zakte daarna snel weg. Afwachten hoeveel progressie hij de voorbije week heeft gemaakt.

Verder zijn we opnieuw benieuwd naar de prestaties van jongeren als Toon Vandebosch, Ryan Kamp, Timo Kielich en Thibau Nys. Ook Daan Soete, Tom Meeusen, Jim Aernouts en Nicolas Cleppe moeten in Beringen knokken voor een mooie ereplaats. Aernouts en Cleppe zijn overigens einde contract bij Telenet-Baloise (volgend jaar Baloise-Trek) en weten nog niet waar hun toekomst ligt. Dan kan een goed resultaat een belangrijk duwtje in de rug zijn.

Nicolas Cleppe werd vorig jaar vijfde in Beringen – foto: Cor Vos © 2019

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Lars van der Haar
*  Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans


Dames

Straffe stoot van Ceylin del Carmen Alvarado in Gieten, vorige week. De wereldkampioene pakte op zaterdag nog brons op het WK mountainbike in het Oostenrijkse Leogang, amper 24 uur later dartelde ze al door de Drentse modder waarin ze de tegenstand overklaste. Het is nu al duidelijk dat de Rotterdamse de voorbije maanden niet heeft stilgezeten en opnieuw een stap voorwaarts heeft gezet. Laat ons een kat een kat noemen, de Alpecin-Fenix renster zal zowat overal waar ze start grote favoriete zijn. Ook in Beringen, dus.

Al verwachten we op de Be-MINE site toch wel wat weerwerk van Europees kampioen Yara Kastelijn. Kastelijn is wellicht de beste klimster uit het damespeloton. De kopvrouw van Creashop-Fristads graaide op de weg de bergtrui mee in de Tour Cycliste Féminin International Ardèche en werd daarna ook nog tweede in de Trophée des Grimpeuses, een Franse 1.2-wedstrijd op de UCI-kalender. Haar veldritseizoen begon ze iets minder flitsend, maar in Beringen kan ze verrassen.

Yara Kastelijn is een van de beste klimmers in het damespeloton – foto: Cor Vos © 2019

Annemarie Worst was vorig jaar de beste op de flanken van de mijnterril. En ook zij – in het shirt van Team 777 – mag beschouwd worden als kandidate op het podium of zelfs meer. Ze is misschien niet de beste klimmer, maar als ze de schade kan beperken, kan ze dankzij haar technische vaardigheden opnieuw voorin aansluiten.

Daarnaast kijken we ook uit naar de prestaties van Inge van der Heijden en Kata Blanka Vas. Van der Heijden won die bewuste Trophée des Grimpeuses en moet dus ook in staat geacht worden haar ‘mannetje’ te staan in Beringen. Kata Blanka Vas, nog altijd maar 19, kroonde zich vorige week tot vice-wereldkampioene mountainbike bij de beloften en teert dus op een stevig vormpeil. Het is geen toeval dat de Hongaarse uitgerekend in de Koppenbergcross voor het eerst haar neus aan het venster stak.

Een jaar geleden in Essen pakte Kata Blanka Vas een eerste podiumplaats – foto:  Cor Vos © 2019

Onze laatste ster gaat naar de Italiaanse Eva Lechner, ook al een topper in het mountainbiken. Net als Kata Blanka Vas maakt Eva Lechner dit weekend haar seizoensdebuut in het veldrijden. Dames als Sanne Cant, Denise Betsema, Aniek van Alphen, Manon Bakker, Anna Kay, Laura Verdonschot en Shirin van Anrooij vallen dit weekend buiten de sterren. Lucinda Brand moet forfait geven met een lichte knieblessure.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ceylin del Carmen Alvarado
** Yara Kastelijn, Annemarie Worst
*  Inge van der Heijden, Kata Blanka Vas, Eva Lechner


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 16.00u uur) in België en Eurosport in Nederland.

De weersverwachting volgens Meteovista.be:

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.